mijnindustrie


mijnindustrie 1.0

geheel van economische activiteiten waarbij grootschalig en machinaal delfstoffen in mijnen worden gewonnen; deelgebied in de industrie met als activiteit de winning van delfstoffen in mijnen; industrie die delfstoffen wint in mijnen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een mijnindustrie…

is een industrie; is een geheel van activiteiten

  • [Product of vrucht] produceert delfstoffen door deze te winnen in mijnen

    Algemene voorbeelden


    De gijzelaars zitten in het zand en worden bewaakt door mannen met machinegeweren. Ze zijn twee weken geleden bij een uraniummijn ontvoerd door de Noord-Afrikaanse tak van al-Qaida, AQIM. De gijzelaars zijn medewerkers van twee Franse bedrijven die zaken doen in de mijnindustrie.

    http://nos.nl/artikel/188354-aljazeera-toont-gijzelaars-niger.html,

    Omdat de meeste van deze migranten recht van hun veld kwamen waren ze ook niet met de gebruiken, materialen, werktuigen in de mijnindustrie vertrouwd, waardoor een eerste indruk van lompheid en onhandigheid nog werd versterkt.

    De Standaard,

    In de grote visies en plannen die ten grondslag lagen aan het ontstaan van mijnindustrieën, met name de winning van steenkolen en zout, was het idee van die ene, beste weg belangrijk en was een eigen basisindustrie onvervangbaar.

    http://dare.ubn.kun.nl/bitstream/2066/19168/1/19168_ondebo.pdf,

    mijnindustrie 1.1

    geheel van bedrijven die werkzaam zijn in de mijnindustrie, beschouwd in hun totaliteit als bedrijfstak of in een ander verband, bv. in hun gemeenschappelijke geografische ligging, in een bepaald marktsegment e.d.; geheel van bedrijven die delfstoffen winnen in mijnen

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een mijnindustrie…

    is een industrie; is een geheel van bedrijven

        Algemene voorbeelden


        De mijnindustrie in Zuid-Afrika is gigantisch. Overal waar je gaat vind je wel een mijn, meestal steenkool, maar ook zink, zand en sinds kort platinum.

        http://www.mo.be/wereldblog/sofie-geerts/de-mijnindustrie-zuid-afrika,

        De Finse mijnindustrie groeit met sneltreinvaart door de grote vraag naar grondstoffen [...]. Er is een chroommijn in Kemi, de enige in zijn soort in Europa. Een goudmijn in Kittilä [...]. Een nikkelmijn in Talvivaara.

        http://vnf.nu/cms/comment.php?comment.news.130,

        Jaar na jaar wordt hij geconfronteerd met toenemende droogte, deels te wijten aan de ontginning van de bodem door naburige mijnindustrieën.

        http://programmas.canvas.be/elements/elements-%E2%80%93-afl-3-landbouwer-florentino-ignacio/,