motor


motor 1.0

afbeelding

Bron: Softeis
( CC BY-SA 3.0 )

machine die energie veelal toegevoerd in de vorm van brandstof, elektriciteit of gas, omzet in mechanische energie om een transportmiddel voort te bewegen of een werktuig aan te drijven; machine die iets aandrijft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een motor…

is een machine; is een constructie

  • [Constructie] bevat in het geval van een verbrandingsmotor een verbrandingskamer en bij de gebruikelijke uitvoering cilinders, zuigers, kleppen en een krukas, en in het geval van een elektromotor een stator en een rotor, die door elektromagnetische krachtwerking in de stator kan draaien
  • [Materiaal] is doorgaans van metaal
  • [Functie] dient om iets voort te bewegen of aan te drijven
  • [Werking of functionering] zet aangevoerde energie uit brandstof, elektriciteit of gas om in mechanische energie
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt traditioneel onderscheiden van machines die stoomkracht leveren

Algemene voorbeelden


Dezelfde rechter stuurknuppel kan ook naar voren bewogen worden (van je af dus) en dan moet de motor naar volgas gaan. Naar je toe is stationair.

http://avio-eelde.da.ru/

Afgelopen maand vloog ik met mijn zwager van Schiphol naar Birmingham. Al vrij snel na de start, terwijl we nog aan het klimmen waren, viel het toerental van de motoren weg. Het vliegtuig draaide vrij scherp naar links. Het leek even of we zouden terugvallen naar de grond.

http://www.air-trainers.nl/veelgestelde_vragen.htm

Elektromotors. De gebruikte motors zijn voorbeelden van een 9V gelijkstroommotor.

http://carol.wins.uva.nl/~toto/Work/ProjectInformatieWetenschappen/Studiejaar2001/Robotica/Documenten/NQC_Verslag.doc,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • de motor afstellen

Uw auto is toe aan een servicebeurt. Er is sprake van een lichte slijtage aan de remmen en de motor moet worden afgesteld.

de Volkskrant,

Er wordt nogal eens gedacht dat er een vaste afstelling is voor alle brandstofmotoren. Niets is minder waar. Je zult elke motor weer apart moeten afstellen. Echter als regel kun je er wel van uitgaan dat de motor door de fabrikant al is afgesteld op een gemiddelde goede loop.

http://www.rcmodel.nl/,

  • de motor afzetten
  • de motor starten

Ik zette de motor af, trok de handrem aan en wachtte een poosje.

De man op de Middenweg, Koos van Zomeren,

Hij startte de motor en draaide het schip met de neus in de wind.

Het Primus inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

als subject bij een werkwoord


  • afslaan
  • draaien
  • haperen
  • sputteren
  • starten
  • uitvallen

Motor hapert of slaat af bij gas geven. 1. Acceleratiepomp werkt slecht of is defect. 1. Controleer de werking door het luchtfilter te demonteren en in de carburateur te kijken. Als bij het gasgeven er géén straaltje benzine te zien is, demonteer dan de acceleratiepomp.

http://drcwww.uvt.nl/~bogaard/miniehbo.htm

Ik liet de motor draaien zodat de ramen niet zouden beslaan en hield mijn ogen op het motel gericht.

Crisis four, Andy McNab,

Hij liet zijn motor draaien, stapte uit en hield een van de vele parkeerkaarten die hij in zijn portefeuille bewaarde, voor het metalen vlak van het bakje tegen de zijgevel.

Donderdagmiddag. Halfvier., Kristien Hemmerechts,

In de laatste twee ritten begon bovendien de motor te sputteren zodat onze landgenoot zich met een zesde plaats moest tevreden stellen. [...] Er waren te veel problemen om tevreden te zijn, hoewel de wagen nooit zo snel was als in deze rally .

De Standaard,

De marechaussee reageert meteen en gooit een sloep los, maar hun motor start niet.

NRC,

Ondanks dat een helikopter verticaal kan dalen wordt deze beweging niet vaak gemaakt. Dit heeft te maken met het kunnen maken van een noodlanding wanneer de motor uitvalt.

http://home-4.tiscali.nl/~t810052/,

met adjectief ervoor


  • dwarsgeplaatste motor
  • elektrische motor

De voorwielaandrijving, dwarsgeplaatste motor en de schaalconstructie voor de carrosserie maakten de Saab 92 tot een groot succes.

http://www.saab.be/home/BE/du/philosophy.xml

Het gaat hier om auto's die worden voortgedreven door een combinatie van de traditionele verbrandingsmotor en een elektrische motor. Dat is inderdaad een stap verder dan de wagens die alleen werden aangedreven door elektrische motoren.

