nacht


nacht 1.0

afbeelding

Bron: Knowsphotos
( CC BY-NC 2.0 )

periode van duisternis tussen zonsondergang en de daaropvolgende zonsopgang, wanneer een plaats door de omwenteling van de aarde om haar as van de zon is afgewend en geen zonlicht meer ontvangt; periode zonder daglicht
Beschouwd vanuit een tweedeling tussen dag en nacht.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een nacht…

is een periode; is een tijd

  • [Geheel] is een deel van een dag of etmaal
  • [Oorzaak] wordt veroorzaakt door de rotatie van de aarde om haar as, waardoor een deel van het aardoppervlak tijdelijk is afgewend van de zon en geen zonlicht ontvangt
  • [Duur] duurt van na de avond, wanneer de volledige duisternis inzet en eindigt bij het aanbreken van de ochtendschemering
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door volledige duisternis

Hoofdsemagram: periode


Algemene voorbeelden


God keert de nacht en de dag om. Daarin is een les voor hen die inzicht hebben.

http://www.flwi.ugent.be/cie/CIE2/deley31.htm,

Namibië heeft een halfdroog klimaat, met hete dagen en koele nachten [...]. 's Nachts daalt de temperatuur vaak tot onder het vriespunt. De dagtemperaturen variëren tussen de 18 en 25˚C.

http://www.weersvoorspelling.nl/site/weer_namibie.html

Midwinter is de viering van de langste nacht, nadien gaan de dagen weer langer worden en de nachten worden korter.

http://www.wiccatuintje.net/jaarwiel-yule_wiccatuintje.htm

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • de nacht breekt aan

De nacht breekt aan, duisternis valt over de stad. De straten zijn overdag zo druk en vol energie, eindelijk breekt de rust aan.

http://golive.myverso.com/sovo_plantijn/media/misc_media/SOVO_gedichtendag2011.pdf,

als object bij een werkwoord


  • de nacht doorbrengen

Het goudstuitslurfhondje is overdag actief en leeft uitsluitend op de grond. Het brengt de nacht door in een nest, dat meestal 's ochtends wordt gebouwd en waar het dier steeds een tot drie nachten in doorbrengt.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Goudstuitslurfhondje,

met adjectief ervoor


  • een koude nacht
  • een zwoele nacht

December is de maand van koude lange nachten, sneeuw en schaatspret en het vooruitzicht op een aantal gezellig dagen.

http://www.bungalowparkoverzicht.nl/aanbiedingen-december,

In de zwoele korte nachten in de zomer is het heerlijk buiten toeven.

http://www.uilen.org/Brabant/Nieuwsbrief%20Uilenbescherming%20in%20Brabant%20nr%209.pdf,

in voorzetselgroep


  • gedurende de nacht
  • in de nacht
  • tijdens de nacht

Een plant voedt zich gedurende de dag door energie te halen uit zonlicht. Hiermee zet hij koolstofdioxide om in suikers en zetmeel. Zodra de zon onder is, moet de plant het doen met de voorraad die hij heeft. Hij kan alleen overleven door zijn voorraad gelijkmatig te nuttigen. [...]. De berekening die een plant maakt, is zo exact, dat hij gedurende de nacht de consumptiesnelheid zo aanpast dat zijn voedselvoorraad bij zonsopkomst precies op is.

http://www.scientias.nl/planten-maken-precieze-berekeningen-om-de-nacht-te-overleven/88897,

Egels zijn vooral actief in de nacht en gaan dan ook op zoek naar eten. [...]. Wanneer de egel genoeg heeft gegeten en gedronken, gaat hij weer naar zijn nest om zo overdag lekker te kunnen slapen.

http://www.dierenambulancegouda.nl/egels1.html

Dag- en nachttemperaturen spelen een belangrijke rol tijdens de levenscyclus van planten. Tijdens de nacht mag de temperatuur dan ook enkele graden lager liggen dan de dagtemperatuur vermits er, bij gebrek aan licht, niet aan bladgroenverrichting kan worden gedaan.

De Standaard,

  • in de loop van de nacht

Een pasgeboren baby begint het leven slapend. In de loop van de nacht en de dag zijn er korte perioden waarin hij even wakker is. Na gevoed te zijn, valt hij snel weer in slaap. De slaap van een baby is zogenaamd polyfasisch [...].

http://books.google.nl/books?id=cCEk9e9C6TcC&pg=PA19&dq=%22in+de+loop+van+de+nacht%22+%22dag%22&hl=nl&sa=X&ei=xb8lUoLZDMLN7AablIGACg&ved=0CDcQ6AEwAQ#v=onepage&q=%22in%20de%20loop%20van%20de%20nacht%22%20%22dag%22&f=false,

Deze structuur is op een montering geplaatst die de ganse telescoop op elk punt aan de hemelkoepel kan richten en die de beweging van de sterren in de loop van de nacht nauwkeurig kan volgen.

http://allserv.rug.ac.be/~jvrsluys/mercurius%2017-1.pdf,

In de avondschemering verlaten vleermuizen hun verblijfplaats om te gaan jagen. Meestal jagen ze maar een paar uur en keren dan in de loop van de nacht weer naar de verblijfplaats terug.

http://www.vleermuis.net/

met ander, nevengeschikt substantief


  • dag en nacht

In naam van onze haast wissen we het verschil tussen zomer en winter, tussen dag en nacht, weekdag en zondag.

http://www.kuleuven.ac.be/thomas/actualiteit/indekijker/13/index_main.htm,

Verschillen in watertemperatuur tussen dag en nacht zijn niet vastgesteld in deze zee.

http://users.skynet.be/bk231573/ecologie.htm

Terwijl de zon dag en nacht schiep, bracht de maan met zijn schijnbare wisseling der maangestalten een eenvoudiger tijdmaat voor elke week en elke maand.

http://www.leopoldlaarmans.be/column/col13x.htm,

Vaste verbindingen


bij nacht

  1. in, tijdens de nacht; terwijl het nacht is; 's nachts
    Afhankelijk van de context soms ook met nadruk op de afwezigheid van licht: in de nachtelijke duisternis.

    Volgens de Gom nam de RLW al een hele resem maatregelen om zowel bij nacht als bij dag geluidsoverlast tot een minimum te beperken.

    De Standaard,

    Defensie komt pas helemaal in het schootveld van het Rekenhof wanneer op zeer gedetailleerde wijze de aankoop van thermische Mira-camera's (voor observaties bij nacht en slecht weer) wordt nageplozen.

    De Standaard,

    Het witte huis bij nacht, dat hij eveneens in zijn sterfjaar 1890 maakte, geschilderd vol heimwee naar Nuenen, ziet er zo bevroren uit, dat een weinig getalenteerde vervalser het gemaakt zou kunnen hebben.

    NRC,

    Jan Bogaerts gaat de Amsterdamse Wallen fotograferen, Willem Diepraam de havens van Amsterdam en de stad bij nacht [...], Avi Holtzman het randgebied van Amsterdam en Caroline Schröder het thema Jong ìn Amsterdam.

    NRC,

bij nacht en ontij

  1. 's nachts en op de meest onmogelijke of ongebruikelijke tijdstippen
    Veelal met de bijgedachte aan ongemak.

    Een loods moet beschikken over een uitstekende lichamelijke conditie. Daarnaast moet een loods goede ogen en een groot uithoudingsvermogen hebben. Je wordt bij nacht en ontij en onder slechte weersomstandigheden per tender of heli op schepen afgezet en weer opgehaald.

    http://werk.net/

    Werd de werknemer vroeger voor elk overuur extra betaald, tegenwoordig dient hij bij nacht en ontij voor zijn baas klaar te staan.

    de Volkskrant,

    Bij nacht en ontij heb ik hier de wacht gehouden om het wild te beheren, heb ik mijn eigen vrouw verwaarloosd om de belangen van de natuur te behartigen.

    http://www.jachthutten.nl/media/oerkreet.htm

donker als de nacht; zwart als de nacht

  1. zeer donker of zeer zwart

    Hij had een mooie, jonge vrouw wier haar zo donker als de nacht was en haar lichaam was zo schoon als het licht en ze had gazellenogen.

    http://www.leidenuniv.nl/host/mnl/nlm/intro.html

    Het zwarte kaft droeg geen opschrift, ook op de zwarte rug stond er niks. De randen van de bladzijden waren eveneens zwart als de nacht.

    De Openbaring, Tom De Cock,

de kortste nacht

  1. de nacht van midzomer, rond 21 juni, met het kleinste aantal uren duisternis op ons noordelijk halfrond in vergelijking met de andere nachten van het jaar; midzomernacht

    Midzomernacht, op 21 juni, is de kortste nacht van het jaar. Dit jaar viert Natuurmonumenten Midzomernacht met een spannende invulling. Voor volwassenen is de Midzomernachtloop. Voor de kinderen de nacht van OERRR.

    http://www.snp.nl/nieuws/ontdek_de_midzomernacht

de langste nacht

  1. de nacht van midwinter, rond 21 december, met het grootste aantal uren duisternis op ons noordelijk halfrond in vergelijking met de andere nachten van het jaar; midwinternacht

    Rond 21 december is het midwinter: de kortste dag en de langste nacht van het jaar.

    http://www.neneh.nl/archief/2010/12/de_korste_dag_d.html,

een korte nacht

  1. nacht met een korte tijdsduur in vergelijking met de andere nachten van het jaar, voor ons halfrond meer bepaald in de periode die voorafgaat aan midzomer of de zomerzonnewende, wanneer ons noordelijk halfrond door de baan van de aarde rond de zon en de schuine stand van de aardas naar de zon wijst, de zon overdag hoger aan de horizon staat en de periode met daglicht langer is

    Een aardglobe staat altijd scheef opgesteld. Dat is niet voor de aardigheid, want ook de aarde 'hangt' scheef in de ruimte. De aardas heeft een helling van 23½° ten opzichte van zijn baan om de zon. Hierdoor kennen wij het verschijnsel seizoenen [...]. In de zomer staat de zon boven het noordelijk halfrond. De zon komt dan bij ons 's middags hoog aan de hemel te staan: op 21 juni bereikt hij (op 52° NB) een hoogte van 61½° boven het zuiden. In de winter daarentegen staat de zon boven het zuidelijk halfrond. De zon komt op 21 december niet hoger dan 14½° boven de zuidelijke horizon. In Australië is het dan echter hoogzomer: de zon staat daar hoog boven het noorden! Een ander verschil tussen zomer en winter is de boog die de zon langs de hemel aflegt. In juni komt de zon vroeg op in het noordoosten, gaat hoog door het zuiden en verdwijnt pas laat op de avond in het noordwesten onder de horizon. De zon maakt dus een lange boog langs de hemel: we hebben een lange dag (en natuurlijk een korte nacht!). In december komt de zon laat op, in het zuidoosten, en verdwijnt hij al weer 's middags onder de horizon in het zuidwesten. Een boogje van niks, dus een korte dag en een lange nacht.

    https://www.walrecht.nl/nl/inleiding-in-de-sterrenkunde,

een lange nacht

  1. nacht met een aanzienlijke tijdsduur in vergelijking met de andere nachten van het jaar, voor ons halfrond meer bepaald in de periode die voorafgaat aan midwinter of de winterzonnewende, wanneer ons noordelijk halfrond door de baan van de aarde rond de zon en de schuine stand van de aardas van de zon wegwijst, de zon overdag lager aan de horizon staat en de periode met daglicht korter is

    Binnen een half jaar wijst het zuidelijk halfrond naar de zon en zitten wij lange nachten in het donker en in de winterkou, ook al staat de zon dan enkele miljoenen kilometer dichter bij dan in de zomer.

    De Standaard,

    Een aardglobe staat altijd scheef opgesteld. Dat is niet voor de aardigheid, want ook de aarde 'hangt' scheef in de ruimte. De aardas heeft een helling van 23½° ten opzichte van zijn baan om de zon. Hierdoor kennen wij het verschijnsel seizoenen [...]. In de zomer staat de zon boven het noordelijk halfrond. De zon komt dan bij ons 's middags hoog aan de hemel te staan: op 21 juni bereikt hij (op 52° NB) een hoogte van 61½° boven het zuiden. In de winter daarentegen staat de zon boven het zuidelijk halfrond. De zon komt op 21 december niet hoger dan 14½° boven de zuidelijke horizon. In Australië is het dan echter hoogzomer: de zon staat daar hoog boven het noorden! Een ander verschil tussen zomer en winter is de boog die de zon langs de hemel aflegt. In juni komt de zon vroeg op in het noordoosten, gaat hoog door het zuiden en verdwijnt pas laat op de avond in het noordwesten onder de horizon. De zon maakt dus een lange boog langs de hemel: we hebben een lange dag (en natuurlijk een korte nacht!). In december komt de zon laat op, in het zuidoosten, en verdwijnt hij al weer 's middags onder de horizon in het zuidwesten. Een boogje van niks, dus een korte dag en een lange nacht.

    https://www.walrecht.nl/nl/inleiding-in-de-sterrenkunde,

    Toch is Finland niet het hele jaar door een sneeuwparadijs met korte dagen en lange nachten. De nachten zijn in juni en juli juist erg kort [...]

    http://www.arkefly.nl/vliegtickets/kittila-finland.aspx

's nachts

  1. iedere nacht; ook: alle of de meeste nachten in zekere periode

    Antoniem: overdag

    De bosmuis is voornamelijk 's nachts actief.

    http://www.waddenzee.nl/dutch/ecomare/NED1079.HTM

    Van maandag tot woensdag geleidelijk zeer koud met vanaf dinsdag algemene vorst overdag en strenge vorst 's nachts.

    De Standaard,

tot een gat in de nacht

  1. ( (vooral) in België)
    tot wanneer de nacht ver is gevorderd; tot diep in de nacht

    Vooral zaterdag was het feest: tot een gat in de nacht dansten velen op de ritmen van eerst een bruisende Kanda Bongo Man (Zaïre) en daarna de muziek van twee dj's.

    De Standaard,

    Ik kan vaststellen dat mijn energiefactuur duurder wordt [...] en kan beslissen om minder energie te verbruiken [...]. Wat indien ik om redenen van levenslang leren of intense carriereontwikkeling dagelijks tot een gat in de nacht mijn computer en bureaulamp moet aangeschakeld houden?

    http://users.pandora.be/jan.van.duppen/j_gelezen.htm#12,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


nacht 1.1

toestand dat na het daglicht de volledige duisternis heerst; nachtelijke duisternis

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Nacht…

is een toestand

      Combinatiemogelijkheden


      met koppelwerkwoord


      • het is nacht
      • het was nacht

      Als je iemand bespioneert (bijvoorbeeld een verdachte buurman) en het is nacht, zorg ervoor dat je het licht en de tv van de kamer waarin je zit uitschakelt.

      http://nl.wikihow.com/Als-tiener-een-detective-zijn

      Eigenlijk benoemt de auteur niets wat van het verhaal afleidt. Geen namen, geen plaatsnamen, geen tijdsbestek. Het is dag, de zon is heet, het is nacht, het is stil, het is weer dag, droog, heet.

      http://www.libris.nl/artikel/jesus-carrasco/vlucht/9789029088800,

      Voorzichtig scheurden ze de papieren en het karton van de globe. En het ding stond nog niet op zijn voetstuk op tafel of de zon begon buiten weer te schijnen. En niet alleen op het huis van de vrienden Carl en Nyls: op de hele wereld was het nu dag waar het dag moest zijn en het was nacht waar het nacht moest zijn.

      De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

      • het werd nacht
      • het wordt nacht

      De zon gaat 's avonds in het westen onder; het wordt nacht. De oorzaak hiervoor is de rotatie van de aarde.

      http://www.betavak.nl/stelsel.htm,

      Het werd nacht en omdat er geen sterren waren, keek ik naar de maan.

      Slaap!, Annelies Verbeke,

      nacht 1.2

      toestand van de dood
      Aangetroffen in de onderstaande verbinding.

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      De nacht…

      is een toestand

          Vaste verbindingen


          de eeuwige nacht

          1. de onomkeerbare, definitieve toestand van de dood

            Waarom ging je heen? In de eeuwige nacht. De processie stopt. De glazen kist wordt neergezet en rondom wordt een cirkel gevormd.

            Sneeuwwitje en de zeven dwergen, Jules Deelder,

          nacht 2.0

          laatste gedeelte van een dag dat aanbreekt na de avond, wanneer de volledige duisternis inzet, en dat op zijn beurt wordt gevolgd door de morgen als eerstvolgende deel van de nieuwe dag
          Beschouwd als een tijdseenheid in de opeenvolgende periodes waaruit een dag bestaat.

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een nacht…

          is een periode; is een tijd

          • [Geheel] is een deel van een dag of etmaal
          • [Oorzaak] wordt veroorzaakt door de rotatie van de aarde om haar as, waardoor een deel van het aardoppervlak tijdelijk is afgewend van de zon en geen zonlicht ontvangt
          • [Rang of hiërarchische positie] is het vierde en laatste deel van een dag dat volgt op de morgen, middag en avond
          • [Duur] duurt van na de avond, wanneer de volledige duisternis inzet, tot het begin van de eerstvolgende morgen
          • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door volledige duisternis

          Hoofdsemagram: periode


          Algemene voorbeelden


          Bijzonderheden: bij een hotelverblijf van minimum 7 nachten in de periodes 6/1-18/4, 23/4-1/7 en 1/9-26/12 krijgt u per kamer 2 gratis clubkaarten.

          http://www.arakea.be/site/hotel_23392.htm,

          Combinatiemogelijkheden


          als subject bij een werkwoord


          • de nacht breekt aan

          De middag gaat voorbij, de avond valt, de nacht breekt aan.

          http://horizontaal-motor.blogspot.nl/2011_08_01_archive.html,

          • de nacht valt

          De avond komt, de nacht valt, nog steeds geen hulp. De verkleumde held houdt vol.

          http://www.onwijsnat53.nl/sporen/verleden.htm,

          Afscheid van Luxor. Als de nacht valt en we ons opmaken voor vertrek is de laatste bezoeker van de bar van het Movenpickhotel Jacq zelf.

          Berichten uit Maanzaad Stad, Abdelkader Benali,

          als object bij een werkwoord


          • de nacht doorbrengen
          • een nacht doorbrengen

          De diplomaten hebben de nacht op het vliegveld doorgebracht, samen met de VN-gezant voor voormalig Joegoslavië, Akashi, die besloot te blijven en zijn vliegtuig liet vertrekken.

          NRC,

          Tienduizenden mensen hebben een nacht op straat doorgebracht nadat een aardbeving van 6,4 op de schaal van Richter dinsdagmiddag het zuidelijk deel van Peru had getroffen.

          De Standaard,

          met adjectief ervoor


          • een donkere nacht
          • een duistere nacht
          • een maanloze nacht
          • een pikdonkere nacht

          Het jagen met fretjes: De fretteerder wordt nog vaak aangezien als een heimelijke stroper, door de donkere nacht sluipend met één of meerdere bloeddorstige fretten bij zich.

          http://gallery.uunet.be/darkmoon/fret_herkomst.html

          Hij schuwt het daglicht als de pest en als hij zich op pad begeeft, is dat veelal op donkere nachten.

          http://home2.pi.be/gmerckx1/htmldoc/boeuf.htm,

          Bij een volkomen duistere nacht is het mogelijk om in Nederland 2500 sterren te zien. Door lichtvervuiling zien we in de steden maximaal 100 sterren.

          http://www.laathetdonkerdonker.nl/WatIsDeNvdN.aspx,

          Opgezweept door een droge woestijnwind verduisterden gigantische stofwolken de hemel, het kon daarbij zo donker worden als op een maanloze nacht.

          Vertraagde roman, Leon de Winter,

          Roosachtige, roze bloemetjes bedekken de grijze met fijne doornen bezaaide takken gedurende ten hoogste enkele maanloze nachten.

          http://www.brakkehond.be/48/vdwb1.html

          Goede vertellers konden toehoorders de rillingen over de rug jagen als ze vertelden van de huilende wind en de striemende regen in pikdonkere nachten.

          http://www.jabbeke.be/www_toerisme/wandelroutes.htm

          • een koele nacht
          • een koude nacht
          • een stormachtige nacht
          • een warme nacht
          • een zwoele nacht

          Tegen de avond worden we weer getrakteerd op een school dolfijnen. Af en toe springt er één hoog uit het water en maakt gekke capriolen. En dan wordt het weer nacht, een heldere rustige en aangename koele nacht.

          http://fransenlucia.nl/oversteek%20panama%20naar%20galapagos.html,

          Zo zie je maar hoe daglelies kunnen verschillen, al naargelang het een koude of warme nacht is geweest, als ze 's nachts of tegen de morgen open beginnen te komen en ga zo maar door.

          http://www.detuingids.be/pages/detail.asp?Id=3034,

          Dikwijls was hier sprake van eigen ervaringen die stropers opdeden toen zij, in de duistere en armoedige tijden, op strooptocht gingen in de dichte bossen tijdens die stormachtige nachten, wanneer ze vermoedden dat de boswachters toch thuis bij de warme haard zouden blijven.

          http://www.jabbeke.be/www_toerisme/wandelroutes.htm

          Niet alle druivenrassen stellen dezelfde eisen, maar bijvoorbeeld bij de Merlotdruif kreeg men [...] nogal eens te bleke druiven aan de stok vanwege de vele zwoele nachten.

          http://www.vanerpwijn.nl/nieuws.htm,

          • de stille nacht

          Maar nee, hij wist wel beter! Je zat natuurlijk aan een nieuw meesterwerk te schrijven. En juist een groot schrijver als ik was, zou nu in de stille nacht graag even willen luisteren naar een probeersel van een zekere Jan Arends.

          De koorddanseres en andere herinneringen, Rico Bulthuis,

          Een 3-dimensionale screensaver met prachtig beeld op een galjoen op zee. In de brandende zon, de stille nacht met een heldere maan, zeeslagen, stormen, het galjoen vaart voort en bezorgt u rust op het scherm.

          http://www.thedodo.info/Netties%20dagelijks%20nieuws.htm,

          • de ganse nacht
          • de hele nacht

          De ganse nacht werkte hij door tot hij uitgeput in slaap viel.

          http://home.tiscali.be/dfgrash/brig/br7_jun.htm#zuid,

          Van 30 op 31 december hebben we de hele nacht met zes koks doorgewerkt om alle schotels op tijd af te krijgen.

          Dagblad van het Noorden,

          • de voorbije nacht
          • de vorige nacht

          Met de sluitingsplechtigheid van de voorbije nacht werd in Atlanta een punt gezet achter de Spelen van de 26ste Olympiade.

          De Standaard,

          De comfortthermostaat zorgt dat de cv-ketel op tijd begint, zelfs als het 's nachts plotseling 5 graden kouder is dan de vorige nacht.

          Reformatorisch Dagblad,

          met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


          • de komende nacht
          • de volgende nacht
          • de voorafgaande nacht
          • de voorgaande nacht

          Volgens de meteorologen wordt het de komende nachten flink koud.

          De Telegraaf,

          Voor de volgende nacht hadden de astronomen een sterrenregen beloofd.

          NRC,

          Ik was onrustig omdat ik meende dat het resultaat van de reis bepaald kon worden door de voorafgaande nacht.

          Het paradijs, Anton Haakman,

          Twee dagen tevoren was er nog een pak sneeuw gevallen en de voorgaande nacht waren de luiken bijna van het chalet gerukt door de föhn.

          NRC,

          met adjectivisch voltooid deelwoord


          • afgelopen nacht
          • de afgelopen nacht

          Toen ik vanmorgen door de tuin liep zag ik dat het afgelopen nacht gevroren had.

          http://home.hetnet.nl/~zwam0009/tuin/tuindagboekdecember.htm,

          De sneeuwval van de afgelopen nacht heeft in Nederland gezorgd voor honderd tot 120 kleine verkeersongelukken.

          NRC,

          in voorzetselgroep


          • door de nacht

          De wind voert de trommelslagen mee door de nacht, die zwak weerkaatsen tegen de desolate heuvels.

          http://www.bellydance.be/boek.html

          De vochtige koude verrast mij. Door de nacht gaan dwalen? Of toch niet. Ik deins achteruit.

          Gras, Clem Schouwenaars,

          • gedurende de nacht
          • in de nacht
          • tijdens de nacht

          De huisartsenpost is en blijft open gedurende de avond en de weekenden en wordt alleen gedurende de nacht gesloten.

          www.rijksoverheid.nl/.../beantwoording-kamervragen-over-de-sluiting-v...‎,

          De regen is vanavond, in de nacht en morgenochtend frontaal.

          Haarlems Dagblad,

          Zeven uren tijdens de nacht, als er geen treinen rijden, zijn we volledig afgesloten van de buitenwereld.

          De Standaard,

          • in de nacht van
          • in de nacht voor
          • in de nacht voorafgaand aan

          In de nacht van 11.11.01 op 12.11.01 werd een diefstal met braak gepleegd in een woning te Maaseik.

          http://www.fedpol.be/police/fedpol/nieuws/opsporingen/feb02/appel6.htm,

          De Democraat en gouverneur van de Amerikaanse staat Missouri is in de nacht van maandag op dinsdag omgekomen bij een vliegtuigongeluk.

          http://www.inmemoriam.be/bvdetail.asp?bvid=123,

          In de nacht voor de lancering was het ijskoud op de basis van Cape Canaveral, waar Challenger buiten op het lanceerplatform klaarstond.

          De Standaard,

          Na in de nacht voorafgaand aan de ceremonie nauwelijks rust te hebben gehad, was Wigans geest, zoals hij later schreef, 'in een toestand van hysterische prikkelbaarheid geraakt.'

          Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

          • na de nacht

          Zolang het water naar de zee stroomt. Zolang de zon nog schijnt. Zolang de morgen na de nacht komt, liefste.

          www.doemaardeband.nl/deteksten.html

          Slakken zijn dieren van het vocht en de schaduw [...]. Als ze per ongeluk niet op tijd na de nacht een vochtige en schaduwrijke schuilplaats hebben gevonden en aan de zon worden blootgesteld, drogen ze uit en gaan dood.

          http://www.milieuvriendelijktuinieren.nl/nieuwsbr/2000_2.htm

          • op een nacht

          Daar werd ik op een nacht door de directrice van het internaat in de badkamer opgesloten met de mededeling dat de Heere God mij voor het aanbreken van de dageraad zou laten sterven als ik Hem niet om vergiffenis vroeg.

          NRC,

          God verdween uit mijn ritueel. Ik reciteerde nu profane formules van zelfaanwakkering en zelfbemoediging [...], maar het baatte niet. Het baatte evenmin, toen ik op een nacht na een toneelvoorstelling kilometers ver te voet naar huis moest, omdat ik mijn trein had gemist, en die afstand aflegde met mijn tenen verwrongen in mijn schoenen, in wanhopige zelfkastijding.

          De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

          • drie uur in de nacht
          • kwart over drie in de nacht

          Het is drie uur in de nacht als het me opeens allemaal duidelijk wordt.

          http://www.xs4all.nl/~marten/standard/Verhaal.html

          Het was kwart over drie in de nacht, Eastern time.

          De achterkant van de aarde, Karel Osstyn,

          • diep in de nacht
          • eerder in de nacht
          • ergens in de nacht
          • laat in de nacht
          • later in de nacht
          • midden in de nacht
          • vroeg in de nacht

          Afgelopen zomer liep ik diep in de nacht door Parijs en werd tegengehouden door een baseballpetje met een staart. Er was een filmopname en we moesten even wachten.

          NRC,

          De mannen, variërend in de leeftijd van 20 tot 32 jaar, worden ervan verdacht eerder in de nacht bij een discotheek in Groningen iemand te hebben bedreigd.

          Meppeler Courant,

          Ik hoorde een klok luiden ergens in de nacht.

          Acacialaan, Koen Peeters,

          Mars: 's morgens zichtbaar in de buurt van Venus, maar minder helder [...]. Saturnus: 's avonds in het zuidoosten, laat in de nacht in het zuiden tot het westen.

          De Standaard,

          Je ziet in de vroege avonduren een andere sterrenhemel dan later in de nacht vanwege de rotatie van de Aarde.

          http://home-3.worldonline.nl/~ppsmeets/Sterrenbeelden.html

          's Morgens werd ik vroeg wakker van de danige kou. De vrek had midden in de nacht de kraan van de mazoutkachel dichtgedraaid.

          Koud, Geertrui Daem,

          Belangrijk is ook te weten hoe laat je in Bombay aankomt. Het komt vaak voor dat men daar vroeg in de nacht aankomt.

          http://home.wanadoo.nl/sairam/

          • tegen de nacht

          Verschillende bloemen uit deze familie geven pas tegen de nacht een sterke geur af.

          http://nl.wikipedia.org/wiki/Nachtschadefamilie,

          Ik loop nu alleen continu met het gevoel dat de bevalling of tegen de nacht of tegen de ochtend gaat beginnen.

          http://www.zwangerschapspagina.nl/de-bevalling/359125-waarmee-bezig-toen-wee-n-begonnen.html,

          • het vallen van de nacht

          Bij het vallen van de nacht zetten zij hun tenten op en begonnen met het bereiden van het avondmaal.

          http://www.brood.net/gesc_00.cfm

          In de hoofdstad Abuja [...] zijn troepen in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Het bleef echter rustig en de meeste inwoners waren van de straat verdwenen na het vallen van de nacht.

          http://oud.refdag.nl/vp/980609vp01.html

          • per nacht

          Kuifeenden overwinteren massaal op het IJsselmeer [...]. Zij verbruiken per seizoen naar schatting tien procent van de totale voorraad driehoeksmosselen, per nacht een half miljoen kilo.

          NRC,

          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: per

          • een nacht per maand
          • een nacht per week

          Bijna 80 procent [...] was minstens een nacht per maand van huis weg voor werk en 1 procent reisde meer dan twintig nachten per maand.

          http://www.zakenreis.nl/message.php?msgid=4597,

          Je kunt stellen dat als ik niet aan het darten ben, ik aan het vissen ben. Want ik vis ook nog minimaal één nacht per week, meestal van vrijdag op zaterdag. Behalve als ik een dartstoernooi heb natuurlijk.

          http://www.totalfishing.nl/karper,3,1263.html,

          Voorzetsel: van

          • de nacht van zaterdag op zondag
          • de nacht van 23 maart
          • de nacht van de zesde juli

          De brandweer kreeg het vuur in de nacht van zaterdag op zondag wel onder controle, maar zondagmorgen was er een opflakkering, zei een woordvoerder van de brandweer.

          http://www.arch-servaes.be/Falligan.html,

          In de nacht van 23 maart 1995 ging het alarm af: het bassin had water verloren.

          http://www.groene.nl/1996/28/ih_olymp.html,

          In de nacht van de zesde juli houdt hij met een paar vrienden een stevige kroegentocht, zakt thuis in elkaar en komt niet meer tot bewustzijn.

          NRC,

          • de eerste nacht van de excursie
          • de eerste nacht van de de vakantie
          • de eerste nacht van de week
          • elke nacht van de excursie
          • elke nacht van de de vakantie
          • elke nacht van de week
          • de laatste nacht van de excursie
          • de laatste nacht van de de vakantie
          • de laatste nacht van de week

          Een laatste blik op de burcht, en dan breekt onze eerste nacht van de vakantie aan.

          http://www.sylviastuurman.nl/stories/cadiz2009/dag1/,

          U zult snel zien dat er op Tenerife nog net zo gefeest wordt als in 1999 – namelijk elke nacht van de week.

          http://www.strawberry-world.com/nl/spanje/tenerife/index.html,

          Het boek beschrijft alleen de laatste nacht van de excursie. Tijdens deze excursie heersen er nogal wat irritaties tussen de studenten.

          http://www.scholieren.com/boekverslagen/19097,

          • de nacht voor zekere gebeurtenis, datum of periode
          • de nacht na zekere gebeurtenis, datum of periode
          • een nacht voor zekere gebeurtenis, datum of periode
          • een nacht na zekere gebeurtenis, datum of periode

          Het eerste televisiedebat in de nacht na de raadsverkiezingen, twee weken geleden, was op een drama uitgelopen.

          NRC,

          Deze nacht is min of meer te voorspellen door de biologen. Het is een nacht na volle maan in het late voorjaar of in de vroege zomer.

          http://dier-en-natuur.infonu.nl/biologie/44857-de-groei-van-een-koraalrif.html,

          De moderne Paaswake van de drie kerken is bedoeld voor iedereen die bewust de nacht voor Pasen wil meemaken.

          http://www.kerken.nl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=1&itemid=9&limitstart=80,

          met dat-zin


          • tijdens de nacht dat
          • op de nacht dat

          Een Fata Morgana komt voor wanneer een laag warmere lucht zich net boven een laag koudere lucht bevindt. Wanneer het weer kalm is, zoals tijdens de nacht dat de Titanic verging, kan het gebied tussen die twee lagen werken als een lichtbrekende lens, waardoor objecten vervormd worden of zich op een andere plaats lijken te bevinden.

          http://www.ad.nl/ad/nl/1007/Reizen/article/detail/3241874/2012/04/17/IJsberg-Titanic-onzichtbaar-door-Fata-Morgana.dhtml,

          Die vent staat buiten elke verdenking want die brief is nooit boven water gekomen en op de nacht dat zijn vrouw verdween zat hij straalbezopen in de kroeg.

          Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

          met onbepaald voornaamwoord


          • alle nachten
          • elke nacht
          • iedere nacht

          Geen wonder, met het homeopathische slaapmiddeltje van haar arts heeft ze alle nachten heerlijk geslapen.

          De klokkenluider, Tomas Ross,

          Doordat de jetfoils elke nacht een onderhoudsbeurt moeten krijgen, zullen ze vandaag niet kunnen uitvaren.

          De Standaard,

          'Weggebruikers moeten er rekening mee houden dat we in het vervolg tijdens de surveillance nog meer tijd gaan besteden aan alcoholcontroles', aldus de politiewoordvoerder. De structurele controles hebben volgens de zegsman in elk geval iedere nacht en elke middag na 17.00 uur plaats.

          Meppeler Courant,

          overig


          • de nacht daarna
          • de nacht daarop
          • de nacht daarvoor
          • de nacht ervoor

          Eén agrariër werd wegens het niet betalen van de bijdrage daarvoor uit zijn boerderij gezet, die de nacht daarna onder nog steeds niet opgehelderde omstandigheden tot de grond toe afbrandde.

          Meppeler Courant,

          Op 23 februari ontdekt een vos de reebok en eet meerdere keren van het karkas. De nacht daarop ontdekken 4 wilde zwijnen het karkas en verorberen het in een uur tijd.

          http://www.youtube.com/watch?v=vSw6uIK6-oQ,

          Het kan natuurlijk gebeuren dat de weersomstandigheden toch meevallen. Het is dan niet mogelijk om de aangepaste dienstregeling weer terug te draaien. De nacht daarvoor zijn alle treinen op de aangepaste plek klaargezet.

          http://www.ns.nl/reizigers/reisinformatie/informatie/sms-alert/wanneer-wordt-een-aangepaste-dienstregeling-ingezet.html

          De militaire leiding verklaarde dat de vijftien, van wie een deel in de nacht ervoor was gearresteerd, waren "neergeschoten op de vlucht".

          http://nl.wikipedia.org/wiki/Decembermoorden,

          Vaste verbindingen


          als een dief in de nacht; als dieven in de nacht

          1. stil en omzichtig om geen aandacht te trekken; heimelijk

            Synoniem: heimelijk; steels; stiekem

            Inmiddels was het feestgedruis in het kleedlokaal van de Ajacieden losgebarsten. Overigens zonder Nikos Machlas en enkele andere gepasseerde spelers [...]. De trotse Griek was gekrenkt met zijn beurt op de bank en vluchtte na afloop als een dief in de nacht naar huis.

            De Telegraaf,

            Nadat twee christenen, onder wie een 14-jarige jongen, eind februari van godslastering waren vrijgesproken door een rechtbank in Lahore, dreigden woedende fundamentalisten het tweetal alsnog te doden. Als dieven in de nacht moesten de twee christenen naar het buitenland worden gesmokkeld.

            NRC,

          nacht na nacht

          1. iedere nacht weer opnieuw; telkens opnieuw 's nachts

            Terwijl hij nacht na nacht met hen feest, groeit de ontevredenheid over zijn eigen leven.

            http://www.lumiere.nl/films/producties/midnightinparis,

            Ik herinner me de misthoorn, nacht na nacht, een ver, klagerig geteut, toen net als nu.

            Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

          nachten aan een stuk

          1. telkens weer opnieuw gedurende de hele nacht

            Ik slaap al nachten aan een stuk bijna niet meer omdat ik heel de tijd aan het hoesten ben.

            http://www.purefantasy.nl/forum/viewtopic.php?p=221084&sid=db17393f5101ddc1256a850c0154ad3d,

            Kludde heeft de reputatie onoverwinnelijk te zijn. Toch zijn er verhalen bekend waarin Kludde werd verslagen. Zo is er het verhaal van Schelle, waar Kludde aan het spoken was in een boerderij, nachten aan een stuk.

            http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/biografie/50922-kludde-mythische-figuur-legende-en-sage.html,

          de nacht van de moorden; de nacht van de storm; de nacht van de verdwijning

          1. de nacht waarin plaatsvindt wat in de van-bepaling wordt genoemd

            De wagen van mijnheer Poulders, een Mercedes 190 D, stond in de garage. Met deze wagen was Poulders de nacht van de moorden, na het squashen, naar huis gereden.

            Naakte zielen, Luc Deflo,

            Hall bleef bij hem, zoals dat hoort, maar hij bekocht dat met zijn leven. Hij overleefde nog de nacht van de storm maar was te zwak om verder af te dalen.

            http://home.pi.be/~sp007739/everest.html

            Wat is er tijdens de nacht van drie op vier januari, de nacht van de verdwijning, gebeurd?

            De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

          de nacht tevoren

          1. in de nacht van de vorige dag

            In Amsterdam hebben ze geen respect meer en zijn ze allemaal moe en prikkelbaar omdat ze de nacht tevoren tot aan de ochtend in de disco zijn blijven hangen, of omdat ze met de verkeerde jongens zijn meegegaan en bang zijn dat ze wat hebben opgelopen!

            Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

            Dat het applaus niet zo was opgeklaterd als ik me de nacht tevoren in mijn droom had voorgesteld kon me niet deren: het was volbracht.

            Bulgaar in Wassenaar, Michael Eenhoorn,

          de late nacht

          1. het laatste deel van de nacht
            Vaak in de verbinding in de late nacht.

            Ik hoorde het dier blaffen en terwijl ik achterom liep, veranderde de late nacht in een vroege ochtend.

            De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

            De NS denkt aan de introductie van een luxe spitstrein, een speciale verbinding van Schiphol naar Amsterdam en een lounge-expres voor de late nacht.

            Algemeen Dagblad,

          de vroege nacht

          1. het begin, de aanvang van de nacht
            Vaak in de verbinding in de vroege nacht.

            De nieuwe wet zal, zo verwacht Korevaar, leiden tot het op nog grotere schaal inzetten van flexwerkers in de avonduren en de vroege nacht.

            NRC,

            In de vroege nacht van zaterdag op zondag moest de politie ingrijpen bij een vechtpartij op het Prinsenplein.

            Meppeler Courant,

          de bewuste nacht; die bewuste nacht

          1. die nacht waarvan reeds sprake was, die bekend is

            Hij staart naar het gebouw dat hij de bewuste nacht net had verlaten om iemand gelukkig nieuwjaar te gaan wensen.

            Algemeen Dagblad,

            Geen van de buren had die bewuste nacht iets verdachts opgemerkt.

            Naakte zielen, Luc Deflo,

            Hij kon zich die bewuste nacht, de nacht dat ze al hun twijfels overboord hadden gekieperd, nog levendig voor de geest halen.

            Naakte zielen, Luc Deflo,

          de halve nacht

          1. gedurende de helft van de nacht, meer bepaald overdrijvend bedoeld voor: gedurende een aanzienlijk deel van de nacht

            Wat de hond betreft: we hebben allang een andere en deze is zo waaks als een witte gans. De halve nacht ligt hij op de overloop te grommen en enkele keren per week barst hij uit in een bloedstollend geblaf.

            NRC,

            Ik heb hier de halve nacht op je zitten wachten.

            Memoires van een luipaard, Peter Verhelst,

          de nacht van de lange messen; een nacht van de lange messen

          1. moment waarop of gebeurtenis waarbij binnen een organisatie de sterkere groep de macht naar zich toe trekt en de zwakkere leden buitenspel zet en met opponenten afrekent
            Naar de Nacht van de lange messen die op 30 juni 1934 plaatsvond in Duitsland, toen de top van de SA, het partijleger van de Duitse nazipartij, de NSDAP, door de SS werd vermoord op instigatie van Adolf Hitler en Heinrich Himmler

            Zeven maanden van ruzies in de IGC en vervolgens een nacht van de lange messen waarin met alleen de regeringsleiders aan tafel een compromis wordt uitgedokterd dat Nederland dan maar te slikken heeft.

            http://www.franstimmermans.nl/renderer.do/menuId/30538/sf/30538/returnPage/30538/itemId/15161/realItemId/15161/pageId/30375/instanceId/30544/,

            Volgens Groenink staan zijn drie collega's achter hun vroegtijdig afscheid, "hoewel ze het verdomd zuur vinden dat ze geen bijdrage meer mogen leveren aan de werkzaamheden van de raad van bestuur". Groenink presenteerde de 'nacht van de lange messen' als signaal aan de duizenden bankemployés die de gevolgen van zijn sanering ondervinden. "De mensen in het land, die hun collega's zien vertrekken [...] zullen zo zien dat de reorganisatie ook ons raakt."

            http://archief.fembusiness.nl/2001/08/18/nummer-33/Nacht-van-de-lange-messen.htm,

            Jan Peter Balkenende en zijn compaan Donner begonnen hun opmars in het CDA na een nacht van de lange messen, waarin ze een 'te links' partijbestuur om zeep hielpen.

            http://socialisme.nu/blog/nieuws/767/sp-en-democratie-in-perspectief-2/,

            Bekijk resultaten enquête: Wie gaat de CD&V na haar nacht van de lange messen leiden?

            http://forum.politics.be/showthread.php?t=140183,

          een drukke nacht

          1. nacht met veel te verrichten werkzaamheden, met een grote toeloop van belangstellenden, met veel verkeer enz.

            Storm en regen zorgden vanaf dinsdagavond 23.30 uur voor een drukke nacht voor medewerkers van politie, brandweer, gemeenten, Rijkswaterstaat en provincie. Tot in de vroege ochtenduren zijn ze bezig geweest met veel meldingen.

            http://assen.citysite.nl/nieuws/6493641/91_Storm+zorgt+voor+drukke+nacht.html,

            De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer hebben er alweer een drukke nacht opzitten. Sinds zaterdagavond viel opnieuw heel wat sneeuw.

            http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20101219_009,

            Het is op het hele internet een drukke nacht nu zo te merken.

            http://buzzybeeforum.nl/viewtopic.php?f=272&t=8394&start=60,

          een heldere nacht

          1. nacht waarin de sterren niet door wolken aan het zicht worden onttrokken

            Polaris, de Poolster, is waarschijnlijk de meest bekende ster aan de hemel. Iedere heldere nacht wijst hij de richting naar het noorden.

            NRC,

            Verder is er de volkssterrenwacht Planetron gevestigd, waar de bezoeker op heldere nachten naar de sterren kan kijken.

            http://home.wanadoo.nl/framenso/col03/xx03126.htm,

          een kalme nacht

          1. nacht waarvan het verloop niet wordt verstoord door ongeregeldheden, grote drukte, iets wat overlast veroorzaakt enz.; nacht met een rustig verloop

            Synoniem: een rustige nacht

            Aan de kust was het op de meeste plaatsen een kalme nacht voor brandweer en politie, maar in Blankenberge raakte de pier wel zwaar beschadigd. Het achterste deel van de pier is vernield door de hoge golven.

            http://www.hanglos.nl/news/39041/kitesurfnews-springvloed-samen-met-storm.html,

            Op het plein naast de camperplaats staat een kermis opgesteld. Hopelijk wordt het toch nog een kalme nacht.

            http://users.telenet.be/trotters/picos%20de%20europa.htm,

          2. nacht met rustige weersomstandigheden

            Het schip ploegt in een trage kadans door de golven, in een kalme nacht onder een volle maan. Maar mijn angst blijft. De zee werkt nu mee, maar kan ons ook zo de diepte insleuren, dat is om het even.

            http://beagle.vpro.nl/#/blog/item/3560/,

            Vanavond valt in de noordelijke helft van het land eerst soms een bui. Verder is het droog, op weg naar een eveneens kalme nacht.

            http://www.meteoroodeschool.nl/index.php?catid=bnmjghkrbuhtonrh&detail_view=4&detail_view=4&set_width=float&set_color=green,

          een lange nacht

          1. nacht waarin men door andere bezigheden slechts laat aan nachtrust toekomt; nacht waarin men zich pas laat te bed begeeft

            "Overdag kon ik niet veel doen, omdat ik moest wachten om te kunnen laden. Dat betekent dat je 's nachts moet gaan rijden." Na een lange nacht zette Jouwsma donderdagochtend om 5 uur zijn wagen voor de poort van een fabriek in het Duitse Dorsten.

            http://werk.net/

            De champagne vloeide rijkelijk. Volgens de in het zweet badende presentator beloofde het een lange nacht te worden.

            Blanco, Peter Terrin,

          een onrustige nacht

          1. nacht waarin zich ongeregeldheden voordoen; nacht die geen kalm verloop kent

            De politie is er massaal op de been om een derde onrustige nacht te vermijden, maar al deze namiddag braken er rellen uit in Hackney.

            http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=135&t=1521084,

          een rustige nacht

          1. nacht waarvan het verloop niet wordt verstoord door ongeregeldheden, grote drukte, iets wat overlast veroorzaakt enz.

            Synoniem: een kalme nacht

            Na een rustige nacht vielen er vanmorgen nabij Kyriath Shmona weer katjoesjaraketten.

            NRC,

            Het is "een rustige nacht", zegt verpleegkundige Lucy Badoux. Andere jaren krijgt het ziekenhuis gemiddeld zo'n veertig vuurwerkslachtoffers binnen, vertelt ze. Ook de ernst van de verwondingen valt haar mee.

            NRC,

          een volle nacht

          1. een volledige nacht

            Deze excercitie heeft twee weken in beslag genomen en is pas zaterdagochtend vroeg afgerond na een volle nacht doorvergaderen.

            http://www.envirodesk.com/site/news.asp?module=NEWS=DETAILS=2725,

          in het holst van de nacht

          1. diep in de nacht; tijdens het donkerste deel van de nacht

            Ik schrik wakker en meen dat het de hoogste tijd is om mijn loopschoenen aan te doen, maar het is pas 2 uur in het holst van de nacht dus ik moet nog úren proberen te slapen.

            http://www.runnersweb.nl/runnersweb/show/id=28873,

            Wij waren wel vertrouwd met zijn balts- of territoriumroep, een gedempt geloei als van een misthoorn, dat in het holst van de nacht tot op een afstand van twee tot drie kilometer nog hoorbaar was.

            De Standaard,

          's nachts

          1. op of tijdens de nacht van een bepaalde dag
            Vaak voorafgegaan of gevolgd door een tijdsaanduiding als in om half één 's nachts, 's nachts om twee uur.

            Ertl leidt in de tussenstand om de wereldbeker reuzenslalom [...]. De sneeuw blijft het mannencircuit parten spelen. Gisteren was in Hakuba bij Nagano in Japan een afdaling gepland. Maar 's nachts viel er 30 centimeter verse sneeuw. Gevolg: afdaling uitgesteld.

            De Standaard,

            Door een verkeerd uitgezette koers liep het schip onverwacht op het rif Geldria's Droogte en sloeg lek. Om half één 's nachts zonk het, na eerst van het rif afgedreven te zijn.

            http://www.vocsite.nl/schepen/detail.html?id=10361

            Tijdens de biezenoogst in juli maakten de arbeiders enorm lange dagen. Ze gingen 's nachts om twee uur van huis om de biesvelden met een platte boot [...] te bereiken.

            Meppeler Courant,

          2. iedere nacht; ook: alle of de meeste nachten in zekere periode

            Als het aan de Tweede Kamer ligt, kijkt Nederland goed naar het Franse voorbeeld om 's avonds en 's nachts het licht uit te doen in kantoren en winkels.

            http://www.nu.nl/economie/3367242/winkels-en-kantoren-moeten-s-avonds-licht-doen-.html,

            Gotthardtunnel 's avonds en 's nachts dicht De Gotthardtunnel is in september vanwege werkzaamheden afgesloten voor vrachtverkeer.

            http://www.tln.nl/500.aspx,

          tot een (flink) stuk in de nacht

          1. tot wanneer de nacht ver is gevorderd; tot diep in de nacht

            De democratie is zo groot als de tijd die er aan besteed wordt. Vanuit de humane en gezondheidswetenschappen en de communicatieleer is geweten dat de mens zowat 2,5 uur kan vergaderen. Wij gaan het even doen vanaf 10 uur 's morgens tot een stuk in de nacht.

            http://www.denhaag.pvda.nl/nieuwsbericht/328,

            Ik herinner me dat ik tot een stuk in de nacht de leerstof erin hamerde.

            De Standaard,

            Naar verwachting zouden de onderhandelingen tot een flink stuk in de nacht duren.

            De Standaard,

          tot 's nachts

          1. tot de nacht van een bepaalde dag of tot de genoemde tijdsspecificatie binnen betreffende nacht
            Vaak gevolgd door een tijdsaanduiding als in tot 's nachts twee uur.

            Naar verwachting wordt het het drukst in Frankrijk, wanneer miljoenen Fransen op Goede Vrijdag met vakantie gaan. Net als vorig jaar kunnen automobilisten tot 's nachts in de file staan.

            NRC,

            De VVF (Vereniging van Feestopbouwers) houdt vanavond voor de derde keer de Noordwolde Night. Op verschillende terrassen van de horecabedrijven in Noordwolde is live-muziek te beluisteren. Het begint om tien uur en duurt tot 's nachts twee uur.

            Meppeler Courant,

          2. telkens tot de nacht of tot alle of de meeste nachten in zekere periode; telkens tot de genoemde tijdsspecificatie in de nacht

            De stadsbussen rijden altijd vanaf of langs het centraal station en Rådhuspladsen. Al vanaf 5 uur 's ochtends tot 's nachts 0.30 uur kun je de bus pakken.

            http://www.youropi.com/nl/kopenhagen/article/openbaar-vervoer-15-870,

            Zittingen duren vaak van 's middags half drie tot 's nachts half drie.

            NRC,

          de nacht is nog jong

          1. de nacht is nog maar net begonnen en duurt nog lang; het is nog vroeg in de nacht
            Met de bijgedachte dat er nog veel te beleven valt of nog veel in het verschiet ligt.

            Eerst gaan we nog door met napraten en nog wat nadrinken, want de nacht is nog jong en het gebeurt niet iedere dag dat het feest is.

            http://nosenseandnonsense.blogspot.nl/2012/05/duuzendste-klikker-gehuldigd.html,

            Op het moment dat we de karper vrij willen laten krijgen we op de rechterhengel een keiharde run, het is nu 23.25 en ik ren zo hard ik kan naar de hengel en sla aan. Hebben!!! ik ben benieuwd wat we nu binnenhalen [...]. De nacht is nog jong dus wie weet wat er nog komen gaat, het is inmiddels 5 graden en het wordt steeds kouder.

            http://www.karper-wereld.nl/Renarde%202008/index.htm,

          niet over één nacht ijs gaan

          1. de problemen en risico's grondig afwegen vooraleer over te gaan tot handelen; behoedzaam te werk gaan

            Volgens de meeste wetenschappers, en volgens de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten, die echt niet over één nacht ijs gaan, is er geen enkele reden om het nieuwe sojaras anders te behandelen dan de talloze nieuwe rassen waar we nooit bij stilgestaan hebben.

            De Standaard,

            De rijkswacht onderzoekt de mogelijkheden om het systeem uit te breiden tot het hele land, maar wil niet over één nacht ijs gaan. De resultaten van het Oost-Vlaamse experiment ogen mooi, maar volstaan niet om er nationale conclusies aan te verbinden.

            De Standaard,

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          nacht 2.1

          toestand dat na de avond de nacht als laatste en geheel duistere deel van de dag aanbreekt of is aangebroken

          Betekenisbetrekking


          metonymie
          Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Nacht…

          is een toestand

              Combinatiemogelijkheden


              met koppelwerkwoord


              • het is nacht
              • het was nacht

              De avond vergeet hoe de dag is geweest, en de morgen zal zijn [...]. En langzaam wordt de avond violet. Alida staat voor 't raam, het is nacht.

              http://www.aanvullingspagina.nl/Teksten/de%20tranen%20van%20alida.htm,

              's avonds voelde ik me ineens naar, moe en wat rillerig. De dip begon. [...]. Eigenlijk moet je dan het ziekenhuis bellen, maar ja, het was nacht, dus daar had ik niet zo'n zin in. We besloten nog af te wachten. 's Morgens was de temp. weer gedaald naar 37,7.

              http://www.de-amazones.nl/user/26/mijn-verhaal?page=0%2C10,

              • het werd nacht
              • het wordt nacht

              Het werd avond en het werd nacht, maar mijn vriend verscheen niet.

              Een weekend in Oostende, Willem Brakman,

              De soezerigheid van een zomerdag aan zee [...]. En dan wordt het avond en je drinkt bier of wijn op het terras van de strandtent. En het wordt nacht.

              http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/593854/2001/08/03/Kokend-naar-huis.dhtml,

              nacht 2.2

              het laatste deel van de dag, beschouwd als de tijd die men na de bezigheden tijdens de voorgaande dagdelen op een specifieke wijze doorbrengt met een bepaalde activiteit, zoals uitgaan of feesten, vrijen enz.

              Betekenisbetrekking


              overig
              Betrokken betekenissen 2.0 : 2.2

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een nacht…

              is een periode; is een tijd

                  Combinatiemogelijkheden


                  als object bij een werkwoord


                  • de nacht doorbrengen
                  • de nachten doorbrengen
                  • je nacht doorbrengen
                  • je nachten doorbrengen
                  • een nacht doorbrengen

                  In een sublieme scène zit hij aan het ontbijt met zijn vriendinnetje, bij wie hij eindelijk de nacht heeft doorgebracht.

                  http://www.nrc.nl/film/artikel/910003014.html,

                  Als de zon ondergaat komen er nóg meer mensen naar buiten. Voor een avondje theater, dans of opera. En in de clubs van de grote internationale hotelketens kun je op westerse dance- en tranceklanken je nacht doorbrengen.

                  http://www.starboundhotels.nl/quality-hotels/city/cairo/uitgaans-tips,

                  In de wandelgangen van Rigoletto gonsde het van de onschuldige en grove roddels. Uitgebreid werd onderling besproken welke danseressen te dik zouden zijn voor hun kostuum en hoe een van de meisjes een nacht zou hebben doorgebracht met een van de solisten.

                  NRC,

                  In amper vijfendertig bladzijden vertelde de auteur het verhaal van een jonge edelman die een onvergetelijke nacht doorbrengt met ene Madame de T.

                  De Standaard,

                  • een nacht beleven

                  Heb jij zin om lekker te stappen in de gezellige stad Utrecht? Dan is een uitgaansguide wel handig [...]. Met deze guide kom je wel verder en ga je een nacht beleven die je nooit meer zult vergeten!

                  http://cultuur-maatschappij.todio.nl/lifestyle/uitgaan-in-utrecht-de-populairste-clubs-om-te-stappen-309.html,

                  met adjectief ervoor


                  • een genoeglijke nacht
                  • een onvergetelijke nacht
                  • een passionele nacht

                  Ze maakten er een genoeglijke nacht van met zang en dans waaraan de gehele dorpsgemeenschap vreugdevol deelnam.

                  http://www.clubholandescr.com/node/793,

                  Voor beide organisaties is 25 april dus een speciale dag. Een rede te meer om er samen met jullie een onvergetelijke nacht van te gaan maken.

                  http://partyflock.nl/news/13530:Klankbar_meets_Carnivale.html,

                  Zowel mannen als vrouwen gingen akkoord dat een romantisch diner met een goede fles wijn de perfecte opwarmer is voor een passionele nacht.

                  http://www.goedgevoel.be/gg/nl/516/Liefdesstemming/article/detail/1439666/2012/05/16/De-simpele-dingen-die-een-vrouw-opwinden.dhtml#,

                  met bezittelijk voornaamwoord


                  • mijn nachten
                  • zijn nachten

                  Ik sleet mijn nachten in de bruinste kroegen die ik kon vinden.

                  Slaap!, Annelies Verbeke,

                  En, let wel, het gaat hier niet over Morands avonturen op de wereldzeeën of over zijn nachten in Tokio of zwerftochten in Timboektoe, maar gewoon over de peripetieën van een talentvolle snob van het ene Parijse restaurant naar het andere Parijse salon.

