misantroop


misantroop 1.0

iemand die - vaak als gevolg van opgedane ervaringen - mensen haat, die een hartgrondige hekel heeft aan mensen; ook: iemand met een pessimistische levensvisie ten aanzien van mensen en hun eigenschappen en vermogens; mensenhater

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een misantroop…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Zie hem aan, mijn hoofdpersoon, de zogenaamde misantroop, die er in interviews over opgeeft hoezeer hij de mensheid veracht en hoezeer de gedragingen van anderen hem depressief stemmen, maar die er klaarblijkelijk geen moeite mee heeft om met onbekenden schouder aan schouder de menselijke beschaving beentje te lichten.

      Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

      De film is vernietigend, zij het niet gemaakt door de misantroop waar men de zeventig jaar oude Altman voor houdt, maar door een man die verliefd is op het voorwerp van spot, met het plezier en de opwinding van een jeugdig regisseur, die zich bewust is van het voorrecht weer achter de camera te mogen staan.

      NRC,

      Ik ben geen misantroop of onheilsprofeet, maar literatuur over extase en geluk vind ik stomvervelend.

      De Standaard,

      Wat was dat een droge hufter! Altijd nuchter, voltijds misantroop, astrant als de neten en aan één stuk door rokend als een schoorsteenpijp tijdens de industriële revolutie.

      http://gdb.skynetblogs.be/?date=20030921=7=days,

      Op de radio klonk een heftige stem, schor van venijn en zielenpijn: 'Alle mensen, allemaal en iedereen – zonder uitzondering zijn het losers! Ook de zogenaamde misantropen en de cynici.'

      Iedereen kan het, Christophe Vekeman,

      Ik geloof dat ik het van de mij altijd zo vriendelijk bejegenende beroepscolumnisten niet meer mag zeggen (prettige wetenschap dat er altijd lieden zijn die mij hartstochtelijk haten zonder ook maar één woord van mij te hebben gelezen), maar als misantroop geniet ik werkelijk van de duizenden mensen die samenscholen bij een grachtje om een sloepje (niet eens een stoomboot) met tien verkleumde, verklede mensen te zien binnenvaren.

      Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een cynische misantroop

      Komrij's archaïserende stijl helpt die zeg maar koloniale indruk nog te versterken. Hij schrijft als een cynische misantroop die grootmoedig neerkijkt op de wereld.

      De Standaard,

      • een echte misantroop

      Nee, antwoordde de Nederlander, een goede beschrijving roept het verlangen naar dit uitzicht op. En Hoffman, vroeg de Oostenrijker, is hij niet de magere schaduw van een echte misantroop? Hoffman is het verlangen naar mijn vader, zei de Nederlander, dat is alles.

      Vertraagde roman, Leon de Winter,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      misantroop 2.0

      blijk gevend van mensenhaat; vervuld van mensenhaat
      Het gaat hier eigenlijk om incorrect gebruik van het zelfstandig naamwoord als bijvoeglijk naamwoord, waarschijnlijk onder invloed van het Franse bijvoeglijke naamwoord misanthrope.

      Algemene voorbeelden


      Hoe ouder ik word, des te pessimistischer (of realistischer of misantroper, whatever you want to call it) ik word m.b.t. De Mens.

      http://forums.marokko.nl/archive/index.php/t-1095529-p-8.html,

      Teveel wordt de man immers een vast imago opgespeld: de norse, misantrope Newyorker met gigantische jeugdcomplexen, niet capabel een vrouw te beminnen.

      De Standaard,

      Jaren geleden heeft Dyson zelf het gewaagd op basis van thermodynamische analyses een blik in de toekomst te werpen. Hij kwam toen tot een enigszins optimistischer bevinding, en dus minder populair in deze misantrope tijden. Zolang de expansie van het heelal doorgaat, kan de geschiedenis van de mensheid doorgaan, vond Dyson.

      De Standaard,

      Menigeen vond dat de misantrope Boudewijn steeds met één been in het klooster stond om er de teleurstellingen van het leven te ontvluchten. Een zwaarmoedig man met een pessimistische blik op de wereld? Anderen zeggen weer dat de energieke, sociaal bewuste Fabiola voor Boudewijn het keerpunt in zijn leven was.

      NRC,

      Er verschijnt een nieuwe roman van Brusselmans, jongens en meisjes komen in de boekhandel waar het boek in kwestie in grote stapels aan de kop van het rayon ligt, eventueel met een affiche erboven waarop de held, getrouw zijn huisstijl, misantroop en wat mistroostig in de lens blikt, liefst met een motor en/of wat bloot vrouwenvlees erbij en ... kassa.

      Van GAFPA tot PRAVDA, Tony Meesdom,

      'Waarbij dan nog komt, maar dat zou je overgevoeligheid van mijn kant kunnen vinden, de hier en daar nog zeer uitgesproken Hollanderhaat; waar ik mij toch vaak mee geconfronteerd voel. Een Hollander is voor een Vlaming superieur, wat een Hollander helemaal niet is ten opzichte van een Vlaming, een Vlaming meent dat maar, en van dat soort dingen. 'Je wordt steeds meer misantroop?' Je komt steeds weer alleen te staan. En je bent bang. Bang dat een van je vrienden op gegeven moment zal zeggen, verrek jij maar.

      Ik ga altijd uit de weg voor een andere ezel, Jos de Man,