neopreen


neopreen 1.0

synthetische rubbersoort van Amerikaanse makelij, met een sponsachtige structuur vol luchtcellen, onder andere gebruikt voor duikpakken, zwemkledij, surfpakken, isolatiemateriaal, leidingen en kabels e.d.; polychloropreen; chloropreenrubber
Oorspronkelijk een merknaam (in de vorm Neoprene).

Semagram (extra betekenisinformatie)


Neopreen…

is een synthetische rubbersoort; is rubber; is een stof

  • [Structuur] heeft een sponsachtige structuur met vele luchtcellen
  • [Functie] wordt onder andere gebruikt voor het maken van duikpakken, zwemkledij, surfpakken, isolatiemateriaal, leidingen en kabels, chirurgische handschoenen en als grondstof voor diverse lijmen
  • [Herkomst of oorsprong] is in 1931 op de markt gebracht door het Amerikaanse bedrijf DuPont, aanvankelijk onder de naam Duprene, spoedig herdoopt in Neoprene
  • [Vervaardiging] wordt gemaakt door polymerisatie van chloropreen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is bestand tegen zonlicht, warmte, olie, benzine e.d.

Algemene voorbeelden


Yamamato is een meester in het bedenken van nieuwe constructies: zelfs in breiwerk brengt hij coupe: ingebreide ellebogen (stel voor als hiel van een sok), en coupenaden geven ruimte aan borsten en heupen. Aan de constructie van een baljurk van turkoise neopreen met daarover een transparant zwarte laag zou je een essay kunnen wijden.

http://www.nrc.nl/W2/Lab/HAL14/18mrt.html

De gegevens van de GZ20 'Enterprice' zijn: inhoud 5736 m³; lengte 58,5 meter; grootste diameter 14 meter. Met twee Continental-motoren van 210 PK elk, kan het schip een maximumsnelheid van circa 85 km/ uur halen. Het omhulsel van de GZ22 is gemaakt van een polyester weefsel, dat met neoprene geïmpregneerd, in twee lagen op elkaar geperst is.

http://users.skynet.be/verganeglorie/

Zijn er ook inlegzolen, die nog extra demping aan de hardloopschoen geven? Ja. Die zijn er. Dat zijn complete inlegzolen, vervaardigd van een synthetisch sponsrubber (neopreen). Deze inlegzolen absorberen de schokken aanzienlijk. Er zijn ook zolen van Sorbothane, met vergelijkbare resultaten.

http://www.lexthoen.nl/

Het revolutionaire zwempak heeft niet alleen bijgedragen aan de stortvloed aan records, het heeft de ingedutte zwemsport van een nieuw elan voorzien, menen kenners en volgers. Datzelfde geldt voor waterpolo, de sport die in Sydney aan de vooravond staat van een revolutie dankzij de introductie van een kunststof badpak, gemaakt van een stof die neoprene wordt genoemd.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • plaatje neopreen

Om koudebruggen te vermijden moet men de nodige aandacht besteden aan de metalen steunprofielen. Tussen deze profielen en het luchtscherm is een thermische snede nodig (bijv. plaatjes neopreen). Op akoestisch vlak tenslotte werkt een luchtdicht metalen dak met draagvloer, ook al is die zeer licht, als een dubbelwandige constructie.

http://www.dakweb.nl/rb/98-2/98-2-8.htm,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


neopreen 2.0

van neopreen gemaakt

Algemene voorbeelden


Ik ben op zoek naar een neopreen shirt met lange mouwen met een dikte van 2/3 mm. Tot op heden heb ik niets kunnen vinden bij de bekende duikmerken. Heeft iemand een adresje/tips?

http://www.duikforum.nl/duikmateriaal/38523-neopreen-shirt-long-sleeve.html,

Een prachtige basislaars, te gebruiken voor allerlei toepassingen. Gemaakt van een hoge kwaliteit natuurlijk rubber en voorzien van een neopreen voering.

http://www.jachtenoutdoor.nl/Webwinkel-Product-1750736/Rubberen-laars-met-neopreen-voering-AANBIEDING.html

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • neopreen duikpak
  • neopreen handschoen
  • neopreen pak
  • neopreen sok
  • neopreen wetsuit

Overzicht redding- en bergingsmaterieel - rubberboot […] - zwemvesten, reddingsboei en roeispanen - neopreen duikpakken: voor oefeningen en interventies in minder vervuild water - duikladder - onderwater telecommunicatie: Subcom III met EXO 26.

http://www.brandweer-gent.be/

Alle mensen op de volgende plaatjes dragen dergelijke pakken, meestal alleen het onderstuk, de z.g. long-john. Aan het bovenlijf dragen zij dan een (ventilerend) windjack. Aan de voeten neopreen sokken, met daarover weer de bekende basketballschoenen, nu echter 2 tot 3 maten groter dan in de zomer.

http://www.wadloop-dijkstra.nl/

Naast het doen van oefeningen zijn er ook andere middelen die een gezonde sporthervatting kunnen ondersteunen. Denk dan aan een warmtebroek zoals bijvoorbeeld een neopreen liesbroek of specifieke techniekverbeteringen.

http://www.vvsport.be/blessures/blessure/achillespees.htm

Duiken is onder water gaan, en liefst met niet al te veel moeite. Het soortelijk gewicht van het menselijk lichaam [...] zorgt ervoor dat wij niet vanzelf zinken. Bovendien moeten we ons beschermen tegen koude door een ongeveer 8 mm dik neopreen pak, en dat materiaal bestaat uit een sponsachtige structuur met allemaal kleine luchtbelletjes en heeft dus een groot drijfvermogen. Wij gebruiken dan ook lood om dit drijfvermogen te compenseren.

http://www.torpedo.be/ditjesendatjes.htm

  • neopreen kabel
  • neopreen leiding

Sinds 2001 is er een vernieuwde neopreen kabel op de markt, genaamd QWPK. Deze kabel is veel sterker en veel minder gevoelig voor ultra-violet licht waardoor deze veel langer meegaat.

http://www.camperleven.nl/index.php?doc=elektrakabel

Installaties op recreatieterreinen en de aansluiting van caravans moeten aan bepaalde eisen voldoen. Zo moeten verlengsnoeren en stekkers vooral stevig zijn uitgevoerd. Dit betekent het gebruik van zware neopreen (verleng)aansluitleidingen en industriële stekkers.

www.vwa.nl/txmpub/files/?p_file_id=10348,