mouwloos


mouwloos 1.0

( Gezegd van kledingstukken)
zonder mouwen

Algemene voorbeelden


Don'ts voor haar: Rokken korter dan 5 cm. boven de knie. Diep decolleté. De mouwloze outfit; niemand heeft mooie oksels! Onverzorgde benen als je in een rok verschijnt.

http://vacatures.telegraaf.nl/?type=sollicitatie

De couturier opende met sportieve leren en suède broeken en loeistrakke leren jumpsuits, mouwloos met een blinde rits middenvoor en uitlopende pijp.

De Telegraaf,

De herder is jong en baardeloos, heeft over de oren afhangend krullend haar. Het hoofd is naar links gewend (zijn gewicht rust daarentegen op het rechterbeen). Hij draagt een mouwloze tuniek en een schoudertas.

http://users.pandora.be/websthetica/webstheticaVRA.htm

In de Japanse taal wordt het zestigste levensjaar de 'kalendercirkel' genoemd, omdat dan de cyclus van 60 jaar volledig is; dat wil zeggen dat we na 60 jaar aankomen bij een jaar met hetzelfde teken als ons geboortejaar. Er schijnen nog steeds plaatselijke gebruiken te zijn, waarbij mensen hun zestigste verjaardag vieren gekleed in een rode, mouwloze kimono.

http://www.sgined.nl/,

Ze droeg een gebroken-witte jurk, mouwloos en met korte rok.

De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

Het was een mouwloos pourpoint van geelbruin juchtleer.

Franklin, Thomas Lieske,

De vrouwen dragen mouwloze schorten.

Liefdesmeer & andere verhalen, Chaja Polak,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een mouwloze blouse

Het was een sport onder de jongens om met de zomerdag als de meisjes luchtige mouwloze blouses droegen, door de armsgaten naar hun flinke blanke tieten te loeren terwijl ze snel aan het overschrijven waren.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

  • een mouwloos hemd
  • een mouwloos hemdje
  • een mouwloos hemmetje
  • een mouwloos herenhemd

Hij draagt een strak, mouwloos hemd dat de slangentattoo op zijn bovenarm goed laat uitkomen.

Morgenster, Jaap Scholten,

Waarom fietst die jongen op een frisse voorjaarsmorgen met een mouwloos hemdje door de stad?

http://www.crk.nl/persberichten/pers20020622-lezing.htm

Net als de vrienden waar hij avondenlang mee aan een tafeltje staat te hijsen, draagt hij een zwart mouwloos hemdje rond een glimmende torso vol tatoeages.

NRC,

Hij heeft een mouwloos hemmetje aan en een strak broekje, waardoor zijn geval goed zichtbaar meesport.

Murfreesboro blues, Mart Smeets,

Dat betekent dat ze er op menige werkvloer weer zijn: collega's met korte broeken en witte behaarde benen, mouwloze herenhemden en superkorte zomerrokjes.

Nederlands Dagblad,

  • een mouwloos jack

Hij ziet er spectaculair uit in een zwarte leren broek en mouwloos jack.

http://www.amsterwitched.nl/

Ze draagt een blauwe sjerp om haar middel. Gele blouse met diep decolleté en een bruin mouwloos jack erover. Pittige combinatie.

Een soort Engeland, Robert Anker,

  • een mouwloze jurk
  • een mouwloos jurkje

Ze konden alleen maar winterkleding vinden en toen Helen zich begon af te vragen in hoeverre ze gekleed in een parka en skibroek de blits zou maken in Barbados, zag Luke iets hangen aan een rek met koopjes. Het was een mouwloze, gele jurk, maat achtendertig.

De wolvenlus, Nicholas Evans,

'Kind, wat ben je magnifiek vereeuwigd,' zei Fie Padding, die een mouwloze, rode jurk met een opstaand kraagje droeg.

De gelukkige, Mensje van Keulen,

Zij draagt een mouwloze jurk, een losse bolero van dezelfde effen maisgele stof erover, blote, lichtbruin getinte benen, maïsgele sokken en lichtbruine kindersandalen.

Het pistool van de rekening, Jan Willem Holsbergen,

Ik nam mijn favoriete mouwloze jurk mee en twee paar schoenen, en liet de rest achter.

Bezeten van mij, Nicci French,

Hij keek onzeker in haar donkere ogen, en dan verstolen naar haar borsten waarover haar mouwloze jurk nauwelijks sloot.

Met voorbedachten rade, Henri Knap,

Als ik eraan denk zie ik Sandra nu eens in een groene blouse met witte lelies, dan weer in een citroengele mouwloze jurk of met een grijs vestje waarvan de lege mouwen voor haar borst zijn samengeknoopt.

Buiten is het maandag, J. Bernlef,

Ze was blond, een jeugdig en amper opgemaakt gezichtje, een mouwloos wit jurkje met de zoom net boven de knie.

Mise-en-scène, Axel Bouts,

Want behalve 'vrouwelijk' zijn veel van die mantelpakken, mouwloze jurken met smalle ceintuurtjes, dirndljurkjes, petticoats en plooirokken met twinsets uit de nieuwe collecties van een bravige truttigheid die je niet voor mogelijk had gehouden.

NRC,

  • een mouwloos shirt
  • een mouwloos T-shirt

'Ik vind dat je aan een muzikant moet zien dat het een muzikant is.' Vandaar Robins onafscheidelijke boots. Vandaar de zonnebril, de jeans, het strakke, mouwloze shirt en het leren jasje. Zodat het oogt als het stoerste bandlid van Volumia!

http://www.volumia.com/

Dit soort kleding hebben wij van Nike en Odlo. Complete, bij elkaar passende lijnen van korte en lange tights, mouwloze shirts, shirts met lange of korte mouwen en jacks.

http://www.vandijksport.nl/home.htm

De kledingsponsor hulde Kameroen begin dit jaar tijdens de Afrika Cup in mouwloze shirts.

De Telegraaf,

Igor droeg alleen maar buitenlandse spullen: El Pico-jeans, bruine gympjes en zelfs mouwloze T-shirts, die je bij ons niet had.

Russendisco, Wladimir Kaminer,

Wie het helemaal sportief wil, combineert zijn shorts met vlotte polo's van piquékatoen of met aansluitende mouwloze T-shirts die in modieus Frankrijk beter bekend zijn als een "Marcel", naar de stoere bouwvakkers of camioneurs die met dat hemdje worden geassocieerd.

http://www.hetvolk.be/rubriek/RubriekenDetail.aspx?articleID=GOJ6B2TD=MODE,

Hij droeg een mouwloos zwart T-shirt, zijn zwarte spijkerbroek met omgeslagen pijpen, en de puntschoenen met de kettingen.

Eten met Emma, Herman Koch,

Kenmerkend voor deze trend zijn eveneens ruimvallende linnen broeken en hemden, mouwloze T-shirts en katoenen tweeknopige kostuums.

http://www.gayworld.be/lifestyle/mode/hmvoorjaar.php,

Winkelketens als HM laten zich voor hun jongerencollecties veelvuldig inspireren door deze stijl, getuige de mouwloze T-shirts met ondubbelzinnige teksten en afbeeldingen, de minirokjes, de armywear en gothic-jurken.

NRC,

  • een mouwloze sweater

Bijzonder zijn ook de duokleuren in bruin/beige die prima te combineren zijn met bijvoorbeeld een beige, mouwloze sweater van comfort stretch fleece, een shirt met lange mouwen en een satijnen/katoenen broek.

Sp!ts,

  • een mouwloze top
  • een mouwloos topje

Ze deed haar jasje uit en het mouwloze topje eronder liet haar schouders bloot.

Crisis four, Andy McNab,

Rechte pantalons, korte jasjes, lange jurken met mooie uitsnijdingen, hemdjasjes, mouwloze tops en nauw aansluitend breigoed zijn haar basisstukken voor volgende zomer.

De Standaard,

Maar zelfs als je niet zit te wachten op dubbele, bollende rokken van plisséstof, een mosgroene jas met enorme kraag van metaalhoudende kreukstof of een mouwloze wijde A-lijn-top van paars kreukfluweel en gaas [...], dan nog kun je bewondering hebben voor het feit dat Kemperman kleren maakt die je eigenlijk nergens anders kunt vinden, en die ook nog betaalbaar zijn.

http://www.corakemperman.nl/publiciteit/volkskrant.html,

  • een mouwloze trui
  • een mouwloos coltruitje
  • een mouwloos truitje

Wie van dat damesachtige houdt, combineert deze kleding met mouwloze coltruitjes, wikkelvestjes of tuttige truien met gestileerde argyleruiten.

NRC,

Terwijl de man afrekent komt er gehaast een brede neger de winkel binnen, gehuld in een wijde, soepel vallende harembroek die bij de enkels is samengebonden. Blote zwarte voeten in sandalen, mouwloze trui waaruit stevige bovenarmen steken.

Het meesterstuk, Anna Enquist,

De vrouw draagt een lila mouwloos truitje op een beige korte rok die tot over haar ene dij is opgeschort.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

Aan de zijkant liep een lange bar vol glinsterende flessen. Twee meisjes in lichtblauwe mouwloze truitjes stonden erachter en keken verveeld naar het handjevol gasten.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

  • een mouwloos vest
  • een mouwloos vestje

Hij deed zijn jasje uit. Hij droeg er een mouwloos, zwart glimmend vestje onder.

Het woeden der gehele wereld, Maarten 't Hart,

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel dingen mee op reis te nemen: een mobiele telefoon, een pda, een mp3-speler, een gps-unit, een digitale camera. Normale kleding heeft hiervoor veel te weinig zakken. Een oplossing is e-Vest, een bodywarmerachtig mouwloos vest, dat een ongelofelijk aantal zakken herbergt.

Algemeen Dagblad,

In de binnenzak van een vetglimmend mouwloos vest vond ik een notitieboekje in zwart zeildoek gekaft.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,