noordse stern


noordse stern 1.0

afbeelding

Bron: Blake Matheson
(CC BY-NC 2.0)

stern die vooral wordt aangetroffen in de arctische en antarctische gebieden en die broedt op het noordelijk en overwintert op het zuidelijk halfrond

Semagram


Een noordse stern…

is een stern; is een vogel; is een dier

  • [Afmeting] is 28 tot 39 cm lang
  • [Kleur] heeft een bloedrode snavel zonder zwarte punt
  • [Woongebied] broedt in het gehele Arctische gebied en overwintert in het Anarctische gebied
  • [Leeftijd] kan ruim 30 jaar oud worden

Hoofdsemagram: stern


Wetenschappelijke naam: Sterna paradisaea

RijkAnimalia; Dieren
StamChordata; Chordadieren
KlasseAves; Vogels
OrdeSternidae; Steltloperachtigen
FamilieSternidae; Sternen
GeslachtSterna
SoortSterna paradisaea

Algemene voorbeelden


De noordse stern broedt vooral in arctische streken en overwintert in het zuidpoolgebied, vijftien- tot twintigduizend kilometer vliegen van de broedplaats. En in het voorjaar leggen ze die afstand nog een keer af. Per jaar vliegt een noordse stern (alleen al op trek) de wereld rond. Daarmee zijn ze als de kampioenen onder de trekvogels.

https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/noordse-stern

De Noordse stern is iets kleiner dan de Visdief met kortere poten en kortere, bloedrode snavel zonder zwarte punt. De onderdelen zijn grijzer dan bij Visdief en er is enkel op de wang, net onder de kopkap, een witte streep. De langere staartpennen steken in zit meestal iets voorbij de handpennen. In de vlucht valt de veel lichtere, in tegenlicht haast transparante ondervleugel goed op. Deze heeft slechts een fijn zwart randje op de handpennen.

https://www.ecopedia.be/dieren/noordse-stern

Er broeden zo’n 35 vogelsoorten, waaronder eidereenden, aalscholvers, visdiefjes, noordse sternen en dwergsternen, bergeenden, bontbekplevieren, etc.

http://www.wadlopen-suw.nl/Main/Main.htm