Reformatorisch Dagblad,

Dit is een soort elektrische motor die haar energie haalt van de zonnepanelen. Deze motoren worden ook wel ionenmotoren genoemd.

http://home2.pi.be/missi12/zonnestelsel/recenteontdekkingen/recenteontdekkingen.htm

  • krachtige motor
  • lichte motor
  • soepele motor
  • sterke motor
  • zuinige motor
  • zware motor

De Directie van de speciale eenheden gebruikt gepantserde Mercedessen [...]. Die Mercedessen [...] hebben een zeer krachtige motor van 5 liter om die drietonners voort te duwen. De banden zijn eveneens kogelvrij.

http://www.fedpol.be/police/fedpol/pol/3/pol3_dsu2.htm

Rolstoelgebruikers hebben in het voetgangersgebied volledig dezelfde rechten als voetgangers, ook als hun rolstoel een lichte motor heeft.

http://www.gent.be/

Dat de statige Rolls en de snelle Bentley, dankzij de ongemeen soepele motor en zacht schakelende automaat, zich zelfs op kleine, kronkelige Britse wegeltjes ongemeen vlot en makkelijk laten besturen, is meteen mooi meegenomen.

De Standaard,

Want zo lang als de benzinemotor al bestaat, zijn dit regelrechte tegenstellingen: een krachtige motor is niet zuinig en een zuinige motor levert altijd minder vermogen.

http://www.audi.nl/nieuws/?/nieuws/nieuws_item0.html,

Dit soort visserij dat haar netten over en door de zeebodem ploegt op zoek naar vis die zich ingraaft in de zeebodem verslindt enorme hoeveelheden stookolie met haar zware motoren van meer dan 1000 PK.

http://acv-transcom.acv-online.be/nl/pers/10-12-2002.html,

  • luchtgekoelde motor
  • oververhitte motor

Het VW-busje werd een onverhoopt verkoopsucces dat stoelde op een eenvoudige constructie met betrouwbare, want luchtgekoelde motoren achterin.

De Standaard,

Bij een oververhitte motor moet men meteen stoppen en laten bekoelen.

De Standaard,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • brullende motor
  • draaiende motor
  • gierende motor
  • ronkende motor
  • sputterende motor
  • zoemende motor

Hij stationeerde de wagen met draaiende motor voor onze deur, maar legde hem weldra stil, omdat ons napraten maar bleef aanslepen.

De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

Met loeiende motoren remde het toestel af en verliet in een soepele bocht de landingsbaan.

Siegfried, Harry Mulisch,

Enkel een sputterende motor kon de zege in de formule 2 even bedreigen.

De Standaard,

Het toestel daalde met gierende motoren, de auto's op de wegen kwamen snel dichterbij, gebouwen werden herkenbaar.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

De lawaaierige Norton uit de naoorlogse jaren heeft plaats gemaakt voor een limousine-achtige Mercedes met zacht zoemende motor.

http://www.hetopenboek.nl/htm/verhaalhnico.htm,

Vaste verbindingen


elektrische motor

  1. motor die elektrische energie omzet in mechanische energie om een transportmiddel voort te bewegen of een werktuig aan te drijven; motor die werkt op elektriciteit; elektromotor

    Synoniem: elektromotor

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    • [Onderscheid of tegenstelling] onderscheidt zich van de verbrandingsmotor, omdat die op brandstof werkt

      De Verenigde Naties deelde onlangs een schouderklopje uit aan Volvo. Best bijzonder voor een autofabrikant. De Zweedse onderneming werd erkend voor zijn baanbrekende elektrificatiestrategie. De strategie werd vermeld in de laatste publicatie van de UN Global Compact, 's werelds grootste duurzaamheidsinitiatief voor bedrijven. Waarom? Omdat Volvo heeft aangekondigd dat vanaf 2019 elke nieuwe auto een elektrische motor zal hebben; een markering van een historisch einde van auto's met alleen een verbrandingsmotor.

      https://www.nrc.nl/advertentie/volvo/voor-iedereen-een-elektrische-auto,

      Bij Tuinartikeltotaal vindt u handmatig snoeigereedschap, maar ook snoeigereedschap dat werkt op een elektrische motor of een benzinemotor.

      https://www.tuinartikeltotaal.nl/tuingereedschap/snoeigereedschap

      De waswaterpomp hoort bij het systeem van de ruitensproeiers van het voertuig. [...]. De waterpomp werkt op een elektrische motor.

      https://www.euautoonderdelen.be/onderdelencatalogus/reinigingsvloeistofpomp-10235

    koude motor

    1. net gestarte motor die nog op de vereiste temperatuur moet komen om zijn volledige vermogen te leveren bij een gunstig brandstofverbruik

      De man viel op omdat hij langzaam [...] reed. Dit bleek toe te schrijven aan zijn dieselauto, die met koude motor altijd wat langzaam op gang komt.

      Meppeler Courant,

    warme motor

    1. motor die de vereiste temperatuur heeft bereikt om zijn volledige vermogen te leveren bij een gunstig brandstofverbruik

      De kleppen worden op conventionele wijze gesteld met stelboutjes en contramoeren. Het stellen kan zowel met warme, als koude motor gebeuren.

      http://www.suzukialtoclub.nl/forum/viewtopic.php?f=23&t=2276,

    lopende motor

    1. motor die gestart is en drijfkracht kan leveren; draaiende motor

      Sommigen weten zelfs te melden dat de Nijmeegse spelersbus de gehele wedstrijd met lopende motor op de parkeerplaats heeft gestaan zodat de spelers in een warme omgeving konden wachten terwijl de Geleense spelers en scheidsrechter Tamme Engelsman buiten in de kou (het vroor een paar graden) tussen het publiek stonden.

      http://www.eaters.nl/

      Voor we wegrijden zegt de Indonesische gids, die vooraan in het middenpad van de bus staat, met een harde stem om boven het geluid van de stationair lopende motor uit te komen, dat we bij de Bataks wel elf verschillende stammen kunnen onderscheiden.

      De kus, Jan Wolkers,

    schone motor

    1. motor die weinig vervuilende stoffen uitstoot; milieuvriendelijke motor

      Wagens met schone motoren worden fiscaal aangemoedigd.

      De Standaard,

      Hoewel DAF bijvoorbeeld claimt de verscherpte wetgeving voor vrachtauto's nog aan te kunnen met schonere motoren, zullen vrachtautofabrikanten op den duur moeten overstappen op katalytische uitlaatgasreiniging.

      NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    motor 1.1

    iemand die of iets wat de drijvende kracht vormt achter een groep van personen of achter zekere onstoffelijke zaak
    Vrijwel altijd met een voorzetselbepaling ingeleid door van of achter.

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    Kojo Koeling wordt [...] algemeen beschouwd als de motor van het team. Het is dan ook niet zo vreemd dat coach Hans Derks de aanvalster alweer voorzichtig gepolst heeft haar carrière te verlengen.

    Meppeler Courant,

    Zelf heeft hij wel eens gedacht om als kleinere Europese brouwerijen de handen ineen te slaan en gezamenlijk in te kopen [...]. Swinkels noemt het ook in het belang van consumenten en retailers dat de kleintjes overleven, want zij zijn vaak de motor achter innovaties.

    Het Financieele Dagblad,

    In onze geschiedenis werkten steden als motor van ontwikkeling.

    De Standaard,

    De bedrijfsekonomische dynamiek in Vlaanderen is vier- tot vijfmaal groter dan in Wallonië. Hij besluit daaruit dat zonder overdrijving kan worden gesteld dat Vlaanderen meer en meer de motor is van de Belgische ekonomie.

    De Standaard,

    De motor van de ekonomische groei in Europa wordt volgend jaar vooral de binnenlandse vraag, zegt de Kommissie.

    De Standaard,

    Twee feiten die ogenschijnlijk niets meer met elkaar gemeen hebben dan dat ze zich afspeelden in de auto-assemblagesektor. Daar kunnen we het bij laten. Al is er de bedenking dat die aktiviteit wel een van de belangrijkste motoren achter onze welvaart is.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    motor 2.0

    afbeelding

    Bron: SKM - Bluedevil
    ( CC BY-SA 3.0 )

    tweewielig motorvoertuig voor personenvervoer, met een cilinderinhoud van meer dan 50 cc of een topsnelheid die hoger ligt dan 45 kilometer per uur, en met een zitplaats voor de bestuurder en eventueel voor een passagier achterop; motorfiets

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een motor…

    is een motorvoertuig

        Algemene voorbeelden


        Voortaan moeten passagiers in de stad niet alleen uitkijken naar de lichtbakken op een taxi, maar ook naar een motorrijder met op zijn helm het woord Taxi. Behalve op klanten met haast mikt initiatiefnemer Ruud Kallenbach op passagiers die van motors houden en niet bang zijn uitgevallen.

        Het Parool,

        Zij hadden de dag van hun leven en zaten stralend in de motor met zijspan.

        Meppeler Courant

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • lichte motor
        • zware motor

        Wie 21 jaar of ouder is, mag het motorrij-examen afleggen op een lichte of zware motor.

        http://www.geurtsvankessel.nl/

        in voorzetselgroep


        • met de motor rijden
        • met de motor trekken

        Als je van nul af aan begint met motorrijden duurt het ongeveer 8 à 10 uur voor je veilig én alleen met de motor kan rijden. Inclusief bochtentechniek, noodsituaties, remtechniek.

        http://www.motorbeheersing.com/index2.htm

        Ik wil eind september met de motor door Portugal trekken.

        De Standaard,

        • op een motor rondtoeren
        • op een motor zitten

        Zuid Afrika is dus zondermeer een schitterend land om op je motor in rond te toeren.

        http://www.custom-tours.com/

        Tijdens m'n leerperiode heb ik op verschillende motoren gezeten zowel op de weg als in de showroom en er waren maar enkele motoren waar ik me echt op mijn gemak op zat.

        http://home.tiscalinet.be/looney-riders/index.html

        Vaste verbindingen


        elektrische motor

        1. tweewielig, elektrisch aangedreven motorvoertuig voor personenvervoer, met een maximumsnelheid van meer dan 45 kilometer per uur, en met een zitplaats voor de bestuurder en eventueel voor een passagier achterop; elektrisch aangedreven motorfiets; elektrische motorfiets

          Synoniem: e-motor; e-motorfiets; elektrische motorfiets

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          • [Deel] heeft een elektromotor en een accu

            Hoofdsemagram: motor


          Woordfamilie


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen