niemendalletje


niemendalletje 1.0

iets wat niet zoveel voorstelt of niet zo veel inhoud heeft, bijvoorbeeld een boek dat gemakkelijk leesbaar is, een luchtige film of een liedje met een weinig diepzinnige tekst; iets zonder veel inhoud of diepgang

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een niemendalletje…

is een zaak

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is iets wat niet veel voorstelt
  • [Onstoffelijke inhoud] is iets met weinig inhoud
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld een boek, film of liedje

    Algemene voorbeelden


    Voor een ander object, een ketel en twee bomen van glas, die Gubbels onlangs op uitnodiging bij een Venetiaanse glasfabriek Marco Polo heeft gemaakt, vindt Gubbels opeens een oplossing. Hij haalt de glazen ketel weg en vervangt hem door een uit hout gezaagd blauw exemplaar. "Het was wel mooi, maar het glas was teveel van het goede. Nu is het veel beter." Toch is Gubbels van plan om op zijn komende tentoonstelling ook objecten te laten zien die hij niet geslaagd vindt. "Ik wil niet alleen kwaliteit op de tentoonstelling, er moeten een paar lullige dingetjes tussen staan. Ik maak ook rotzooi. De niemendalletjes zullen alleen niet te koop zijn."

    NRC,

    Lange tijd is hij verguisd, deed men zijn werk af als een reeks niemendalletjes over jongemannen en dartele meisjes die elkaar maar hoefden aan te kijken om smachtend ineen te zijgen.

    NRC,

    De golf van punk en new wave raakte uitgewerkt en tieners kregen weer behoefte aan authentieke hitparadeliedjes in de traditie van The Beatles en Abba - en zo scoorde aan het einde van 1978 het enigzins obscure duo The Buggles een hitje met het synthesizerdeuntje 'Video Killed The Radio Star'. Als liedje was het eigenlijk een niemendalletje, dat achteraf gezien een hoge symbolische waarde bleek te hebben.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een komisch niemendalletje

    Dit verhaal is goed voor vier, hoogstens vier en een halve bladzijde. Met een enkele zinsnede moet je de lezer aan het begin al weten te boeien en het moeilijkste zal zijn om te tonen hoe de rechter zich door de commissaris laat aanpraten dat hij op straat kopje geduikeld heeft in zijn pyjama, dan krijg je wel bulten en schrammen. Het verhaal moet een komisch niemendalletje worden.

    De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

    niemendalletje 2.0

    luchtig kledingstuk dat meestal niet veel van het lichaam bedekt; weing verhullend kledingstuk

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een niemendalletje…

    is een kledingstuk; is een voorwerp

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een luchtig, weinig verhullend kledingstuk; is een kledingstuk dat meestal niet veel van het lichaam bedekt
    • [Voorbeeld of specimen] is bv. een onderjurk of babydoll, maar kan ook ondergoed zijn of een zeer kort, bloot jurkje

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • niemendalletjes dragen

      Ik wist nog wel een bekende lingeriezaak en trok enthousiast alle bh's en slips uit de rekken om te laten zien hoe leuk ze allemaal waren. Het gezicht van het kind, een jonge vrouw al, werd alsmaar langer en langer. Schielijk keek ze om zich heen naar heren die hun vrouw vergezelden. Wat moesten al die kerels hier, de viezeriken, kijken hé? Van ellende wist ik ook niet meer waar ik haar een plezier mee kon doen en begon toen maar aan de strings [...]. Uiteindelijk heb ik haar zover gekregen dat ze met veel lawaai naar het pashokje ging, als ik de niemendalletjes maar wilde dragen.

      http://www.nvbs.nl/wwwrotterdam/Kletspraatjes/KPjuli03.htm,

      met adjectief ervoor


      • een mooi niemendalletje
      • een prachtig niemendalletje
      • kanten niemendalletjes
      • rood satijnen niemendalletjes
      • sexy niemendalletjes
      • verleidelijke niemendalletjes

      "Ik geef vaak meer geld uit aan ondergoed dan aan bovenkleding", zegt Judith Osborn (37), tv-presentatrice en ontwerpster van de T-shirtlijn Judith Osborn Originals. Zonder lingerie kán ze niet. "Een mooi niemendalletje is belangrijk voor jezelf. Het is net zoiets als naar de tandarts gaan: een verzorgd gebit is puur voor jezelf. Ja, mijn eerste setje kan ik me nog goed herinneren. Dat was een zwarte slip en bh van La Perla. Jaren geleden aangeschaft."

      De Telegraaf,

      Zo'n prachtig niemendalletje met bretelletjes, raak dat eens aan!

      http://www.femistyle.be/nl/marsvenus/fijne_lingerie.shtml

      Kanten niemendalletjes of lakleren creaties mogen dan het voorwerp uitmaken van de mannelijke fantasie, vrouwen kopen ze vooral omdat ze zich er zelf goed bij voelen.

      http://www.knack.be/CMArticlesWeekend/ShowArticleHP.asp?articleID=558=684,

      De rood satijnen niemendalletjes zijn bestikt met in totaal 300 karaat Thaise robijnen, met daartussen diamanten en andere edelstenen.

      De Telegraaf,

      Het zijn vooral mannen die deze sexy niemendalletjes graag zien in de slaapkamer.

      (onbekend) ,

      De beluifelde dorpsstraat biedt een ruime keuze aan etalages met lekkernijen, uitstallingen van verleidelijke niemendalletjes.

      De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

      met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


      • weinig verhullende niemendalletjes

      Want in de zoektocht naar een pittig stukje lingerie laat menig man zich vooral leiden door zijn eigen fantasie, wat steevast resulteert in weinig verhullende niemendalletjes of uitdagende modelletjes die niet altijd uitblinken op het vlak van comfort.

      http://www.modenet.be/article.php?sid=13,