museumdirecteur


museumdirecteur 1.0

directeur van een museum

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een museumdirecteur…

is een directeur; is een persoon

  • [Functie] heeft de leiding over een museum
  • [Toepassingsgebied of bereik] is directeur van een museum

    Algemene voorbeelden


    Museumdirecteuren houden de eerste verantwoordelijkheid als een object wordt beschadigd, maar moeten voortaan in een zo vroeg mogelijk stadium grote en ingrijpende restauraties melden.

    NRC,

    Door in de Tweede Wereldoorlog aan te blijven als museumdirecteur en samen te werken met de bezetter gedroeg hij zich volgens de biografe als een naïeve kunstminnaar die blind was voor de verderfelijke politiek van de Duitsers.

    Meppeler Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een nieuwe museumdirecteur
    • een toonaangevend museumdirecteur
    • algemeen museumdirecteur

    De staf van museum Boymans-van Beuningen heeft vanmorgen verbaasd gereageerd op de voordracht van Chris Dercon, directeur van de Witte de With in Rotterdam, als nieuwe museumdirecteur.

    NRC,

    Zo kun je je afvragen hoe bevordelijk het voor de breedte van de Collectie Nederland is, dat een toonaangevend museumdirecteur als Fuchs zich al meer dan twee decennia - en in drie musea - zo nadrukkelijk heeft geëngageerd met een groep leeftijdgenoten als Baselitz, Judd, Kounellis, Rainer, Lüpertz en Nauman.

    NRC,

    De renovatie van het Rijksmuseum [...]. Van eind 2003 tot halverwege 2008 wordt het hoofdgebouw voor het publiek afgesloten en ingrijpend vernieuwd. Dit blijkt uit de studie die het Spaanse architectenduo Cruz y Cortez gisteren heeft gepresenteerd aan algemeen museumdirecteur Ronald de Leeuw.

    De Telegraaf,

    • een Nederlandse museumdirecteur

    Daarbij is vooral die laatste belangrijk: een Nederlandse museumdirecteur heeft, sinds Sandberg in het Stedelijk die traditie vestigde, de vrijheid met het beleid van zijn voorgangers te breken.

    NRC,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • een vertrekkende museumdirecteur

    Malerwald heet dit schilderij en het is niet moeilijk om in de voorstelling een parallel te zien met Fuchs: de eenzame wandelaar die zich een weg baant door het donkere schilderbos, speurend naar 'paddestoelen uit Fuchs' heksenkring', zoals Kasper König de groep kunstenaars rond de vertrekkende museumdirecteur eens aanduidde.

    http://www.parool.nl/1050556176968.html,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een gepensioneerde museumdirecteur

    Het jasje van de sinds een week gepensioneerde museumdirecteur Wim Crouwel, combineert de heldere toon van een nachtelijke, onbewolkte Mediterrane hemel met een enkele rij goudgele knopen, waarvan hij er één dichtdoet als hij niet zit.

    NRC,

    met eigennaam


    Voor een leger van nationale persvertegenwoordigers maakte museumdirecteur G.G. Horstman bekend dat de dertigjarige Monique Hos als meest gelijkend veenmeisje uit de bus was gekomen.

    Meppeler Courant,

    Nadien is hij wederom in het republikeinse Spanje geweest, in 1938 onder andere met de museumdirecteur Sandberg, die tijdens de bezetting met hem betrokken zou zijn bij een illegale overval.

    Het weerbarstige woord, Anton Constandse,

    Op langere termijn denken museumdirecteur Schoeps en zijn staf aan tentoonstellingen over de schrijvers Joseph Roth, wiens honderdste geboortedag in september valt, Karl Kraus en Manès Sperber.

    NRC,

    Het Centraal Museum in Utrecht gaat renoveren en uitbreiden [...]. Begin 1997 hoopt het museum klaar te zijn. Tijdens de renovatie en uitbreiding blijft het museum gewoon open. Museumdirecteur Sjarel Ex heeft dat vorige week meegedeeld.

    Meppeler Courant,

    Museumdirecteur Thomas Krens ziet in toenemende mate een noodzaak voor musea om bij het bedrijfsleven aan te kloppen voor steun.

    NRC,

    De tentoonstelling Dageraad der Gouden Eeuw, die vanaf 11 december in het Rijksmuseum in Amsterdam was te zien, heeft rond de 300.000 bezoekers getrokken. Dat is tweemaal zoveel als verwacht. Zondag was de laatste dag van deze tentoonstelling over de Noordnederlandse kunst tussen 1580 en 1620. Het was de duurste en grootste presentatie die het Rijksmuseum ooit heeft gehouden. Dat zal ook voor het laatst zijn, zo kondigde museumdirecteur Van Os aan bij de opening.

    Meppeler Courant,

    Het jasje van de sinds een week gepensioneerde museumdirecteur Wim Crouwel, combineert de heldere toon van een nachtelijke, onbewolkte Mediterrane hemel met een enkele rij goudgele knopen, waarvan hij er één dichtdoet als hij niet zit.

    NRC,

    De familie Strens verkocht de collectie, waarvan de waarde op ten minste 1,2 miljoen gulden is getaxeerd, voor het 'schijntje' van 540.000 gulden, aldus museumdirecteur J.A. Brandenbarg, die met de daartoe opgerichte stichting Exlibriscentrum van het Museum van het Boek toch drie jaar lang een 'moeizaam gevecht' om geld voerde.

    NRC,

    Museumdirecteur Joeri Roesko suggereerde dat de topaas was gestolen in opdracht van een verzamelaar.

    De Standaard,

    Verdere details heeft museumdirecteur John Walsh nog niet prijsgegeven.

    NRC,

    Studium Generale Groningen vroeg museumdirecteur Kees van Twist naar de mogelijkheden en begrenzingen van het ondernemerschap in de cultuur.

    http://oldwww.rug.nl/cis/sgg/archief%202000/vantwist.htm,

    'We hebben het bestaan van de doeken openbaar gemaakt zodra het mogelijk was', zei museumdirecteur Michail Pjotrovski bij de opening van de expositie Verborgen Schatten.

    Meppeler Courant,

    Ook de museumdirecteuren R. Vos van het Fries Museum en H. van Os van het Rijksmuseum protesteerden tegen de dreigende sloop.

    NRC,

    De studie die het Spaanse architectenduo Cruz y Cortez gisteren heeft gepresenteerd aan algemeen museumdirecteur Ronald de Leeuw.

    De Telegraaf,

    Tussen de goedgebekte, juist geinformeerde, zelfverzekerde jongelui die al tachtig jaar de NJN bevolken, zoals schrijver/geoloog W.F. Hermans, de biologen prof. Nico Tinbergen (met Nobelprijs), prof. Victor Westhoff, prof. Tjeert van Andel (Cambridge), Dick Hillenius, de cellist Anner Bijlsma, museumdirecteur Rudi Fuchs, politici als Tineke Schilthuis, Henk Vonhoff, Roelof de Wit (alle drie Commissaris der Koningin).

    http://www.cg.its.tudelft.nl/~bart/natuur/njn_vk/,

    Museumdirecteur Georges Vercheval, die Kessels op artistieke gronden verdedigt, nam de inmenging van zijn raad van bestuur niet.

    De Standaard,

    Meteen in ditzelfde nummer reageert kunstenaar en museumdirecteur B. Lemmering (pseudoniem) op het stuk van Kraaijpoel.

    NRC,