misdienaar


misdienaar 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

(religie, mystiek en mythologie)

persoon, vaak een jong persoon, die, gekleed in een lange toga met daaroverheen een kortere witte superplie, de priester assisteert tijdens de (zondagse) mis of bij een begrafenis, huwelijksvoltrekking of doopsel in een katholieke kerk; koorknaap
Doorgaans in toepassing op een jongen, niet ouder dan 16 jaar, maar ook in toepassing op een meisje, een adolescent(e) of een (jong)volwassen man.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een misdienaar…

is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt een lange, zwarte of rode toga met daarover een kortere witte superplie (koorhemd), soms een albe met koord
  • [Plaats] voert zijn taken uit in een katholieke kerk
  • [Leeftijd] is over het algemeen tussen 8 en 16 jaar oud maar kan tegenwoordig ook wel veel ouder zijn
  • [Geslacht] is een jongen of een meisje
  • [Activiteit of handeling] assisteert de priester of voorganger tijdens een katholieke mis met het uitvoeren van kleine liturgische taken, die per parochie kunnen verschillen; is bv. verantwoordelijk voor het luiden van de bel bij binnenkomst en vertrek, het (binnen)dragen van de kandelaars, het processiekruis of het wierookvat, en het gereedmaken van de altaartafel voor en na de communie
  • [Overige] mag officieel, volgens het kerkelijk recht en de encyclieken en decreten van de Heilige Stoel, uitsluitend aangesteld worden indien hij van het mannelijk geslacht is maar met toestemming van de bisschop mogen ook meisjes tegenwoordig vaak deze dienst vervullen

Algemene voorbeelden


Meisjes en jongens die hun Eerste Communie hebben gedaan kunnen misdienaar worden. Ze helpen de pastor tijdens de vieringen. De belangrijkste taken zijn: het aandragen van brood en wijn, het helpen uitreiken van brood en wijn en het opruimen van alles wat nodig is om samen aan tafel te gaan.

http://www.bethlehemparochie.nl/

De priester heft de kelk, de misdienaar rinkelt de bel. De priester drinkt. Fannie en Dora gaan ter communie.

Welkom in het bos, Alex van Warmerdam,

De RK Afrikaanse All Saints Church [...] werd in november ingewijd door de bisschop van Haarlem; er zitten nu wekelijks zo'n tweehonderd Nigerianen, Ghanezen en een enkele blanke Amsterdammer die zich voelt aangesproken door de ongedwongen wijze van misvieren [...]. En iedereen schudt elkaar de hand: ook de bisschop van Ghana (in Nederland vanwege de inwijding van mgr Muskens) de priester, zijn misdienaren en misdienarès schuiven tussen de kerkbanken door om allen persoonlijk een gezegende zondag te wensen.

NRC,

De jaren gingen voorbij en voor ik het wist, mocht ik al van meneer pastoor op een zondag de mis dienen. Ik was enorm blij, omdat ik nu behoorde tot de grotere misdienaars. Ik werd ook ouder en de eucharistievieringen in de weekkapel liet ik over aan onze kleinste misdienaars. Zo kon ik me concentreren op de hoogdagen. Het bleef er niet enkel bij om op zondag de mis te dienen. Er kwamen al gauw een huwelijk, een begrafenis of een doopsel bij.

http://www.geloofenleven.be/2000-3.html#priester,

Precies elf jaar geleden startte ik aan mijn taak als misdienaar. Als kind vond ik dit maar normaal, aangezien mijn broers ook misdienaar geweest zijn. Ik herinner me nog goed mijn eerste eucharistieviering als misdienaar. Met een bang en hevig kloppend hart stapte ik onze weekkapel binnen. Ik voelde mij trots omdat ik samen met meneer pastoor achter het altaar mocht staan.

http://www.geloofenleven.be/2000-3.html#priester,

Ze is misdienaar geweest, ze volgde bijbelles en ze gaat elke zondag naar de kerk. Voor Saskia Eijkmans (22), vierdejaars studente tolk-vertaler uit Kerkrade, is het (katholieke) geloof "van enorme betekenis".

http://retro.nrc.nl/W2/Nieuws/2001/03/03/Vp/extra3.html,

De pastoor en zijn misdienaars verlieten de sacristie, bleven een eindje voor het altaar staan, draaiden zich om naar het tabernakel, knielden, liepen naar het altaar en knielden een tweede keer.

Sluitertijd, Erwin Mortier,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen