moesson


moesson 1.0

wind die op het Indische subcontinent en in Zuid-Azië in het zomerhalfjaar landinwaarts waait en in het winterhalfjaar zeewaarts

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een moesson…

is een wind; is een natuurverschijnsel

  • [Oorzaak] wordt veroorzaakt door de halfjaarlijks terugkerende verschillen in temperatuur en luchtdruk boven land en boven zee
  • [Plaats] waait onder meer in het gebied van de Indische Oceaan (Indische subcontinent en Zuid-Azië) en de aangrenzende delen van Australië en Afrika
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] voert overvloedig regen aan in het zomerhalfjaar en droge landlucht in het winterhalfjaar

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • waaien

    Maar in mijn hoofd waait het, het zit daar van binnen vol woeste hoogten, en daarboven waaien ze, sirocco's, moessons, passaatwinden, zelfs cyclonen, al die winden die ik ken uit Aardrijkskunde, allemaal tegelijk.

    Lucky Star, Luuk Gruwez,

    In de tropen verdampt het water aan het oppervlak. De uit het oosten waaiende Moesson brengt de waterdamp snel over het smalle Midden-Amerika naar de Stille Oceaan waar de waterdamp weer uitregent. De oppervlakte wateren in de Atlantische Oceaan worden hierdoor zouter, die in de Stille Oceaan zoeter.

    http://www.knmi.nl/onderzk/oceano/index-ne.html

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    moesson 1.1

    moessonseizoen
    Slechts aangetroffen in de onderstaande verbindingen.

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Vaste verbindingen


    droge moesson

    1. seizoen van de wintermoesson waarin droge landlucht wordt aangevoerd

      Thee wordt op de meeste plaatsen gedurende het hele jaar geplukt. Maar de bladeren die gedurende de droge periode (droge moesson) worden geplukt, zijn veel langzamer gegroeid dan die in de natte periode van het jaar (natte moesson). De theebladeren uit de droge tijd zijn doorgaans van betere kwaliteit.

      http://www.koffiethee.nl/thee/htm/index.asp

    natte moesson

    1. seizoen van de zomermoesson waarin vochtige zeelucht en daardoor overvloedige regen wordt aangevoerd

      De natte moesson, de regentijd, loopt in Zuid-India zo ongeveer van half juni t/m augustus met uitlopers in september/oktober. Het is niet zo dat het de hele dag regent, maar als het regent, regent het ook goed. Echte tropische stortbuien, vooral enige tijd in de middag of avond.

      http://home.wanadoo.nl/sairam/

    moesson 1.2

    regenseizoen waarbij de moessonwind landinwaarts waait en vochtige zeelucht aanvoert

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

    Algemene voorbeelden


    Strikt genomen betreft het geen echt regenwoud, want er zijn perioden dat er geen regen valt. Maar in de moesson van april tot december valt er zo'n 7000 millimeter water, voldoende om ook de rest van het jaar niet te verdrogen.

    NRC,

    Neem de dijken die Hanoi moeten beschermen tegen de Rode Rivier, waarvan de waterspiegel tijdens de moesson drie meter boven stadsniveau ligt. Om de dijk bij noodgevallen snel te kunnen verhogen met zandzakken is het officieel verboden op een afstand van minder dan 25 meter van de dijk te bouwen.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • Aziatische moesson
    • Indiase moesson

    De Aziatische moesson wordt soms door El Niño verzwakt; zo worden de beruchte droogtes van 1877 en 1899 in India tegenwoordig inderdaad deels aan El Niño toegeschreven.

    http://www.knmi.nl/onderzk/index-nl.html

    moesson 1.3

    afbeelding

    Bron: Paul
    ( CC BY-NC-SA 2.0 )

    overvloedige regen die door de moessonwind wordt aangevoerd

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Specifiek 1.0 : 1.3

    Algemene voorbeelden


    Het dak, de wanden, de deuren en de kozijnen waren rot, niet van een onbarmhartige tropenzon of een plotselinge allesverpletterende moesson, maar van een gestaag schurende Zuidwester vol winter-, zomer-, voorjaars-, en herfstregen, bij Hoek van Holland uit zee geschept.

    Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • hevige moesson
    • warme moesson

    De Rode Khmer hebben vorige week [...] in het noorden van Cambodja 21 boeren gedood. Het bloedbad wordt gezien als een teken dat de Rode Khmer hun guerrilla tegen de regering hebben opgevoerd, waarbij ze profiteren van de problemen die het regeringsleger van de hevige moessons ondervindt.

    De Standaard,

    Op de schouw rustte de bijna voltooide Batavia. Met twee handen tilde ik het schip op de parketvloer. Ik [...] knoopte mijn broek open. Voorzichtig zakte ik iets door mijn knieën en mikte op het kraaiennest boven in de middelste mast. Bull's eye. Als een warme moesson hoosde het op de Batavia neer. Langs de zeilen en de touwladders kletterde het naar beneden.

    Morgenster, Jaap Scholten,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen