nachtdier


nachtdier 1.0

dier dat voornamelijk 's nachts of in de schemering actief is en overdag slaapt
Dieren die in de schemering actief zijn, bijvoorbeeld konijnen en uilen, worden in de algemene taal doorgaans nachtdieren genoemd, maar in de wetenschap komen ook benamingen als schemerdieren of schemeractieve dieren voor.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een nachtdier…

is een dier

  • [Deel] heeft vaak grote, bolle ogen
  • [Tijd] is vooral 's nachts of bij schemering actief
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is aangepast aan het leven 's nachts; heeft doorgaans een goed gehoor, een goed reukvermogen en een goed tastvermogen; kan goed zien 's nachts of kan juist niet zo goed zien en is dan afhankelijk van zijn andere zintuigen
  • [Gedrag] gaat 's nachts op zoek naar voedsel; slaapt meestal overdag; leeft 's nachts omdat het dan minder gevaar loopt voor roofdieren of omdat het overdag te heet is; leeft als roofdier 's nachts omdat zijn prooidieren ook 's nachts leven
  • [Verscheidenheid] is bijvoorbeeld een uil, vleermuis, egel of nachtvlinder

Algemene voorbeelden


Veel nachtdieren hebben opvallend grote ogen en een reflecterende laag achterin het oog ("kattenogen").

http://www.vleermuis.net/

Inderdaad, de meeste spinnen zijn nachtdieren en komen enkel daar voor waar er "te eten" valt. Dit betekent dus "prooidieren" want spinnen leven enkel van levende "vieze beestjes". Vandaar dat we spinnen vinden op de meest "akelige plekjes" (vb. de zolder, de kelder, enz...).

http://members.lycos.nl/SIT/snelcur1/snelc1.htm#t50

Alle halfapen op de continenten zijn nachtdieren met grote ogen.

http://www.apenheul.nl/

Grondgekko's zijn nachtdieren, overdag is het vaak te heet om actief te zijn en de meeste voedseldieren zijn ook 's nachts te vinden.

http://www.kameleon.to/

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een echt nachtdier
  • een uitgesproken nachtdier
  • echte nachtdieren

Egels zijn echte nachtdieren. Overdag slapen ze in een moeilijk te vinden nest van bladeren, mos of ander materiaal dat zich vaak onder (braam)struiken of takkenbossen bevindt. Een groot deel van het jaar (november/december tot april/mei) zijn ze in winterslaap, waaruit ze af en toe wakker kunnen worden.

http://www.vzz.nl/

Hoewel het konijn geen uitgesproken nachtdier is, komen ze in de natuur pas bij het invallen van de schemering uit hun holen tevoorschijn.

http://www.xs4all.nl/~teledier/ehbo/index.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding