muskus


muskus 1.0

sterk ruikende geurstof die als grondstof voor parfums gebruikt wordt, oorspronkelijk een stof die door mannelijke muskusherten via een speciale klier wordt afgescheiden, maar nu meestal synthetisch wordt vervaardigd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Muskus…

is een geurstof; is een stof

  • [Geur] heeft een sterke, doordringende geur
  • [Functie] wordt gebruikt als grondstof voor parfums
  • [Grondstof] wordt gemaakt uit de afscheiding van een mannelijk muskushert
  • [Herkomst of oorsprong] is oorspronkelijk afkomstig van mannelijke muskusherten
  • [Vervaardiging] werd oorspronkelijk vervaardigd door de klier van mannelijke muskusherten, die de stof uitscheidt, te drogen, maar wordt nu meestal synthetisch vervaardigd

Algemene voorbeelden


Muskusolie wordt afgescheiden door de klieren van het mannelijk muskusrendier. Om 1 kg muskus te verkrijgen, moeten 40 volwassen mannetjes worden gedood.

http://www.ecotopia.be/yearbook/mooizijn.html

Het succesnummer Ô de Lancôme heeft nu ook een mannelijke versie en een totaal nieuwe frisheid die nauw aansluit met de natuur. Met bamboe, een geur van korenaren en muntblaadjes. Daarbij aanvullende essences zoals bergamot, een hart van lavendel en muskaatnoot en een staart van sandelhout en palisander, mos en muskus.

De Standaard,

Geurige zegellak, geparfumeerd briefpapier, naar rozenolie geurende liefdesinkt, schrijfmappen van Spaans leder, penhouders van wit sandelhout, doosjes en kistjes van cederhout, potpourri's en schalen voor bloemblaadjes, wierookhouders van geel koper, flacons en kruikjes van kristal met een geslepen stop van barnsteen, geurende handschoenen, zakdoeken, met muskaatbloesem gevulde speldenkussens en met muskus bedampte behangselpapieren die een kamer langer dan honderd jaar met een geur konden vullen.

http://www.xs4all.nl/~barb1970/log0304.html,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • de geur van muskus
  • de lucht van muskus
  • de reuk van muskus

Een pas opgebracht parfum ruikt fris en pittig [...]. De begingeur wordt zeker ook bepaald door alcohol [...]. De middengeur vormt de overgang van een lichte naar een zwaardere geur [...]. Als laatste blijven de minst vluchtige stoffen over. De kruidengeuren; de mosachtige en houtachtige geuren; de geur van muskus, civet of amber.

http://www.nea-nederland.nl/

Het nieuwe parfum van het Franse modehuis Celine [...]. De inhoud geurt aanvankelijk naar clementijntje, koriander, orchidee en rode roos, met een hart van lis, maar ook ylang-ylang, iris, kaneel, jasmijn en heliotroop en een blijvende geur van vanille en patchoeli, amber en muskus. Wordt omschreven als een bloemig-fruitig-houtparfum.

De Standaard,

Steeds als Blikman naar Sartorius' wild gebarende handen keek, naar de grote stugge kop en de benen in de ellenlange laarzen, raakte hij verstrikt in geuren van zuur katoen, nat gras en muskus.

Alle verhalen, Manon Uphoff,

  • naar muskus ruiken
  • naar muskus ruikend

Wilde ringslangen zullen bij verstoring luidruchtig gaan sissen en als zij opgepakt worden verspreiden zij een zeer vieze, naar muskus ruikende, stof af die alleen met veel moeite weer te verwijderen is van handen en kleding.

http://www.serpo.nl/natrix.htm,

Hij keek toe hoe Vesna zich opmaakte, grote wimpers had ze en dik, zwart okselhaar. Dat naar muskus rook.

Leven op het lemmet, Renee Van Hekken,

met adjectief ervoor


  • synthetische muskus

Vanilline 'de vervanger' van de echte vanille [...], behoort tot deze (grote) groep natuuridentieke grondstoffen. Gewonnen uit hout, in plaats van schaarse orchideeën [...]. En zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen: anethol uit hout in plaats van steranijsolie; synthetische muskus in plaats van het natuurproduct, een uitwerpsel van het muskushert; citronellol in plaats van rozenolie (1 kilo uit 30 a 40 miljoen rozenblaadjes).

http://www.nea-nederland.nl/

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen