muziekindustrie


muziekindustrie 1.0

geheel van de activiteiten waarbij grootschalig en bedrijfsmatig muziek wordt aangeboden, zowel door de creatie en uitvoering ervan als door verkoop op geluidsdragers of via het internet; deelgebied in de dienstverleningsbranche dat zich richt op het aanbieden van muziek; muziekbranche

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een muziekindustrie…

is een industrie; is een geheel van activiteiten

  • [Activiteit of handeling] biedt muziek aan en heeft betrekking op zowel de compositie en uitvoering als de verkoop op geluidsdragers of via het internet

    Algemene voorbeelden


    Christianen (1995) onderzocht voor de Nederlandse muziekindustrie of cycli die zich in de muziekindustrie voordoen, invloed hebben op de culturele functie van de muziekindustrie.

    http://iaspm.soundscapes.ws/,

    De muziekindustrie is door de komst van het internet drastisch veranderd. Artiesten kunnen hun muziek zelf online verkopen. De mate van succes van een plaat en de artiest blijft echter afhankelijk van de fanbase.

    http://www.frankwatching.com/archive/2011/06/10/ipluggers-platform-voor-radiopromotie/,

    De vereniging wil enerzijds voorzien in de behoefte van artiestenmanagers en 'self-managed' artiesten om te leren van ervaringen en expertise van collegamanagers. Anderzijds is het tevens bedoeld om een platform te creëren waar problemen en zorggebieden binnen de muziekindustrie kunnen worden besproken.

    http://www.mmfnl.com/index.php?pagId=organisatie&subId=doelstellingen,

    muziekindustrie 1.1

    geheel van bedrijven die werkzaam zijn in de muziekindustrie, beschouwd in hun totaliteit als bedrijfstak of in een ander verband, bv. in hun gemeenschappelijke geografische ligging, in een bepaald marktsegment e.d.; geheel van bedrijven die muziek aanbieden

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een muziekindustrie…

    is een industrie; is een geheel van bedrijven

        Algemene voorbeelden


        De muziekindustrie heeft maandag een speciale code geïntroduceerd die het mogelijk maakt om te achterhalen welke nummers er online verkocht worden. Op die manier kunnen winkels en internetproviders losse nummers online verkopen en krijgen artiesten hun geld. Ieder verkocht liedje krijgt een uniek serienummer mee.

        Rotterdams Dagblad,

        In de muziekindustrie is A&R (Artist and Repertoire) de afdeling van een platenmaatschappij die op zoek gaat naar nieuw talent (een artiest of band) en de muzikanten in hun artistieke ontwikkeling begeleidt.

        http://nl.wikipedia.org/wiki/A%26R,

        Onder druk van de muziekindustrie [...] bedachten de Japanners een list. Ze voorzagen de recorders van een beveiligingsmechanisme tegen kopieerdrift op grote schaal. De kopie van een cd die de consument op minidisc maakt, laat zich niet opnieuw digitaal dupliceren.

        de Volkskrant,

        De Amerikaanse muziekindustrie vecht al geruime tijd tegen de kostenloze uitwisseling van muziekbestanden.

        ANP,

        Het bedrijf stond onder zware juridische en (mede daardoor) financiële druk vanuit de video- en muziekindustrieën, die hun copyrights bedreigd zagen.

        http://www.macfan.nl/nieuws.lasso?id=MzMzMzA=,