nivelleren


nivelleren 1.0

de grond of bodem vlakmaken; niveauverschillen wegwerken; egaliseren; gelijkmaken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Nivelleren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Cement, staven, betonblokken en steunmuren nivelleerden de bodem ten behoeve van de grote weg en de reeks tunnels waardoor het Cantabrisch gebergte werd doorboord en onderworpen.

      De grens van glas, Carlos Fuentes,

      Eerst wordt een laag van deze blokken geplaatst, daarna gaat er een laag grint over om te nivelleren en daarbovenop nog een laag blokken.

      http://users.compaqnet.be/Woordenbeeld.NMBS/werf.2.htm

      De firma Hoeks stuurt een ploeg van 10 tot 12 ijsmeesters om de piste aan te leggen. Eerst moet het terrein genivelleerd worden met hout en zand. "Daar leggen wij een rubberen mat met daarin vingerdikke leidingen overheen. Daardoor vloeit het koelmiddel."

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      nivelleren 2.0

      een fysisch proces, bv. een verplaatsing van lucht of water, gelijkmatiger doen verlopen en zodoende de kracht ervan temperen

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Nivelleren…

      is een proces

          Algemene voorbeelden


          De boom is milieukundig van grote waarde, vanwege het beïnvloeden van het microklimaat door bijvoorbeeld het wegvangen van stof, het zuiveren van de lucht, het nivelleren van luchtverplaatsingen en het breken van wind rond gebouwen.

          http://www.bomenstichting.nl/

          In een min of meer natuurlijke situatie zorgen bodem en vegetatie voor een zekere 'sponswerking'. De afvloeiing van regenwater naar de rivieren wordt derhalve getemperd, waardoor de piekafvoer aanzienlijk lager ligt dan nu het geval is. Daarnaast heeft 'cultivering' en het veranderde bodemgebruik de erosie binnendijks versterkt. De sedimentatie in de uiterwaarden is hierdoor verder toegenomen. De aandacht die de milieubeweging al sinds mensenheugenis vraagt voor natuur en landschap komt hierdoor in een heel ander daglicht te staan. Behoud en herstel van min of meer natuurlijke systemen nivelleert fluctuaties in de waterafvoer.

          NRC,

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          nivelleren 3.0

          iets of iemand op een zelfde niveau brengen door de verschillen tussen personen of zaken kleiner te maken; de eigenaardigheden en typische eigenschappen van iets of iemand wegwerken; de diversiteit in iets of iemand wegwerken; iets afvlakken en eenvormig maken

          Algemene voorbeelden


          'Laten we verdraagzaam zijn en de verschillen, die onderlinge verschillen die het leven kleurrijk en breed maken, koesteren als een kostbaarheid, in plaats van elkaar te willen nivelleren tot één grote, damesachtige eenheidsworst!'

          Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

          Hij begreep dat de slonzige vermomming van de studenten een manier was om hun maatschappelijke achtergrond te nivelleren, zodat niemand naar hun familie en hun economische positie zou vragen.

          De grens van glas, Carlos Fuentes,

          Waardevolle natuurgebieden en bossen krimpen verder in. De vervuiling en belasting van het natuurlijke milieu nemen toe. De typische landschappen worden genivelleerd en versnipperd. Kleine landschapselementen verdwijnen.

          http://www.mina.vlaanderen.be/fr.htm?http://www.mina.vlaanderen.be/beleid/mina2/milieuthema/biodiversiteit/

          We brengen het laboratorium naar het boerenveld. We pakken de diversiteit van onze omgeving weg, de biodiversiteit, de voedselketens. We nivelleren het landschap, we nivelleren de grondwaterniveaus.

          NRC,

          Een van de karakteristieke kenmerken van een dergelijke vertaalmethode is dat zaken die eigen zijn aan de Hebreeuwse, Aramese of Griekse taal ('taalkenmerken') worden vertaald met Nederlandse taalkenmerken, terwijl zaken die eigen zijn aan de specifieke tekst ('tekstkenmerken') als zodanig behouden, zichtbaar blijven. Een van de belangrijkste effecten hiervan is, dat de stilistische eigenaardigheden van de diverse bijbelboeken behouden blijven en dat de stijl van deze bijbelvertaling niet genivelleerd zal zijn.

          http://www.bijbelgenootschap.nl/

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          nivelleren 3.1

          grote verschillen tussen inkomens, prijzen of tarieven kleiner maken; financiële verschillen verkleinen

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Nivelleren…

          is een handeling

              Algemene voorbeelden


              Bijna 14 miljard euro (30 miljard gulden) is onttrokken aan de schatkist en in onevenredige mate in de portemonnee van de bestbetaalden terechtgekomen. Daarom dient er zeker geen nieuwe lastenverlichting te komen. We willen voor de toekomst een meer nivellerend belastingstelsel. We stellen voor dat boven op het huidige toptarief van 52% weer een belastingschijf van 72% komt, in ieder geval voor inkomens boven 226.890 euro (500.000 gulden).

              http://www.sp.nl/partij/theorie/program/eerste_weg_links.pdf

              Wanneer een onderneming een nivellerend loonbeleid kiest zal er sprake zijn van een (relatief) vlakke loonlijn.

              http://www.google.nl/search?q=cache:PwB-yYkz5oQJ:www.bondgenoten.fnv.nl/download.do/id/100001415/cd/true/+denivelleren+site:.nl=nl=lang_nl

              Combinatiemogelijkheden


              met object


              • de inkomens nivelleren
              • inkomensverschillen nivelleren
              • prijsverschillen nivelleren

              Tegelijkertijd kondigt men een grondbeleid aan dat de prijsvorming van bouwgronden aan het vrije marktmechanisme onttrekt en waardoor men prijsverschillen nivelleert.

              De Standaard,

              Er bestaat breed gedragen maatschappelijk verzet tegen toenemende inkomensongelijkheid. Ook veranderingen op de arbeidsmarkt en hervormingen van de pensioenen kunnen op bar weinig sympathie rekenen, met name bij vakbonden en oudere werknemers. Daarom nivelleren we inkomensverschillen.

              http://www1.fee.uva.nl/scholar/mdw/jacobs/fd1.pdf,

              Als Michels in München winst boekt stuurt Den Uyl een gelukstelegram, maar als de Shell winst boekt moeten de inkomens genivelleerd worden.

              Ben ik eigenlijk wel links genoeg?, Jan Blokker,

              Woordfamilie


              Als deel van een afleiding


              nivelleren 3.2

              (sport en recreatie; politiek en bestuur)

              een achterstand inlopen of wegwerken

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Nivelleren…

              is een handeling

                  Algemene voorbeelden


                  Binnen twee minuten werd de achterstand weer genivelleerd. Uit een voorzet van Harco Schuring zorgde Bert Meier voor 2-3. Even leken de CSVC'ers een moeilijke fase te gaan doormaken, maar dat bleek maar schijn te zijn. Want amper drie minuten later werd de marge alweer vergroot tot twee.

                  Meppeler Courant,

                  Woordfamilie


                  Als deel van een afleiding