mijnworm


mijnworm 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

in Nederland en België weinig voorkomende, kleine rondworm die het lichaam van een gastheer kan binnendringen en infectieziekte kan veroorzaken; parasitaire rondworm

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een mijnworm…

is een worm; is een dier

  • [Afmeting] wordt ongeveer 1 cm lang
  • [Plaats] komt vooral voor in tropisch en subtropisch gebied
  • [Woongebied] komt in Nederland en België nauwelijks meer voor
  • [Gedrag] is een vleeseter; leeft als parasitaire rondworm op zijn gastheer, vooral bij mensen, katten en honden

Rijk Animalia; Dieren
Stam Nematoda; Rondwormen
Klasse Secernentea
Orde Strongylida
Familie Ancylostomatidae

Algemene voorbeelden


De mijnworm is een kleine wormsoort (rond een centimeter lang) die vooral in de tropen voorkomt. De aandoening ontstaat door contact van de blote huid met de larven van de mijnworm, via de ontlasting van honden of katten. Dit gebeurt bijvoorbeeld door met blote voeten te lopen of op het strand te liggen.

http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Klachten___ziektes/Aandoeningen/Worminfectie_door_mijnworm.aspx?mId=10701&rId=89

Een andere, minder gevaarlijke, maar ook zeker niet onschadelijke worm, een draadworm van enkele millimeters, heeft een levensgang gelijkend op die van de mijnworm. Van de in de darm voorkomende vorm van deze parasiet kunnen de wijfjes zich desnoods ook onbevrucht voortplanten. De dieren nestelen zich in de darmwand en uit de eieren ontwikkelen zich larven, die voor een deel met de darminhoud naar buiten komen.

http://www.e-gezondheid.be/guide/article_4257_888.htm,

Kompels werden getroffen door diverse beroepsziekten, zoals mijnwerkers-pneumoconiose en silicose (mijnwerkerslongen, stoflongen), mijnwerkers-nystagmus (oogsidderen) veroorzaakt door infecties met Ancylostoma Duodenale (mijnworm), kruipknieën, diverse rugklachten en hernia inguinalis (liesbreuken).

http://genwiki.nl/limburg/index.php?title=Mijnwerker&redirect=no&printable=yes

Als mijn vader me met blote voeten betrapte, kreeg ik een 'lel', want het was ons ten strengste verboden om op blote voeten over het erf te lopen. 'Dat doen de inlanders,' zei mijn vader, 'wij niet [...]. Ze krijgen mijnworm in hun voetzolen en dan worden ze ziek. Als je op blote voeten loopt, dan gaat er dit met je gebeuren ...' Hij kromde zijn rug, kromde zijn tenen en strompelde op de zijkanten van zijn voeten om ons heen. Daarbij zette hij een lijdend gezicht en maakte hij kreunende geluiden.

Mevrouw mijn moeder, Yvonne Keuls,

Veel minder voorkomend in Nederland zijn de zweepwormen en haak- of mijnwormen, zij kunnen aanzienlijke schade veroorzaken, vooral chronische darmklachten en bloedarmoede, om dit aan te tonen is er een laboratorium onderzoek van de ontlasting nodig. Longworm, haarworm, aaltje, nierworm en hartworm komen in Nederland sporadisch voor.

http://www.absmid.demon.nl/mainpage.htm

De meeste soorten mijnwormen kunnen de huid binnendringen, maar niet de bloedbaan. Zonder behandeling kunnen de huidklachten maanden duren. Mijnwormen komen in Nederland nauwelijks voor.

http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Klachten___ziektes/Aandoeningen/Worminfectie_door_mijnworm.aspx?mId=10701&rId=89

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


mijnworm 1.1

infectie die wordt veroorzaakt door de parasitaire rondworm; mijnworminfectie

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Mijnworm…

is een aandoening

  • [Ontstaan] ontstaat door contact van de huid met besmette aarde, of door besmet voedsel binnen te krijgen
  • [Betrokkene] was een veelvoorkomende aandoening onder mijnwerkers
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt veroorzaakt door de parasitaire mijnworm
  • [Symptoom] leidt tot bv. huiduitslag of darmklachten

Algemene voorbeelden


Mijnworm komt veel voor in vochtige, tropische en subtropische gebieden, waar ongeveer de helft van de bevolking er door getroffen wordt, iedereen kan de ziekte krijgen, maar vooral kinderen zijn vatbaar voor ernstige infecties.

http://www.medischwebboek.nl/mijnworm/

Mijnworm is in de meeste gevallen een vrij onschuldige infectie, want de wormen vermenigvuldigen zich niet in de mens. Ze gaan vanzelf dood, zodat ze na één jaar, in sommige gevallen na drie tot vijf jaar, dit hangt af van de soort mijnworm, weer verdwenen zijn.

http://www.medischwebboek.nl/mijnworm/

Mebendazol doodt wormen, wormeieren en larven, doordat het de opname van voedingsstoffen verhindert. Het is te gebruiken bij verschillende worminfecties, zoals aarsmaden, spoelworm, zweepworm, mijnworm en lintworm.

http://www.efarma.nl/pages/iteminfo.asp?ItemID=15127117

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • behandeling van mijnworm

Marapuama bleef wereldwijd dienst doen als afrodisiacum. Ook werd de plant ingezet bij impotentie, evenals ter behandeling van mijnworm (ancylostomiasis), dysenterie, reumatische aandoeningen en stoornissen van het centrale zenuwstelsel.

http://www.orthos.nl/media/perio/DOK94/DOK94art.htm