muzak


muzak 1.0

(pejoratief)

zachte, vlakke achtergrondmuziek in openbare gebouwen, winkelcentra, restaurants e.d.; muzikaal behang

Semagram (extra betekenisinformatie)


Muzak…

is muziek; is geluid

  • [Geluid] is zacht en vlak, zonder grote contrasten
  • [Plaats] is vaak te horen in openbare gebouwen, warenhuizen, winkelcentra, supermarkten, winkels, restaurants, stations e.d. en op de radio en televisie
  • [Waardering] wordt als minderwaardige muziek beschouwd

    Algemene voorbeelden


    De quasi-realistische nieuwsberichten, de muzak die altijd bij rampen is te horen en de autoriteiten die het volk tot rust manen, deden mensen in paniek de straat oprennen.

    Meppeler Courant,

    Al had de muzak nog zo op de achtergrond gespeeld, het afzetten ervan veroorzaakte een stilte die onbehaaglijk genoeg was om de aanwezigen uit hun verdwazing te schudden.

    Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

    Alleen in de kathedraal is religieuze muzak te horen, een zacht bandje met orgelmuziek.

    NRC,

    Op het moment dat de kelner mijn bestelling bracht, werd ik mij bewust van de achtergrondmuziek: de muziek uit Schindler's List, Steven Spielbergs film over de Grote Moord op de joden. Ik werd terstond onpasselijk, maar nam het de kelner niet kwalijk dat hij zijn bevestigende antwoord op mijn vraag of inderdaad de muziek uit Schindler's List werd gespeeld, vergezeld liet gaan van een brede glimlach. Twee werelden. Ik: jodin, hij: een alleraardigste jongen. Het ligt in de lijn der dingen dat die muziek - als zij goed is - eindigt als 'muzak' in een stationsrestauratie. Mij zult u daar niet over horen.

    NRC,

    Het verschijnsel liftmuziek verdwijnt niet, helaas voor de haters. Wel komt na acht decennia een einde aan Muzak, de merknaam die voor instrumentale bewerkingen van populaire muziek staat. [...]. In de jaren tachtig werd muzak onder muzikanten een scheldwoord. Vanwege het niet te repareren imagoprobleem neemt Mood-directeur Abony nu afscheid van 'een iconisch Amerikaans merk'.

    https://www.trouw.nl/nieuws/liftmuziek-blijft-muzak-verdwijnt~bc91dbc2/,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen