naseizoen


naseizoen 1.0

(transport, verkeer en reizen)

periode met relatief weinig toeristen die volgt op het hoogseizoen; rustige periode aan het einde van het toeristische seizoen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een naseizoen…

is een seizoen; is een periode; is een tijd

  • [Deel] is een deel van het toeristische seizoen
  • [Tijd] volgt na het hoogseizoen; valt tegenover de zomervakantieperiode, in de maanden september en oktober
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is opnieuw rustig en kalm door het relatief geringe aantal toeristen; is minder duur dan het hoogseizoen

    Hoofdsemagram: seizoen


    Algemene voorbeelden


    Zoals iedereen kan vaststellen, is er inderdaad een terugloop deze zomer. Vooral het weekend- en het eendagstoerisme had zwaar te lijden onder het slechte weer [...]. De hele toeristische sector hoopt nu op een beter naseizoen.

    De Standaard,

    In de periode vanaf de seizoensstart tot 21.12. en in het naseizoen van 16.03. tot en met 07.04. skiën kinderen tot 15 jaar gratis.

    http://www.hohe-salve.com/nl/skiwelt-wilder-kaiser-brixental-waanzinnig-familiair.html

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • voorseizoen en naseizoen

    Prijzen kamers in 2013. Laagseizoen: 1 januari t/m 19 april; 28 september t/m 31 december. Voorseizoen en Naseizoen: 20 april t/m 28 juni; 31 augustus t/m 27 september. Hoogseizoen: 29 juni t/m 30 augustus.

    http://www.villapellegrino.com/nl/prijzen.php,

    We willen er de nadruk op leggen dat onze regio zich naast de zomervakanties uitstekend leent voor korte vakanties in voor- en naseizoen.

    Meppeler Courant,

    De nieuwe accommodaties bieden méér recreatievormen, kunnen een ruimer publiek aantrekken en moeten een intensiever gebruik van het recreatiepark mogelijk maken [...]. De infrastructuur heeft een langere gebruiksduur, vermits de activiteiten zich kunnen uitbreiden tot voor- en naseizoen.

    http://www.kelchterhoef.be/historie/Historie.htm

    Het kleine zwembad wordt in het voor- en naseizoen voorzien van een doorzichtige ballontent, waardoor het zwemmen tijdens kouder weer goed mogelijk is.

    http://home.uni-one.nl/inpetto/main/home.html

    naseizoen 2.0

    (sport en recreatie; politiek en bestuur)

    wedstrijdperiode die valt aan het einde van het competitieseizoen van een sportdiscipline

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een naseizoen…

    is een seizoen; is een periode; is een tijd

    • [Geheel] is een deel van het competitieseizoen van een sportdiscipline
    • [Tijd] valt aan het einde van de officiële competitieperiode
    • [Toepassingsgebied of bereik] komt onder meer voor bij sporten zoals roeien, wielrennen en voetbal

      Algemene voorbeelden


      Topwedstrijden. Hieronder vallen de wedstrijden tussen 1 maart en 15 mei (voorseizoen) en tussen 20 augustus en 30 september (naseizoen). Het hoogtepunt van voor- en naseizoen is telkens het Belgisch Kampioenschap (in april voor de korte boottypes, in september voor de lange boottypes). Daaromheen worden internationale wedstrijden gepland waar onze competitieroeiers zich kunnen meten met binnenlandse en buitenlandse roeiers van hoog niveau.

      http://www.roeien.be/wedstrijdinfo.asp,

      Nu de Vuelta voorbij is, is het naseizoen van het wielrennen echt geopend. De komende week wordt het WK verreden in Kopenhagen en daarna volgen nog enkele najaarskoersen. De meest in het oog springende wedstrijd is de Ronde van Lombardije.

      http://jelmer89.wordpress.com/tag/wielrennen/,

      De voetbalcompetitie is nog nooit zo spannend tot het einde geweest […]. Dit alles dankzij het play-offsysteem, dat overigens niet iets nieuws is. In de Amerikaanse topsportcompetities van het honkbal, basketbal, American football en ijshockey kent men al decennia lang een naseizoen waarbij in een afvalsysteem na de reguliere competitie de uiteindelijke kampioen wordt bepaald. De hele discussie rond de play-offs in de Nederlandse voetbalcompetitie toont maar weer eens aan dat de voetbalsport zeer conservatief is en met grote moeite en tegenzin veranderingen accepteert.

      http://www.dash35.nl/content/html/331.asp?vn=70656&action=viewpost&bpid=268,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • het klassieke naseizoen

      De Raborenner heeft zondag in overleg met de ploegleiding besloten de Ronde van Spanje te verlaten. De Hagenaar reed de Vuelta als voorbereiding op het WK en het klassieke naseizoen en keerde zondag al terug naar huis voor een korte rustperiode.

      http://www.ad.nl/ad/nl/1001/Sportwereld/article/detail/2365288/2006/09/10/Valverde-fantastisch.dhtml,