                  De Standaard,

                  Vaste verbindingen


                  een wilde nacht

                  1. een nacht doorgebracht in buitensporige of losbandige lust of vermaak

                    Na een wilde nacht met enkele soldaten komt ze terecht in een kazerne. Daar zal ze zich als het "liefje" van officier Petrus Niemann, die ze eigenlijk nauwelijks kent, een week lang verborgen moeten houden.

                    De Standaard,

                    Ze dronk en neukte dubbel zoveel als ik. Maar slapen, dat deden we altijd samen, in haar bed van rood satijn. Na een wilde nacht kwam ze de kamer binnen en deelde mee dat ze in de hemel was en moest overgeven. Ik wees naar de emmer naast het bed, die ik daar aanvankelijk voor mezelf had neergezet.

                    Slaap!, Annelies Verbeke,

                  een nacht met iemand

                  1. een nacht doorgebracht in het gezelschap van de persoon of personen genoemd in de met-bepaling

                    Mijn nacht met Milena had het verlangen naar Dana niet verdreven.

                    Alles wat het geval is, Milo Anstadt,

                    Wat een geweldig lieve mensen zijn die Malagasy, we vonden het bijzonder om zo een nacht met hen mee te maken.

                    http://www.eenjaartjeweg.nl/?p=608,

                  Woordfamilie


                  Als deel van een afleiding


                  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


                  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


                  nacht 2.3

                  iets wat om zijn somberheid, uitzichtloosheid, naargeestigheid of andere negatieve eigenschap met de nacht wordt vergeleken en in de van-bepaling nader wordt gespecificeerd

                  Betekenisbetrekking


                  metafoor
                  Betrokken betekenissen 2.0 : 2.3

                  Algemene voorbeelden


                  Als Daniel Ortega wordt verkozen, dan brengt die "wolf in schapenvacht" de "donkere nacht" van het gewelddadige verleden terug.

                  De Standaard,

                  nacht 3.0

                  laatste gedeelte van een dag na de avond, gerekend vanaf het tijdstip dat men zich te ruste begeeft totdat men opstaat; periode bestemd voor de nachtrust

                  Semagram (extra betekenisinformatie)


                  Een nacht…

                  is een periode; is een tijd

                  • [Geheel] is een deel van een dag
                  • [Doel of bestemming] is bestemd om te slapen
                  • [Rang of hiërarchische positie] is het vierde en laatste deel van een dag dat volgt op de morgen, middag en avond
                  • [Duur] duurt vanaf het tijdstip dat men zich te ruste begeeft totdat men opstaat
                  • [Tijd] is het laatste deel van de dag

                  Hoofdsemagram: periode


                  Combinatiemogelijkheden


                  als object bij een werkwoord


                  • de nacht doorbrengen

                  U vaart door het onwerkelijke landschap van de baai, ervaart dat niet alleen overdag maar ook 's avonds en brengt de nacht door op de jonk.

                  http://www.vnc.nl/halong-junk-%28boot%29

                  in voorzetselgroep


                  • gedurende de nacht
                  • in de nacht
                  • tijdens de nacht

                  Iedereen heeft gedurende de nacht meerdere episodes van REM-slaap (REM = rapid eye movements).

                  http://urologiehasselt.be/patienten.html

                  Deze manier van leven zorgt voor een hoge hersenactiviteit waardoor je hersenen nog op volle toeren draaien op het moment dat je zou moeten slapen en zelfs in de nacht zelf.

                  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/leven/12064-het-belang-van-slaap.html,

                  Die cyclus kan zich tijdens de nacht honderden keren herhalen, zodat je lichaam nooit de gelegenheid krijgt in een gezonde diepe slaap te komen.

                  De Standaard,

                  • na de nacht

                  Door de slechte 'kwaliteit' van de slaap, is men na de nacht minder goed uitgerust.

                  http://home.planet.nl/~braam/praderwilli/praderwillislaap.html,

                  • per nacht

                  Dromen doen we vier tot vijf keer per nacht. Ze duren amper 15 tot 30 minuten. Toch houden dromen en nachtmerries ons vaak lang nadat we ontwaakten nog bezig.

                  http://www.rasa.be/import/pdf/monstersonderleerkrachten.pdf

                  In haar eerste jaar als studente deed Scout ieder kwartaal vier vakken en werkte ze bovendien 40 uur per week, zodat ze niet meer dan vijf uur slaap per nacht kreeg.

                  http://www.cvsinfo.be/Htmldocumenten/Mietpublicaties/Moe%20van%20het%20moe%20zijn.htm

                  Wij sliepen op de 14de etage, bereikbaar per claustrofobische lift, in een schoenendoos voor de belachelijk hoge prijs van USD 23,- per nacht!

                  http://users.skynet.be/michel.ds/16_5.htm,

                  met voorzetselgroep


                  • een nacht per maand
                  • een nacht per week

                  In deze aflevering zien we de 5-jarige Adonai die een verstandelijke beperking heeft en autistisch is. Een nacht per week slaapt hij in het logeerhuis.

                  http://www.omroepwest.nl/programmas/van0tot23,

                  Vanaf 12 weken slaapt ze 's nachts door. Als we een nacht per maand een gebroken nacht hebben is het veel.

                  http://jjbd2005.xsbb.nl/viewtopic.php?p=7877286&sid=906de2418d784ea303a1d2037c647ea5,

                  • de eerste nacht van de toertocht
                  • de eerste nacht van de vakantie
                  • elke nacht van de toertocht
                  • elke nacht van de vakantie
                  • de laatste nacht van de toertocht
                  • de laatste nacht van de vakantie

                  Inbegrepen in het aanbod: hotelovernachtingen voor elke nacht van de toertocht.

                  http://authorizedtours.harley-davidson.nl/default/page/view/faqs,

                  Wij doen het zo, dat wij de eerste en de laatste nacht van de vakantie reserveren en voor de rest onderweg bepalen waar wij overnachten.

                  http://forum.allesamerika.com/viewtopic.php?f=10&t=982,

                  • de nacht voor zekere gebeurtenis, datum of periode
                  • de nacht na zekere gebeurtenis, datum of periode
                  • een nacht voor zekere gebeurtenis, datum of periode
                  • een nacht na zekere gebeurtenis, datum of periode

                  De nacht voor de verkiezingen deed ik geen oog dicht.

                  Berthold 1200, Paul Koeck,

                  met onbepaald voornaamwoord


                  • alle nachten
                  • elke nacht
                  • iedere nacht

                  Met het homeopathische slaapmiddeltje van haar arts heeft ze alle nachten heerlijk geslapen.

                  De klokkenluider, Tomas Ross,

                  Sinds februari droom ik elke nacht van de Olympische Spelen.

                  De Standaard,

                  Iedere nacht slaapt hij in een tent op een 4,5 meter lange boot die is voorzien van een besturingssysteem en een motortje dat loopt op zonne-energie.

                  NRC,

                  overig


                  • de nacht daarna
                  • de nacht daarop
                  • de nacht daarvoor
                  • de nacht ervoor

                  De nacht daarna werd ze niet meer wakker maar plaste ze 's ochtends na het wakker worden gelijk. Dus dat was even de overgang van wel/niet wakker worden om te plassen.

                  http://www.zwangerschapspagina.nl/peuter-kleuter/362167-zindelijk-de-nacht-2.html,

                  De volgende nacht sliepen we er opnieuw en de nacht daarop ook, maar mijn moeder kon niet tegen al die vrouwen met hun kinderen.

                  Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

                  Voor echt functionele training is het bijhouden van een dagboekje wel een must [...]. Als het bijvoorbeeld een keer niet lekker ging, weet je waardoor dat zou kunnen komen [...]. Misschien had je de nacht daarvoor slecht geslapen, of zijn er spanningen op het werk.

                  http://www.desprinters.nl/artikelen/Voorbereidingkrachttraining.htm

                  Een fijne dag begint de nacht ervoor! De dag verloopt een stuk plezieriger na een goede nachtrust.

                  http://www.gezondheidsnet.nl/slaap-lekker/advertorial/8055/een-fijne-dag-begint-de-nacht-ervoor

                  Vaste verbindingen


                  een doorwaakte nacht

                  1. een nacht die men met waken heeft doorgebracht; een nacht waarin men wakker is gebleven en niet aan nachtrust is toegekomen

                    De huisarts die ze na een doorwaakte nacht consulteren, ziet dat de pupillen van de baby in grootte verschillen en rijdt met hen door naar het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten.

                    de Volkskrant,

                    Nu, vele doorwaakte nachten later, weet ik dat ik mijn echtgenoot maar deels kende.

                    Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

                  een gebroken nacht

                  1. een nacht waarvan de nachtrust is verstoord door onderbreking, veelal met de bijgedachte aan de vermoeidheid daardoor 's anderendaags

                    Gebroken nacht [...]. Alles zat onder [...]. Daarna ben ik aan het wassen geslagen.

                    http://msavena.wordpress.com/2007/02/05/gebroken-nacht/,

                  een goede nacht; een onrustige nacht; een rustige nacht; een slechte nacht; een slapeloze nacht

                  1. een nacht met een nachtrust zoals aangegeven door het adjectief

                    Geef eens een blokje, zegt hij en wijst naar het bakje op zijn tafel. De blokjes zijn gesmolten en ik zeg dat ik de zuster nieuwe zal vragen. Laat maar, zegt hij. Ik geef hem wat te drinken. Je had een goede nacht, zei de zuster, zeg ik maar, omdat ik toch wat zeggen moet.

                    Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

                    Die avond knielde Johan bij het hoofdeinde van zijn bed en bad om een rustige nacht zonder dromen en zonder zweet. Daarna nam hij een halve 38 Seresta en een Normison.

                    Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

                    Na enkele slapeloze nachten werd de knoop doorgehakt in het voordeel van het meesterlijke Grace, een eerbetoon aan een veel te vroeg gestorven genie.

                    http://www.goddeau.com/content/view/91,

                  een korte nacht

                  1. nacht waarin men door andere bezigheden slechts kort kan slapen; nacht met een korte nachtrust

                    Sinds enkele weken beheert Natuurreservaten ook in Sint-Katelijne-Waver een domein, de Hondsbossen. Voor de liefhebbers wordt het een korte nacht, want zij kunnen om 6 uur zondagmorgen al mee met een dauwwandeling door het Cassenbroek.

                    De Standaard,

                    Na een korte nacht zit ik zondagochtend in de trein naar Groningen voor de Lezersdag van het Dagblad van het Noorden in de Prins Bernhard Hoeve.

                    http://www.maxvandenberg.nl/renderer.do/menuId/46390/sf/46390/returnPage/46390/itemId/33891/realItemId/33891/pageId/46033/instanceId/46396/,

                  een volle nacht

                  1. een volledige nacht

                    Voel je je nooit uitgerust, ook niet na een volle nacht slaap?

                    http://www.chronomed.nl/factsheet.php?id=17,

                  nacht na nacht

                  1. iedere nacht weer opnieuw; telkens opnieuw 's nachts

                    De nachtmerrie van elke ouder: de baby huilt je nacht na nacht uit je slaap. Wat doe je eraan en waarom doet je baby dat?

                    http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/kinderen/4612-help-mijn-baby-huilt-s-nachts.html,

                    Wat doen we met de beelden die ons droombewustzijn nacht na nacht presenteert?

                    http://www.dreamingtogether.nl/wp-content/uploads/2011/08/Dromen-in-organisaties.pdf

                  's nachts

                  1. op of tijdens de nacht van een bepaalde dag

                    Veel mensen zien op tegen het strijken, maar dat valt echt mee. Je moet alleen zorgen dat het laken nog niet helemaal droog is als je aan het strijken gaat: 's morgens wassen, 's avonds strijken en 's nachts weer lekker slapen.

                    http://www.landgoedlinnen.nl/huishoudlinnen/bedlinnen.htm

                  2. iedere nacht; ook: alle of de meeste nachten in zekere periode

                    's Nachts, tijdens de slaap, herstelt het immuunsysteem en gebeurt de produktie van melatonine in de pijnappelklier [...]. Wanneer je overdag slaapt en 's nachts werkt dan komt hier niets of heel weinig van terecht.

                    http://www.scdiet.nl/forummsg.php?forumid=3157

                    Ze wordt gekweld door nachtmerries. We horen haar 's nachts in haar slaap panisch kermen: 'Niet doen, niet doen'.

                    De Telegraaf,

                    Zes van de tien leerlingen kampen met problemen bij het inslapen, een kwart kan 's morgens moeilijk uit bed komen en twaalf procent wordt 's nachts wakker.

                    NRC,

                  Spreekwoorden


                  Woordfamilie


                  Als deel van een afleiding


                  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


                  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


                  nacht 4.0

                  werkperiode waarbij men in de avond en de nacht werkt; nachtdienst

                  Betekenisbetrekking


                  metonymie
                  Betrokken betekenissen 2.0 : 4.0

                  Semagram (extra betekenisinformatie)


                  Een nacht…

                  is een periode; is een tijd

                  • [Geheel] is een deel van een dienstrooster voor een ploegensysteem
                  • [Doel of bestemming] is bestemd om te werken
                  • [Duur] begint vaak in de late avond en duurt tot de eerstvolgende morgen

                    Hoofdsemagram: periode


                    Algemene voorbeelden


                    De resultaten van de twee meest betrouwbare onderzoeken [...] wijzen in ieder geval op een positieve relatie tussen de periode van werken in ploegendienst met nachten erin en het risico op borstkanker.

                    http://www.fnvbondgenoten.nl/site/brochures_en_folders/brochure_kleine_uurtjes_grote_risicos

                    Vaste verbindingen


                    een nacht doen; een nacht draaien; nachten doen; nachten draaien

                    1. ( informeel)
                      een nachtdienst verrichten; nachtdiensten verrichten

                      Ik kan me voorstellen dat dit voor mensen die met ploegen werken en een nacht doen wel een oplossing is. In onze streek moet je nergens terecht voor 7 en na 18 uur.

                      http://www.baby-forum.be/actualiteit-f55/eerste-baby-internaat-t2722.html,

                      De eerste nacht die ik op moet komen en weer naar bed toe kan gaan, ben ik 25 uur op en daarna slaap ik maar 4 of 5 uurtjes. En dan moet ik nog een nacht draaien.

                      http://forum.viva.nl/forum/Werk_Studie/Van_vast_contract_naar_0_uren_contract/list_messages/1231?data[filter_keywords]=atv,gewerkte,feestdag,feestdagen,cao,branche,diensten,werkweek,full,bouw&data[boolean]=OR,

                      De collega's die 3/4 werken doen ongeveer 10-12 nachten per maand.

                      http://forum.zappybaby.be/viewtopic.php?f=443&t=230391,

                      Vanaf morgen begint onze 1ste stageweek en zullen we ook al onze eerste nachten draaien.

                      http://malibevaltbijons.reismee.nl/reisverhaal/179831/la-vraie-vie-en-afrique-/,

                      Werk jij graag in een verpleeghuis [...] en wil je vaste nachten draaien?

                      http://www.randstad.nl/mwp2/faces/baanZoeken?_afrWindowMode=0&pagina=21&plaats=amersfoort&plaats=amersfoort&filters=geen&filters=geen&_afrLoop=686804704434927&afstand=30&afstand=30&sc=0&_adf.ctrl-state=qefvmit0g_4,

                      Ik ga straks pas douchen, als mijn man wakker is, die draait nachten, ik wil geen geluiden maken op de eerste verdieping.

                      http://fibromyalgie-forum.orthomoleculaire-geneeskunde.eu/viewtopic.php?p=73339&sid=1ee14f296a02951e044a0e282e7fb1d1,

                    Woordfamilie


                    Als deel van een afleiding


                    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


                    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


                    nacht 5.0

                    bijeenkomst 's nachts, georganiseerd voor een optreden, evenement, activiteit of bezigheid

                    Betekenisbetrekking


                    metonymie
                    Betrokken betekenissen 2.0 : 5.0

                    Semagram (extra betekenisinformatie)


                    Een nacht…

                    is een samenkomst; is een activiteit

                    • [Functie] dient om mensen samen te brengen voor zekere activiteit of bezigheid
                    • [Tijd] vindt plaats in de nachtelijke uren
                    • [Handelende persoon] wordt ingericht door een initiatiefnemer, organisator, club of vereniging e.d.

                      Combinatiemogelijkheden


                      als object bij een werkwoord


                      • een nacht organiseren

                      Nuit Blanche wil een nacht organiseren waarin de mensen kunnen samenkomen en het ongewone en de hedendaagse kunst samen kunnen ontdekken in een warme en feestelijke sfeer die ontdekking en verwondering stimuleert.

                      http://2011.nuitblanchebrussels.be/nederlands/anders/over-ons/?lang=fr,

                      met voorzetselgroep


                      Voorzetsel: van

                      • de nacht van de film
                      • de nacht van het ambacht

                      Meer informatie over de Nacht van het Ambacht vindt u hier. Wilt u de Nacht bijwonen? U kunt zich nog inschrijven.

                      http://www.knsnet.nl/pages/2055/KNS-bij-de-Nacht-van-de-Ambacht.html,

                      De politie van Kruibeke was niet weinig verbaasd toen ze tijdens een toevallige controle ter gelegenheid van de "Achtste nacht van de Film" in het jeugdhuis Ter Walle in Kruibeke vaststelde dat een harde pornofilm werd vertoond.

                      De Standaard,

                      Voorzetsel: met

                      • een nacht met lezingen
                      • een nacht met debatten
                      • een nacht met festiviteiten
                      • een nacht met films

                      Tijdens de Nacht van de Rechtsstaat gaan journalisten, rechtsfilosofen, politici en juristen met elkaar en met het publiek in debat. Een Nacht met lezingen, debatten, festiviteiten en afsluitend het Bal der Rechtvaardigen.

                      http://www.groene.nl/bericht/2010-11-19/nacht-van-de-rechtsstaat,

                      Sinds 2002 organiseren we voor jongeren een nachtpaaswake [...]. Weer een nacht met films, creatieve en sportieve activiteiten.

                      http://www.pgos.nl/jeugdenjongeren/paaswake/paaswake.htm,

                      met adjectief ervoor


                      • een culturele nacht
                      • een literaire nacht
                      • een muzikale nacht

                      De grootste kerstboom van de wereld in IJsselstein is een gouden vondst. Aansluitend daarop hebben vele concerten en initiatieven die in die periode plaatsvinden zich enkele jaren terug gebundeld in een eenmalig georganiseerde Culturele nacht.

                      http://www.kwaliteitinvorm.eu/artikelen/Artikel%20city_marketing.pdf,

                      Op 3 december 2005 werd de 150ste verjaardag van het literaire tijdschrift DWB (Dietsche Warande en Belfort) gevierd met een literaire nacht in het Brusselse Kaaitheater.

                      http://www.vrouwengeschiedenis.dds.nl/nl/histor/h-29-2.html,

                      Muzikale nacht op topniveau [...]. Wie een muzikale avond/nacht wil beleven met muziek van een bijzonder hoog niveau, rijdt vrijdagavond 22 juni naar bar Es punt en geniet van de blues-, country- & rockmuziek.

                      http://www.mallorcavandaag.com/,

                      Woordfamilie


                      Als deel van een afleiding


                      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen