nieuwsgierigheid


nieuwsgierigheid 1.0

het nieuwsgierig zijn

Algemene voorbeelden


Is nieuwsgierigheid de voornaamste drijfveer voor uw dichten? "Niet alleen nieuwsgierigheid. Maar nieuwsgierigheid in de ruime zin speelt wel een grote rol. Ik observeer graag mensen. En ik wil ook alles aan den lijve ondervinden."

De Standaard,

Het is een zoektocht naar de familiale gelijkenissen die er bestaan tussen nauwe bloedverwanten. Daardoor wordt afkeer ook nieuwsgierigheid en eindigt de zoektocht met de erkenning van gemeenschappelijke eigenschappen. Van Paemel slaagt niet in haar poging de dominerende grootmoeder uit haar leven weg te schrijven.

De Standaard,

Wat zoeken broers en zussen bij elkaar op het vlak van seksuele ontwikkeling en identiteitsvorming? Waarin verschilt die siblingseks van seksualiteit met kinderen van buiten het gezin? De auteurs beschrijven met welke seksuele vragen broers en zussen elkaar tegemoet kunnen treden en welke seksuele spelletjes en nieuwsgierigheden op jonge leeftijd voorkomen.

http://www.heutink.nl/artikel/alles-van-heutink/900_9789044121551

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • (de) nieuwsgierigheid aanwakkeren
  • (de) nieuwsgierigheid bevredigen
  • (de) nieuwsgierigheid opwekken
  • (de) nieuwsgierigheid prikkelen
  • (de) nieuwsgierigheid wekken

De gelukkige vondsten die overal in zijn werk opduiken, nodigen uit tot dialoog. Hij wakkert de nieuwsgierigheid aan en komt telkens met oplossingen.

De Standaard,

Nee, het was onzinnig om te ontkennen wat hij hier in deze bus deed: hij was hier om Philips nieuwsgierigheid te bevredigen, om de Showcrime-opdracht te rechtvaardigen en zijn solidariteit met Israël te demonstreren.

God's gym, Leon de Winter,

Hij zal nooit de spanning of op zijn minst nieuwsgierigheid opwekken waarvan zijn moeder vanzelfsprekend het object is.

NRC,

Voorpublikaties in vooraanstaande tijdschriften, embargo's en een enorme reclamecampagne prikkelden de nieuwsgierigheid.

NRC,

De uitdaging van een individuele, fysiek zeer inspannende prestatie wekte de nieuwsgierigheid van veel duursporters.

http://www.triathlonweb.nl/triweb/index.php

met adjectief ervoor


  • aangeboren nieuwsgierigheid
  • algemene nieuwsgierigheid
  • eigen nieuwsgierigheid
  • gezonde nieuwsgierigheid
  • grote nieuwsgierigheid
  • intellectuele nieuwsgierigheid
  • intense nieuwsgierigheid
  • journalistieke nieuwsgierigheid
  • kinderlijke nieuwsgierigheid
  • natuurlijke nieuwsgierigheid
  • ongezonde nieuwsgierigheid
  • professionele nieuwsgierigheid
  • pure nieuwsgierigheid
  • seksuele nieuwsgierigheid
  • wetenschappelijke nieuwsgierigheid
  • ziekelijke nieuwsgierigheid

Het gevolg daarvan is dat zijn aangeboren nieuwsgierigheid weer wordt geprikkeld en andere potentiële voedselbronnen worden onderzocht.

http://www.vbk.be/rotary/15/,

Maar hij stelt zichzelf ook vragen die meer met algemene nieuwsgierigheid te maken hebben.

NRC,

De invloed van leeftijdgenoten. Experimenteren komt niet alleen voort uit eigen nieuwsgierigheid. Vrienden en vriendinnen hebben een grote invloed, omdat het voor jongeren belangrijk is om bij een groep te horen.

http://www.drugsbase.com/

Besef de noodzaak van gezonde nieuwsgierigheid. Opgroeiende jongeren moeten nieuwsgierig zijn om zich te kunnen ontwikkelen. Experimenteren met genotmiddelen maakt er vrijwel altijd onderdeel van uit.

http://www.drugsbase.com/

Het is waar dat ik steeds bezig ben met talrijke zaken die me boeien, alhoewel daar geen vast plan achter steekt. Dat is te wijten aan mijn grote nieuwsgierigheid, en aan een levenskracht die velerlei interesses doet ontstaan.

http://www.gva.be/dossiers/-k/koningshuis/actua2000/actua183.asp,

De vraag hoe het in alternatieve omstandigheden met de wereldeconomie had kunnen verlopen, kan hooguit de intellectuele nieuwsgierigheid prikkelen en bij toekomstige beleidsbeslissingen tot nadenken stemmen.

De Standaard,

Belangrijkste motief van wetenschapsbeoefening is simpel gezegd intense nieuwsgierigheid, de wil om te weten hoe dingen in elkaar zitten.

http://www.eur.nl/oos/sv/sg/index/index4.html,

Hij had wederom het gevoel dat hij weer echt aan het werk was; hij had een verhaal waaraan hij kop noch staart kon ontdekken en waardoor zijn journalistieke nieuwsgierigheid op volle toeren draaide.

Ritueel des doods, Willem Zebregs,

Ik ergerde mij aan mijn kinderlijke nieuwsgierigheid en de onbegrijpelijke drang die ik voelde, om zijn geschiedenis verder op te schrijven.

Quissama, F. Springer,

Hij erkende dat mensen, door een natuurlijke nieuwsgierigheid gedreven, metafysische speculaties niet kunnen laten.

http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

Hugo De Ridder gaf toe dat hij het niet graag zou hebben dat zo'n boek over hem zou worden geschreven. Hij bestempelde het als bijna ongezonde nieuwsgierigheid. Jean-Luc Dehaene vindt dat hij als publiek figuur een stuk openheid moet geven in zijn privéleven.

De Standaard,

Professionele nieuwsgierigheid en een zelfkritische houding zijn voorwaarden voor visitatie.

http://www.kwaliteitsring.nl/ace/engine.php?Cmd=see_site=85_self=39=.7674204361479535,

"Aanvankelijk werd ik door pure nieuwsgierigheid gedreven", zegt hij, "maar tegen de tijd van de opgraving overheerste de angst."

NRC,

Onze seksuele nieuwsgierigheid eiste zelden dat we elkaar aanraakten, alleen dat we van tijd tot tijd naar het mysterie van elkaars bleke witte slip of onderbroek gluurden, waarnaar we elkaar soms om beurten lieten kijken onder een veranda of in het blauwe donker van een kruipruimte.

Cherry, Mary Karr,

Deze laten toe je eigen interessen en wetenschappelijke nieuwsgierigheid aan bod te laten komen, of je opleiding beter af te stemmen op de tewerkstellingsmogelijkheden van dat ogenblik.

http://www.mtm.kuleuven.ac.be/Education/Studiegids/Opleiding.html

Ze riepen een scala van beelden en gevoelens op; kromgegroeide gewrichten, tandeloos gemummel, betekenisloos ja-knikken, open benen, ziekelijke nieuwsgierigheid en achterdocht.

Mottenballen en parfum, Tessa de Loo,

in voorzetselgroep


  • een gebrek aan nieuwsgierigheid

Een lust in kleine en vooral niet ter zake doende dingen vervulde hem steeds vaker. Een gebrek aan nieuwsgierigheid ook, gepaard gaande aan een soms onbedwingbare lust in zoetigheden en zitten in diepe zachte stoelen.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

  • gedreven door nieuwsgierigheid

Het was of wij niet naar hen waren gevaren, maar of zij zich naar ons toe bewogen. Gedreven door nieuwsgierigheid verdrongen zij zich om ons heen.

Zuiderkruis, Pauline Slot,

  • uit nieuwsgierigheid

De politie probeert in toenemende mate wrakken zo snel mogelijk weg te halen, niet alleen om versperring op te heffen, maar ook om te voorkomen dat mensen uit nieuwsgierigheid op de rem trappen.

NRC,

  • barsten van nieuwsgierigheid
  • branden van nieuwsgierigheid
  • sterven van nieuwsgierigheid
  • het bevredigen van nieuwsgierigheid
  • ziek van nieuwsgierigheid

"En nu," denkt Helga, "gaat ze pannenkoeken bakken voor Britta, en als Britta dan ongeveer barst van nieuwsgierigheid zal ze haar even het atelier laten zien."

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Omdat ze zeeën van tijd overhadden, had Hendrik Stef, die brandde van nieuwsgierigheid, dan maar een beetje wegwijs gemaakt in zijn nieuwste schepping.

De Openbaring, Tom De Cock,

Ik zag dat ze stierf van nieuwsgierigheid, maar ze kende me goed genoeg om te weten dat ik niet in de stemming was om haar vragen te beantwoorden.

Crisis four, Andy McNab,

We willen het publiek betrekken bij het museumgebeuren, het helpen bij het bevredigen van nieuwsgierigheid, prikkelen tot eigen activiteit en tot creativiteit.

http://design.museum.gent.be/indexnl.htm

De schim van mijn hospita achter de ramen aan de overkant sidderde, wiegde en wankelde, ziek van nieuwsgierigheid.

De biograaf, Willem Brakman,

met bijwoord ervoor


  • vol nieuwsgierigheid

Nee, een willig oor leende hij me niet, zeker nu ik uit het niets op hem afkwam kon hij geen greintje geduld voor mijn geratel opbrengen, hij luisterde nog vol nieuwsgierigheid naar de muziek van zijn innerlijk oor, maar dit keer kon me dat niets meer schelen omdat ik plotseling inzag dat we maar zelden een gewone conversatie voeren en altijd druk aan het praten zijn volgens een heel andere code waarvan ik de sleutel niet ken, een geheimtaal die we met onze ontboezemingen maskeren.

Het nietigste, Marie Kessels,

met ander, nevengeschikt substantief


  • nieuwsgierigheid en angst
  • nieuwsgierigheid en interesse
  • nieuwsgierigheid en verwondering

Een goed verhaal moet nieuwsgierigheid en angst oproepen.

http://www.onlineconferentie.nl/

Ze wilde alles weten over zijn beroep, wilde zelf de vochtigheidsgraad van een huis kunnen meten. Hoe kon Olivier zeggen dat ze geen interesse had voor echte dingen? Ze was de nieuwsgierigheid en interesse zelve.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

De onbevangenheid en creativiteit veroorzaken ook in het volwassen hoofd weer nieuwsgierigheid en verwondering.

NRC,