nymfomanie


nymfomanie 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; seks, gender en relaties)

overmatige geslachtsdrift bij vrouwen en vrouwelijke dieren; overmatige seksdrive

Semagram (extra betekenisinformatie)


Nymfomanie…

is een seksuele drift; is een neiging of ziekelijke aandoening

  • [Oorzaak, reden of aanleiding] kan een medische aandoening als oorzaak hebben, bij dieren met name afwijkingen in de eierstokken
  • [Gevolg of resultaat] heeft een sterk op seksuele bevrediging gericht gedrag tot gevolg en kan tot psychische klachten leiden
  • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit een overmatige, moeilijk te bevredigen geslachtsdrift

    Algemene voorbeelden


    De inmiddels 34-jarige ex-Spice Girl Melanie Brown heeft na 2 kinderen nog steeds een fantastisch lijf. Mel steekt strak in haar vel. Dat heeft ze te danken aan fitness en een niet te stuiten libido. Mel doet het 5x per dag. Dat neigt toch naar nymfomanie. "Waar haalt ze de tijd en energie vandaan?", zal elke 'gewone sterveling' zich afvragen.

    http://seks.blog.nl/celebs-seks/2010/01/26/fitness-en-nymfomanie-houden-mel-b-strak,

    Jack Nicholson speelt de hoofdrol van privé-detective J.J. Gittes, die maar liefst twee femmes fatales achter elkaar op bezoek krijgt. Met de laatste van de twee (Faye Dunaway) krijgt hij nog veel te stellen in een Philip Marlowe-achtige, in crescendo gerakende opeenstapeling van verwikkelingen: persoonsverwisseling, overspel, corruptie, moord, chantage, nymfomanie, incest.

    NRC,

    Maar goed, ik wil niets insinueren, hoor. Wat me veel meer stoorde, was dat jij overduidelijk verwachtte dat ik me door een van die vrouwtjes uit dat filmpje zou laten inspireren. Dat ik als zo'n dynamische brok nymfomanie uit de kleren zou schieten, onverzadigbaar hunkerend en dorstend naar je pik en je zaad. Komaan zeg! Je was de ware niet.

    De laatste woorden van Leo Wekeman, Yves Petry,

    De nieuwe Lolita werd geregisseerd door de Brit Adrian Lyne en heeft acteur Jeremy Irons en de 14-jarige Dominique Swain in de hoofdrollen. Bepaalde seksscènes tussen Irons en een volwassen stand-in-actrice voor Swain zouden volgens sommige critici al te expliciet en feitelijk niet meer dan een effectenjagende bedoening zijn. De critici stellen zich de vraag, of de huidige wereldwijde opschudding rond pedofilie en kinderporno wel een "hete" versie van een roman over nymfomanie toelaat. Adrian Lynes reputatie door sensuele relatiefilms als 9,5 Weeks en Fatal Attraction laat een dergelijke aanpak verwachten.

    De Standaard,

    Nymfomanie. Versterkte geslachtsdrift bij het vrouwelijk dier, doorlopende tochtigheid, meestal a.g.v. afwijkingen in de eierstokken.

    http://www.dierenwoordenboek.nl/?l=n&id=5696,

    Het stuk is overladen met verschillende problematieken en de meeste daarvan worden amper uitgewerkt. Zo vernemen we van Henriëtte, de gemankeerde pianiste, dat ze heeft staan stampen en spugen op het graf van haar vader; er klinkt een suggestie van incest in haar tirade door [...]. Vervolgens is het de beurt aan Judith met haar nymfomanie, waarna even later iedereen wordt platgewalst door de godsdienstwaanzin van Liesje, die verliefd is op Fenna.

    Meppeler Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • chronische nymfomanie

    Minder dan 24 uur daarna zag ik La Rage au Corps met, opnieuw, Arnoul onder regie van Habib en de onbetrouwbare Raymond Pellegrin als haar tegenspeler. De titel klonk veelbelovend, maar de verleidingskunsten van een vrouw tussen een groep wegwerkers boeiden niet. Naderhand las ik dat het hier ging om een geval van chronische nymfomanie, een toelichting die haar doel miste.

    NRC,