midzomernacht


midzomernacht 1.0

de kortste nacht van het jaar bij de zomerzonnewende die volgens de huidige kalendertelling valt op of direct omstreeks 21 juni in het noordelijk halfrond

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een midzomernacht…

is een nacht; is een periode

  • [Rang of hiërarchische positie] volgt op de langste dag van het jaar
  • [Duur] is de kortste nacht van het jaar
  • [Tijd] valt op of direct omstreeks 21 juni bij de zomerzonnewende in het noordelijk halfrond
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt vaak al feestend doorgebracht

Algemene voorbeelden


Midzomernacht 21 juni. De langste dag van het jaar gaat met een sprookjesachtige schemering over in de kortste nacht van het jaar. Tijd voor het traditionele sfeervolle Midzomernachtfeest!

http://hortus.leidenuniv.nl/index.php?/hortus/content_nieuws_v2/midzomernacht_21_juni,

21 juni is de langste dag van het jaar. Het is het langste licht, dus je kunt ook het langste buitenspelen. En op de langste dag volgt de spannende Midzomernacht! Sinds de Middeleeuwen is al bekend dat er deze nacht hele vreemde dingen gebeuren.

http://stirrr.nl/evenementen/midzomernacht-feest

Vreemd genoeg hebben we het over midzomernacht, terwijl op 21 juni de zomer nog maar net begint! De oude Kelten kenden maar twee seizoenen: de tijd van het licht, de zomer, en de tijd van het donker, de winter. De zonnewende viel in beide periodes precies in het midden van het seizoen. Vandaar dat we nu nog spreken van midzomernacht als we het hebben over de langste dag en de kortste nacht van het jaar.

http://www.dekruidhof.nl/nieuws/midzomernacht.html,

21 juni: Midzomernacht [...]. De zonnewende die op het noordelijk halfrond in de zomer plaatsvindt, op de langste dag, wordt wel de zomerwende of midzomer genoemd. Het luidt het begin in van de zomer. Dit gebeurt rond 21 juni.

http://abvvws3.demonstration.be/art/pid/6085/21-juni-Midzomernacht.htm,

De midzomernacht ligt altijd tussen 20 en 24 juni, meestal valt deze nacht op de 21ste, dit jaar niet. Op zaterdag 24 juni is het zover, dan wordt de zomer ingeluid en is het de langste dag en kortste nacht van het jaar.

http://www.partyscene.nl/news/headlines/archief/midzomernacht?nextid=628505,

De Midzomernacht [...]. Een nacht vol avontuur en betovering, waarin de eeuwige strijd tussen het wassende licht en het afnemende licht zijn hoogtepunt bereikt. Tijdens het Midzomernachtfeest vierden de oude Kelten het hoogtepunt van de zomer, precies op de Zonnewende, als de dag het langst is en de nacht het kortst.

http://www.openluchttheater-valkenburg.nl/midzomernacht_festival.html,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


midzomernacht 2.0

de kortste nacht van het jaar die men viert volgens de oude Juliaanse kalenderberekening op 24 juni; Sint-Jansnacht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een midzomernacht…

is een nacht; is een periode

  • [Duur] is de kortste nacht van het jaar
  • [Tijd] valt volgens de oude Juliaanse kalenderberekening in de nacht van 23 op 24 juni bij de zomerzonnewende
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt vaak al feestend doorgebracht

    Algemene voorbeelden


    Volgens de Juliaanse kalender [...] viel het zomersolstitium, de langste dag van het jaar, op 24 juni. De nacht van 23 op 24 juni is de Midzomernacht en samen met de daarop volgende ochtend werd en wordt deze tijd aangezien als een magische tijd.

    http://www.archeomw.nl/assets/files/nieuwsbrief_12_webversie.pdf,

    Het Midzomerfeest is een vreugdevol feest, in afwachting van de oogst die op de akkers staat te rijpen. Het is tegelijk een bezinning op het feit dat de dagen niet verder lengen en de omslag naar de winterperiode hier al wordt ingezet. Het lengen der dagen stopt en toch moeten de gewassen op de akkers nog een tijd rijpen. In de Midzomernacht werden op veel plaatsen magische handelingen verricht om de vruchtbaarheid van de gewassen te bevorderen.

    http://www.creative-incense.nl/producten.php?id=14

    De nacht van 23 op 24 juni. De Midzomernacht / Sint-Jansnacht met de daarop volgende ochtend werd algemeen gezien als een magische tijd, waarin het onmogelijke mogelijk werd.

    http://www.beleven.org/feest/midzomernacht,

    Tot in de vroege ochtenduren wordt in de straten van Barcelona de Nacht van San Juan gevierd, midzomernacht, de nacht waarin de ballast van de lente wordt geofferd aan het vreugdevuur van de zomer.

    Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • midzomernacht vieren

    Tijdens de nacht van 23 juni op 24 juni vieren de Spanjaarden Midzomernacht, ter ere van Sant Joan (Johannes de Doper). De traditie wil dat men een houtvuur maakt, waarboven een pop bevestigd wordt. De pop vertegenwoordigt de duivel of negatieve gedachten en gevoelens.

    http://www.stedentrip.com/evenementen-barcelona/midzomernacht-barcelona,