neuroloog


neuroloog 1.0

arts die is gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en het onderzoek van de lichamelijke, niet-psychiatrische ziekten van het zenuwstelsel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een neuroloog…

is een arts; dokter; geneesheer; specialist; is een persoon

  • [Deskundigheid of vaardigheid] is gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en het onderzoek van de lichamelijke ziekten van het zenuwstelsel, in tegenstelling tot de psychiater die de psychische ziekten van het zenuwstelsel behandelt

    Hoofdsemagram: arts


    Algemene voorbeelden


    Psychomotore epilepsie, die zich kan uiten in de vorm van plotseling optredende episoden met psychische stoornissen (bijvoorbeeld schemertoestanden waarbij de patiënt kan gaan dwalen of zwerven, zonder zich daar achteraf iets van te kunnen herinneren) en bewegingsautomatismen (waarbij bijvoorbeeld stereotype bewegingen zoals friemelen met de handen, smakkende mondbewegingen, etc. worden gemaakt). Door de neurologen worden daarnaast nog wel andere vormen van epilepsie onderscheiden, soms met hele specifieke kenmerken op het EEG.

    http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=dossier=1149,

    Mensen met MS kunnen last hebben van de ogen (slecht zien of minder contrast), vermoeidheid (snel moe, moe zonder duidelijke aanleiding), de spieren (stijfheid of zwakte), het gevoel ('dove' plekken of tintelingen), stuurloosheid van bewegingen, het plassen (slecht te controleren) en de stoelgang (verstopping), seksuele storingen (minder of ander gevoel), depressies of geheugenstoornissen, en van de spraak (moeilijk te verstaan). Voor informatie verwijzen we u naar uw huisarts of neuroloog.

    http://www.ms-sep.be/LN_NL/NL/LEVEL_1NL/MS.htm

    Migraine mag niet worden verward met "spanningshoofdpijn", en spanningshoofdpijn behandelen met middelen tegen migraine heeft geen zin. Daarom is het belangrijk de juiste diagnose te stellen [...]. Als de huisarts moeilijk de juiste diagnose kan stellen of als hij er niet in slaagt uw klachten te verlichten, moet hij u naar een neuroloog verwijzen. De neuroloog is uiteraard het best geplaatst om deze aandoening te behandelen.

    http://www.cephalee.be/NL/zomer2002/indexjnzomer2002.htm,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen