notabele


notabele 1.0

iemand van aanzien; iemand die behoort tot degenen die in een land, stad, dorp e.d. van aanzien zijn door hun beroep of functie, soms ook door hun afkomst, kennis of ervaring; invloedrijk persoon
Vaak in het meervoud gebruikt. Soms wordt als enkelvoud het incorrecte notabel gebruikt, vermoedelijk omdat de meervoudsvorm verhult dat het enkelvoud notabele is.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een notabele…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft aanzien door zijn beroep of functie, soms ook door zijn afkomst, kennis of ervaring

    Algemene voorbeelden


    Op deze lijst, opgemaakt in 1753, figureren ruim zestig personen, veelal plaatselijke adel, maar ook notabelen als de burgemeester en de pastoor.

    Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

    In de steden, maar ook in de dorpen, behoorden de brouwers door hun status, maar vooral ook door hun rijkdom, samen met de dokter, de pastoor en de notaris tot de notabelen.

    http://www.hab.a1.nl/

    Hij was een soort notabele omdat hij de baas van het Groene Kruis was.

    De dag van de jas, Nelleke Zandwijk,

    De burgerlijke democratie van de 19de eeuw, bestuurd door notabelen, is in de 20ste eeuw geëvolueerd tot een strak gestructureerde particratische democratie van politieke partijen, stoelend op trouwe militanten en klanten en omringd door bevriende drukkingsgroepen.

    De Standaard,

    Er zijn resten gevonden van was-schrijftafeltjes met nog ontcijferbare tekst, maar ook een schrijfstift en het zegelstempel van een veertiende-eeuwse notabele.

    NRC,

    Armen en rijken, notabelen en gewone dorpsbewoners of moslims en christenen die tot dezelfde leeftijdscategorie behoren, kunnen lid worden van de Kombi-Naam en bijdragen tot de gedeelde doelstellingen.

    http://www.wereldwijd.be/archief/9809-101.htm,

    De kerk kwam in zicht. Een groot, hoog gebouw dat uit rode baksteen was opgetrokken. We hoorden het orgel stampen. Drie rijen van het mannenschip waren leeg. Eerst kwamen de banken voor de notabelen, dan een zijpad, daarachter de lege rijen, dan de tientallen rijen met gewone mannen en helemaal achteraan de "hoge banken" waarop het doodgewone volk zat dat jenever dronk uit heupflesjes en kaart speelde tijdens de eredienst.

    De kleine blonde dood, Boudewijn Büch,

    Het werd hem te voorspelbaar, te bedaagd. Nog even, en hij zou een notabel zijn. Dan maar liever het ongewisse van de tropen. Toen er een post op de balie van Curaçao vrijkwam, hoefde hij er niet lang over te dubben.

    Voel maar, Jan Brokken,

    Toch heeft de redactie van het maandblad De Gids Anbeek's stellingen interessant genoeg gevonden om er een bijzonder nummer aan te wijden. Niet minder dan drie en vijftig notabelen, niet alleen schrijvers, ook politici en andere buitenstaanders, werden uitgenodigd eraan mee te werken.

    Klaas kwam niet, W.F. Hermans,

    De mensen die dichter bij het nieuwe koningspaar staan dan bij het oude - de nieuwe notabelen, de intelligentsia, de idealisten - hebben minder behoefte aan identificatie met een koninklijke autoriteit.

    Wennen aan vrede, K.L. Poll,

    Al bij het voorwoord van de burgemeester stuit ik op een mogelijke aanwijzing dat het morele verval ook in de kringen der hoogste notabelen is doorgedrongen.

    Het morele verval, Bob den Uyl,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • plaatselijke notabelen
    • lokale notabelen

    De kiezer stemde op lokale partijen die waren georganiseerd rond plaatselijke notabelen.

    de Volkskrant,

    Plaatselijke notabelen en hun Luikse beschermheren zijn er dan ook in geslaagd op de plaatselijke dorpspolitiek de nationale tegenstellingen te enten.

    http://home.planetinternet.be/groenvoer/index.htm#natuur

    Zo stond ze bijvoorbeeld op goede voet en onderhield ze levendige betrekkingen met het plaatselijk onderwijzend personeel, zoals ze op goede voet stond en levendige betrekkingen onderhield met de plaatselijke notabelen, met hun vrouwen, hun voltallige kroost; niet omdat ze er stuk voor stuk van hield maar omdat het - zo dacht ze - haarzelf op een hoger niveau tilde waarop ze tenminste haar bourgeois-schoolfrans rendabel kon maken.

    Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

    Zijn eerste missie brengt hem als onderwijzer naar een Kenyaans bergdorp, waar de lokale notabelen hem snel inwijden in de wondere realiteit van het ontwikkelingswerk.

    De Standaard,

    Het politieke bedrijf "op het hoogste niveau" ligt niet langer binnen het bereik van de voormalige lokale elites; (de adel). Zij worden gereduceerd tot de status van lokale notabelen onder een vreemd bewind.

    http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

    Via hem verovert hij zich een positie onder de plaatselijke notabelen, en wanneer hij het initiatief neemt tot de oprichting van een charitatieve vereniging vergeet hij niet, de majoor voor te dragen voor het beschermheerschap.

    De jacht op Proteus, Piet Meeuse,

    • Belgische notabelen
    • Indonesische notabelen

    Uiteindelijk werd de strijd om de exploitatie van de bronnen pas beslecht in 1912 toen Belgische notabelen de nv Compagnie Fermière des Eaux de Spa oprichtten met een kapitaal van 1 miljoen frank.

    De Standaard,

    Dat was de stemming onder de Indonesische notabelen die gisteren in het Borobudur Intercontinental Hotel van Jakarta de lancering bijwoonden van het Forum Indonesië-Nederland.

    NRC,

    • Brusselse notabelen
    • Delftse notabelen
    • Meppeler notabelen
    • Veendamse notabelen
    • Weense notabelen
    • Zoetermeerse notabelen

    De jury, een mix van oud-topsporters en Brusselse notabelen, kon [...] niet kiezen tussen de beide tennismeisjes.

    http://www.debcom.be/Motorgazet/default.htm?vlaggen.htm

    Het huis Mechelen was in de zeventiende eeuw een herberg waar Vermeers vader tevens een kunsthandel dreef en veel bekende schilders en Delftse notabelen over de vloer kwamen.

    De Standaard,

    Zouden beide Meppeler notabelen elkaar nu ook weer vriendelijk groeten als ze elkaar in het kleine plaatsje tegen het lijf liepen?

    Meppeler Courant,

    Het gebouw was voorzien van brede veranda's, sierlijke torentjes en dat stond de Veendamse notabelen wel aan.

    NRC,

    Op een keer was von Schleissinger te gast bij een der voornaamste Weense notabelen uit die tijd.

    Calvados, Elvis Peeters,

    Zo hartverwarmend als de reactie van de wijk was (en is), zo afstandelijk is de opstelling van de Zoetermeerse notabelen.

    http://www.sp.nl/nieuws/tribune/9704/kraak.stm,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de notabelen van een dorp
    • de notabelen van een gemeente
    • de notabelen van een stad

    Trots nam hij ons mee naar de openingsavond van het eethuisje, waar alle notabelen van het dorp aanwezig waren.

    Zij kwamen uit het Oosten, Chris De Stoop,

    Hij behoorde tot de notabelen van het dorp, maar hij stond nog altijd veel liever aan de toog van de kroeg naast de garage.

    Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

    Daarop volgden de ridders met hun talrijke sierlijk geklede pages en notabelen van de stad, alle met brandende fakkels in de hand.

    De Standaard,

    Nadat de notabelen van de gemeente Diever, de heren G.J.M. Cox, G. Gomarus, directeur van de Rabobank en F. Bos, voorzitter van de handelsvereniging in Diever, waren binnengereden kon het programma beginnen.

    Meppeler Courant,

    Enkele gedreven Walraven-lezers hebben de notabelen van het dorp zover gekregen om de schrijver te eren met toespraken, onder anderen door de burgemeester en schrijver Rob Nieuwenhuys, een Walraven-wandeling door Dirksland, een Schrijversprentenboek en de heruitgave van het ontroerende jeugdverhaal Levenslijnen.

    NRC,

    Daar werd, eveneens naar het voorbeeld van Noord-Italië, sinds 1830 door de notabelen van de stad een nogal elitair carnaval georganiseerd.

    http://users.pandora.be/wim.beelaert/inleiding.html

    De aanzienlijken, de rijke families, de notabelen van de stad, fabrikanten in textiel, schoenen en staal, die zich als pleeggezin wilden opofferen, hadden bij de Hongaarse kindertransporten eerste keus.

    De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

    met eigennaam


    • de notabele Bogstra
    • de notabele Bekker
    • de notabele Ypma enz.

    Waarschijnlijk was zelfs ook hier het kaatsen uitgestorven als de Franeker notabelen Bogstra, Bekker, Bruinsma, Ypma en Kuypers niet de handen ineen hadden geslagen.

    http://www.knkb.nl/historie.htm

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    notabele 1.1

    (religie, mystiek en mythologie)

    in het bijzonder: voornaam lid van een gemeente in de Hervormde Kerk, die binnen die gemeente een bestuurlijke functie vervult en lid is van het zogeheten college van notabelen

    Algemene voorbeelden


    Na de geruchten die oktober vorig jaar de ronde deden over een vermeende liefdesrelatie tussen dominee Schipper en een kerkeraadslid en het conflict tussen het kostersechtpaar Schaart en de kerkvoogdij, hebben zondag twee kerkvoogden en een notabele de gemeenteleden tijdens de eredienst kenbaar gemaakt met onmiddellijke ingang hun functie te hebben neergelegd.

    Meppeler Courant,

    Beide kiesverenigingen hielden zich bezig met het stellen en propageren van kandidaten voor het lidmaatschap van kerkeraad, kerkvoogdij en notabelen.

    Meppeler Courant,

    Na een oriënterend onderzoek werd gekozen voor de duurste oplossing: verwijdering van de gehele constructie. Kerkvoogdij en notabelen gaven daarvoor het groene licht.

    Meppeler Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    met eigennaam


    • notabele Lambert Gerrits

    De kerkvoogden, Jan Ekkelenkamp (president-kerkvoogd) en Jaap Bruintjes, en notabele Lambert Gerrits deelden de gemeenteleden zondag tijdens de eredienst in een verklaring vanaf de kansel mee zich niet langer verantwoordelijk te kunnen en willen stellen voor de gang van zaken binnen de gelederen van de Sluziger hervormde kerk.

    Meppeler Courant,