muurbloempje


muurbloempje 1.0

plant die tegen een muur groeit en bloemen draagt; muurplant die bloemen draagt; bloemdragende klimplant; ook: bloem die groeit aan een muurklimmende plant

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een muurbloem…

is een plant; is een gewas

  • [Deel] draagt bloemen
  • [Plaats] groeit tegen een muur

    Algemene voorbeelden


    In april-mei vragen de muurbloempjes aan de overkant van de gracht uw speciale aandacht. De muur (2) is dan paars-blauw gekleurd door de plant aubrietia, die overal vanuit de voegen haar bladeren en bloemen laat hangen. Met het oog op deze muurplanten is de wand van de slotgracht zelfs op een speciale manier gerestaureerd. Veel oud metselwerk mocht blijven zitten terwijl bij nieuwe specie een aangepast mengsel is gebruikt.

    http://www.deleemhof.nl/eerde.htm

    muurbloempje 2.0

    ongehuwd, verlegen meisje dat bij een dansgelegenheid niet ten dans wordt gevraagd en onopvallend aan de kant zit; ook: verlegen meisje, verlegen vrouw

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een muurbloempje…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is verlegen; is ongehuwd
    • [Geslacht] is een meisje of een vrouw

      Algemene voorbeelden


      'Wat is een muurbloempje?' 'Je weet wel. Van die meisjes die bij schoolfeestjes tegen de muur staan en nooit worden gevraagd om te dansen.'

      Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

      Waarom ben ik alleen verlegen tegenover mannen van mijn leeftijd? Kyle, Rodeo Kyle, komt de winkel binnen en ik deins achteruit op het trapje, een blozend muurbloempje. Toen ik opgroeide moest ik nooit veel hebben van de rodeojongens. In Dallas waren er gewoon te veel van – we plaagden hen achter hun strakke Wranglers – maar hier besef ik dat ik heimelijk altijd al een zwak moet hebben gekoesterd voor de cowboys van Weatherford.

      De necrologieschrijver: een obsessieve zoektocht, Porter Shreve,

      Onderzoek in Amerika wees uit dat veertig procent van de Amerikanen zichzelf verlegen vond. Het zijn niet alleen muurbloempjes die zich verlegen noemen, maar ook bekende persoonlijkheden als Jimmy Carter, Warren Beatty, prins Charles en Catherine Deneuve. De ene helft van deze veertig procent had veel last van verlegenheid, de andere helft had er regelmatig last van.

      Meppeler Courant,

      Ook al wisten wij bij voorbaat als muurbloempje te zullen figureren, toch gingen we, van zogauw de muzikanten hun vedels aan 't stemmen waren, naar de dansweide. Daar was de hele jeugd verzameld, maar slechts aan de rondedansen, waaraan iedereen onuitgenodigd deelnemen kon, namen we deel.

      Wij, heksen, Roger Pieters,

      muurbloempje 3.0

      iets wat niet opvalt; iets wat onopvallend is

      Betekenisbetrekking


      generalisering
      Betrokken betekenissen 2.0 : 3.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een muurbloempje…

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] valt niet op; is onopvallend

        Algemene voorbeelden


        Uitgangspunt van Brandes is dat aandelenmarkten efficiënt, noch rationeel zijn: "Ze zijn zelfs zeer emotioneel". Daarom reflecteren de prijzen van aandelen op de beurs maar ten dele de werkelijke waarde. Want die waarde wordt volgens Brandes meer bepaald door hoop en angst dan door feitelijke informatie. Bovendien zijn er uitstekende ondernemingen die door effectenmakelaars of bestuursvoorzitters goed voor het voetlicht worden gebracht, maar eveneens prima presterende ondernemingen die onderbelicht zijn: de zogeheten muurbloempjes.

        NRC,

        In de regel zijn populaire aandelen duur en muurbloempjes goedkoop. De kunst is nu die muurbloempjes te herkennen en het geduld te hebben tot de markt ze hoger waardeert, aldus Brandes.

        NRC,

        'U hebt al een boek neem ik aan?' Ik heb nooit een ontkennend antwoord gekregen. 'Maar hier zijn ze veel goedkoper; weliswaar tweedehands, maar als u het boek uit hebt mag u het terugbrengen en krijgt u de helft van uw geld terug.' Vooral die laatste garantie lijkt de man (80% van het cliënteel zijn mannen) in opperste verbazing te brengen. Ik maak ervan gebruik, neem hem nogal autoritair bij de arm en leid hem naar de kast van de muurbloempjes. (Boeken die na twee jaar niet verkocht zijn.) 'Spanning tegen spotprijzen.'

        Mise-en-scène, Axel Bouts,