motorfiets


motorfiets 1.0

afbeelding

Bron: SKM - Bluedevil
( CC BY-SA 3.0 )

tweewielig motorvoertuig voor personenvervoer, met een cilinderinhoud van meer dan 50 cc of een topsnelheid die hoger ligt dan 45 kilometer per uur, en met een zitplaats voor de bestuurder en eventueel voor een passagier achterop; motor

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een motorfiets…

is een motorvoertuig; is een voertuig

  • [Deel] bestaat uit een frame met twee wielen, een motorstuur met veelal ingewerkte gashendel in het rechterhandvat, een motor en een zitplaats voor de bestuurder en vaak nog een zitplaats voor een passagier achterop
  • [Functie] dient om zich te verplaatsen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een motor van meer dan 50 cc of haalt een topsnelheid die hoger ligt dan 45 kilometer per uur
  • [Belanghebbende of begunstigde] vervoert de bestuurder en biedt vaak nog plaats aan een passagier achterop of kan bij zwaardere types worden uitgerust met een zijspan voor een passagier
  • [Onderscheid of tegenstelling] is te onderscheiden van de bromfiets en snorfiets, die een lichtere motor hebben

Algemene voorbeelden


De VRG rijscholen bieden een waaier van mogelijkheden voor alle categorieën van voertuigen: - bromfiets: max. 50 cc en max. 45 km/u (cat A3) - motorfiets: > 50 cc of > 45 km/u (cat A). Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een rijbewijs A met beperkt vermogen (max 25 kW) en een rijbewijs A voor alle motoren.

http://www.vrgrijscholen.be/

Rijbewijs A: motorfiets. Voor motorvoertuigen (motor of scooter) op twee wielen met een maximumsnelheid boven 45 km per uur en een cilinderinhoud boven 50 cc. Dit geldt ook voor motorfietsen met zijspan. Voor andere driewielige motorvoertuigen is rijbewijs B (personenauto) vereist.

http://www.rijschool-safety.nl/cat.a--motorfiets

Een motorfiets kan onder meerdere categorieën vallen. Zo is het in de eerste plaats een motorvoertuig. Vervoert de motorfiets een aanhangwagen, valt deze onder de categorie motorvoertuigen met aanhangwagen.

http://bromfiets.gratistheorie.nl/algemenebepalingen/p30.php,

Op speciaal voor het speedwayen geprepareerde machines rijdt men speedwayraces. Ook deze machines hebben een 4-takt krachtbron met een cilinder inhoud van 500cc. Deze motorfietsen hebben geen remmen. Snelheid minderen doet men door het gas dicht te draaien. Door de hoge compressie remt de speedwaymachine op de motor.

http://www.knmv-baansport.nl/defaultnav.htm

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een hybride motorfiets
  • een lichte motorfiets
  • een zware motorfiets

Toyota en Yamaha bundelen hun krachten en gaan samen de eerste hybride motorfiets op de markt brengen. De krachtbronnen voor de nieuwe hybride zijn een 20pk verbrandingsmotor en een elektrische motor. De watergekoelde, 250cc horizontaal geplaatste eencilinder zorgt voor aandrijving van het achterwiel en een dynamo die de batterijen van stroom voorziet.

https://www.nieuwsmotor.nl/motornieuws/5546-hybride-motorfiets-van-yamaha-en-toyota,

Febiac vraagt een rijbewijs A1 voor motorfietsen met een maximum cilinderinhoud van 125 cc en een maximum vermogen van 11 kW. Daartoe zou een minimumleeftijd van 16 jaar vereist zijn, een opleiding, evenals theoretische en praktische examens. De federatie wenst dat chauffeurs met een rijbewijs B (personenauto's) zonder verdere verplichtingen ook met deze lichte motorfietsen kunnen rijden.

De Standaard,

Bij de zware motorfietsen (met meer dan 750 cc) heeft Harley in de Verenigde Staten een marktaandeel van iets meer dan 50 procent.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • aan een motorfiets sleutelen

Hij zwom, roeide en sleutelde aan een oude motorfiets.

Liefdesdood, Oscar van den Boogaard,

Daarnaast zetten diverse bibliotheken activiteiten op touw waarbij het publiek op een andere en verrassende manier kennis kan maken met de verworvenheden van wetenschap en techniek: van het sleutelen aan motorfietsen tot wetenschapstheater.

Meppeler Courant,

  • op een motorfiets een tocht maken
  • op een motorfiets rijden
  • op een motorfiets wegrijden

Later in de auto op weg naar huis vraagt ze: 'Gaan we een keer een tochtje op je motorfiets maken?'

Liefdesdood, Oscar van den Boogaard,

Als men het praktijk examen met de motorfiets van 35 kw of meer heeft afgelegd, ontvangt men een rijbewijs A zonder beperkingen, en mag men hiermee direct op elke motorfiets naar keuze rijden.

http://www.flevorijschool.com/index2.html

Toen hij op zijn motorfiets wegreed toeterde hij hartverscheurend lang, de dorpelingen vloekten of maakten een kruisteken.

Het verdriet van België, Hugo Claus,

Vaste verbindingen


elektrische motorfiets

  1. tweewielig, elektrisch aangedreven motorvoertuig voor personenvervoer, met een maximumsnelheid die hoger ligt dan 45 kilometer per uur, en met een zitplaats voor de bestuurder en eventueel voor een passagier achterop; elektrisch aangedreven motorfiets; elektrische motorfiets

    Synoniem: e-motor; e-motorfiets; elektrische motor

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een elektrische motorfiets…

    is een motorfiets

    • [Deel] heeft een elektromotor en een oplaadbare accu

      Wordt het nog wat met de elektrische motorfiets? FD-redacteur Jeroen Groot reed een elektrische motorfiets en raakte onder de indruk van de rij-eigenschappen. Maar de beperkte actieradius en de hoge prijs zijn voorlopig nog belangrijke nadelen van deze manier van vervoer. [...]. Dankzij het hoge koppel van de elektromotor schiet de motorfiets er bij bijna elke snelheid direct vandoor, zonder dat je hoeft te schakelen. En dat levert een glimlach van oor tot oor op bij motorrijders, want wie een motorfiets rijdt, houdt doorgaans van snel optrekken. Maar een elektrische motorfiets kopen, dat doen die motorrijders nog niet vaak.

      https://fd.nl/werk-en-geld/1262904/wordt-het-nog-wat-met-de-elektrische-motorfiets?_ga=2.22437948.686299262.1545400475-1200798042.1545400475#,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen