ober


ober 1.0

mannelijke bediende die voor zijn beroep of als bijbaan drankjes, gerechten e.d. serveert in horecagelegenheden, zoals een café of restaurant; kelner

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ober…

is een bediende; is een persoon

  • [Geslacht] is een man
  • [Activiteit of handeling] bedient gasten (aan tafel); serveert bestellingen, zoals drankjes, gerechten, enz.; ruimt af, brengt de rekening, etc.
  • [Belanghebbende of begunstigde] werkt voor een horecagelegenheid, zoals een café, een restaurant, enz.

    Algemene voorbeelden


    "Enkele jaren geleden zijn we gestart met touch screens voor de horeca, waarbij de obers een bestelling kunnen doorgeven door op het centraal computerscherm te drukken. Dat werd positief onthaald, maar leverde toch enkele problemen op omdat het personeelsverloop in de sector erg groot is en niet iedereen het systeem onmiddellijk onder de knie krijgt", zegt zaakvoerder Peter Debrier.

    Gazet van Antwerpen,

    In de Belgische restaurants worden we verwend. In Amsterdam is de keuken ook lekker, maar ze schieten vaak te kort in de bediening. De obers vergeten de wijn te laten proeven of reageren onvriendelijk. Het gaat er allemaal minder stijlvol aan toe.

    De Standaard,

    Tijdens een etentje in het voormalige restaurant Berlin, al enige jaren een zogenaamd chique maar vooral duur etablissement, was haar nog niet opgevallen dat de eetzaal zo goed als leeg bleef en vier obers en één sommelier dus opzichtig om de fooi moesten vechten.

    NRC,

    Hij knipte met zijn vingers naar de ober en hield zijn lege koffiekopje omhoog. De kelner liep hem voorbij, het gebaar negerend.

    Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

    Des morgens, als de meeste te mijden mensen naar de eerste de beste bakker van de buurt plegen te gaan, durf ik wel eens mijn eigenste zelf in een restaurant neer te planten, eender welk. Wat ik dan verwacht van obers, oberinnen en obereuses is dat ze mij kort en bondig vragen wat ik te fretten wil. Maar tegenwoordig heb je al een Nederlands Literatuurwoordenboek nodig om toch nog ìets van hun hautain gegwauwel te verstaan.

    http://www.schamper.rug.ac.be/schamper382/382-column-literatuur.phtml

    De stilte van de eerste gang was weggespoeld met wijn en iedereen begon te babbelen met het enthousiasme dat mensen die te lang gezwegen hebben, kenmerkt. Meyerbaum keek toe, gebaarde naar obers dat er bijgeschonken moest worden en prikte pro forma af en toe eens in zijn salade, zonder echter een woord bij te dragen aan het gesprek.

    Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • bedienen
    • brengen
    • komen
    • lopen
    • neerzetten
    • serveren
    • verdwijnen
    • vragen

    De ober bedient het viertal. Ze drinken alle vier bier. Grote bolle glazen bier.

    De Tattooshop; Een middag met Evelyne; Nachtbraken; Telefoon; Martha, Angelo Perrotti,

    De ober bracht de kaart en vroeg of ze 'alvast iets wilden drinken'.

    Hokwerda's kind, Oek de Jong,

    De ober bracht de rekening.

    Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

    De ober komt hun bestelling opnemen.

    Lisa's adem, Karel Glastra van Loon,

    De ober kwam. 'Hetzelfde,' mompelde Harry zonder hem aan te kijken.

    Iedereen kan het, Christophe Vekeman,

    De kelners lopen er "op moede voeten", of "zijn moegelopen". Ik vraag me wel af waarvan, want in Franse restaurants is het viermaal zo druk en de obers lopen er tienmaal zo hard. Ik moet hier de eerste kastelein nog zien die zich verveelt. Niet aldus te Amsterdam.

    Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

    De ober zette het hoofdgerecht voor hem neer.

    Voel maar, Jan Brokken,

    De ober zette een lege asbak voor ze neer.

    Minnares van de duivel, Naima el Bezaz,

    Het penthouse van het Seoul Hilton Hotel baadt in de discrete luxe van art nouveau en Afrikaanse kunst. Franse meesters sieren de zalmroze muren, lief ogende dienstmeisjes en diepbuigende obers serveren perfect gemixte drankjes.

    De Standaard,

    'Voor mij alvast een miljaardedzju,' zei Guggenheimer, 'dat is een glas zo goed als vol vodka waar je twee minuten, of iets minder, een theezakje in laat trekken. En voor meneer hier een glas water, hij moet nog rijden.' 'Goed, meneer.' De ober verdween in de richting van de bar.

    Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

    Sir William en ik namen onze ijskoude biertjes mee naar een rustig hoekje [...] en begonnen het uitgebreide menu te bestuderen. Na ongeveer tien minuten kwam de ober vragen of we onze keus hadden gemaakt: dat hadden we.

    Jihad, Tom Carew,

    In een restaurant zal de ober vrijwel altijd vragen of het eten gesmaakt heeft.

    NRC,

    als object bij een werkwoord


    • de ober roepen
    • de ober wenken

    Verlegen staren haar vriendinnen naar de flessen, totdat een van hen vol zelfvertrouwen, trots op haar eenvoud, haar voorkeur voor bier kenbaar maakt. Opgevrolijkt door die openhartigheid knikken de anderen instemmend en de bierliefhebster roept de ober.

    Onwetendheid, Milan Kundera,

    Deleu besloot om nog één Hoegaarden te wachten en wenkte de ober.

    Naakte zielen, Luc Deflo,

    met adjectief ervoor


    • een jonge ober
    • een oude ober
    • jonge obers

    Versavel [...] stak instinctief zijn hand op. Een jonge ober met een getaande huid reageerde bijna onmiddellijk op het gebaar.

    De vijfde macht, Pieter Aspe,

    Ook een oude ober in een duur restaurant gelooft niet dat er ooit iets zal veranderen in Peru.

    http://www.parool.nl/parool/nl/21/Film/article/detail/38378/2008/10/22/El-olvido.dhtml,

    Ik ben blij dat ik deze onderbetaalde horecaontberingen heb mogen meemaken, want de saamhorigheid onder restaurantpersoneel had ik niet willen missen; de onuitputtelijke energie van jonge obers en vooral jonge oberessen [...]; het voldane gevoel na afloop van een avond met louter tevreden gasten en het gezamenlijk kapotsmijten van de fooienpot in een nachtcafé en de daaropvolgende liederlijkheden.

    Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

    Een paar jaar geleden werd het prachtige stijlvolle restaurant verpacht aan Los Gauchos. Ik heb niks tegen Argentijnse biefstukken, maar ik vond het vloeken in de kerk. Vooral de oude obers die hadden bijgetekend, liepen voor gek in hun pakken van de Pampa.

    Kan ik even langskomen?, Paul van Vliet,

    • een snelle ober
    • een vriendelijke ober

    Hij wil haar jas aannemen, maar gelukkig is een vriendelijke ober hem voor. 'Een tafel voor twee?' 'Alstublieft.' Ze krijgen een tafel bij het raam.

    Lisa's adem, Karel Glastra van Loon,

    Haar vader en Courtney moesten omlopen en het restaurant binnengaan om het terrazzo te kunnen bereiken, dus Helen had even de tijd om, met de wat al te intieme hulp van de snelle ober, haar jurk te drogen. Hij zat op zijn knieën voor haar en veegde haar dijen af met zijn doek. Iedereen staarde naar hen. 'Zo is het goed, dank u.'

    De wolvenlus, Nicholas Evans,

    • een humeurige ober
    • een norse ober
    • norse obers
    • onvriendelijke obers

    Ze bestelt tapas en rode wijn bij de humeurige ober.

    Zonder genade, Renate Dorrestein,

    De oude vrouw Hawelka, in zwarte schort, kijkt toe of er plaats is voor nieuwe gasten. We hebben geluk. Een norse ober, in zwart pak en wit hemd, brengt ons bier.

    De Standaard,

    Voor zover mijn wereld überhaupt een centrum heeft, is dat vanzelfsprekend het Europa van mijn ouders en voorouders: dit gematigde, schemerige schiereiland onder de regen, bewoond door neurotische volkeren en bestierd door een ten dode opgeschreven god. Een perifere taal, norse obers, kettingrokende vrienden, asfalt en benzinestank, ironie en melancholie, dat is Europa.

    NRC,

    Sommige mensen gaan niet graag op reis. Ze zitten liever lekker in de sofa en lezen een reisverslag of kijken op televisie naar een documentaire over de fauna in de Gobiwoestijn. Voor hen geen files, blaren op de voeten, onvriendelijke obers of overvolle stranden.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • ober in een café
    • ober in een pizzeria
    • ober in het restaurant van een hotel
    • obers in restaurants

    Giancarlo Parretti begon zijn carrière als ober in een café in Orvieto, maar werkte zich via intriges en politiek gekonkel gestaag op.

    Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

    Ja, hij verdiende wat bij als ober in een pizzeria en handelde in gebruikte auto's.

    NRC,

    Leandro moest uiteindelijk lachen om alles wat er in het hoofd van die brutale Spaanse opkwam, en toen ze in het café tegenover het paleis gingen zitten om een paar ijskoude pilsjes te drinken, voelde de chauffeur zich al snel vertrouwd met haar en begon haar te vertellen dat zijn vader ober was geweest in het restaurant van een hotel in Acapulco terwijl hij, Leandro, als kleine jongen snoep moest verkopen in de straten van die havenstad.

    De grens van glas, Carlos Fuentes,

    De ouders van de Amerikaanse babyboomgeneratie moeten het opvoeden, net als het schoonmaakwerk, steeds meer uitbesteden. Kleine kinderen worden overladen met de zorg van kinderoppassers of ouders. Zelfs op de driewieler moeten ze een helmpje op. Mensen op straat en obers in restaurants zijn heel toeschietelijk voor kleuters.

    NRC,

    Voorzetsel: in

    • obers in pakken
    • obers in rok
    • obers in rokkostuum
    • obers in smoking
    • obers in witte overhemden
    • obers in zwarte broeken

    Het restaurant, een historisch pand, was sfeervol verlicht. Aan de muren vergulde lijsten met eeuwenoude doeken. Stille obers in ruisende pakken, gemanicuurd. Kalfsleren mappen met Franse gerechten zonder prijzen. Damast en borduurwerk. Zilver, kristal, porselein.

    Kras, Peter Terrin,

    Het restaurant [...] was van een degelijke provinçiaalse chic. Binnen, in de omgebouwde stolpboerderij, was het donker en leeg; er werd gegeten in de schaduw van de boomgaard, waar obers in rok bedienden.

    De aanslag, Harry Mulisch,

    Op een nabije voetgangersbrug keken bedelaars toe, terwijl obers in smoking champagne en kaviaar opdienden voor welgestelden in rijk versierde boxen.

    De Standaard,

    De obers in hun spierwitte overhemden en zwarte broeken bewogen zich snel en zwijgend door het restaurant als vissen door een aquarium, het personeel achter de hotelbalie sprak voorovergebogen en op fluisterende toon.

    Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

    Voorzetsel: met

    • een ober met de borden
    • een ober met een blad
    • een ober met een dienblad
    • een ober met een pepermolen

    Achter haar liep een ober met een blad vol broodjes en cappuccino's langs. Ze kon de koffie ruiken.

    De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

    Jammer dat onze ober met de borden op z'n arm iedere keer aan ons vroeg wat we hadden besteld, dat kwam echt niet professioneel over.

    http://www.iens.nl/restaurant/26768/utrecht-brasserie-bresson/recensie?pagina=2&perPagina=84,

    Een ober met een dienblad vol lege glazen keek hem recht in zijn gezicht en bewoog z'n kin omhoog met een driftig rukje, alsof hij zeggen wilde: wat moet jij hier?

    Lisa's adem, Karel Glastra van Loon,

    In supermarkten en warenhuizen wordt de klant, toch al overweldigd door de overdaad, ook nog eens aangespeeld met muziek. Wie wil dat eigenlijk? Nu hebben we het nog niet eens over restaurants waar ongevraagd de ober met een reuzepepermolen aan komt zetten en, erger nog, de eters of ze willen of niet de muziek erbij geserveerd krijgen.

    NRC,

    Voorzetsel: van

    • de ober van een café
    • de ober van een hotel
    • de ober van een restaurant

    De ober van café De Tralie onderbrak mijn overpeinzingen door te vragen wat ik wilde drinken.

    De droogte, Herman Brusselmans,

    In de binnenstad [...] gedragen de mensen van Lübeck zich als een makkelijk, slenterend, bierdrinkend volk. De Chinese ober van het hotel dat ik er vond kwam mijn auto bekijken en vragen hoe oud hij al was; hij leende mij een boekje over de stad.

    NRC

    In de tram moest ik, niet zo lang geleden, overgeven, weliswaar na het eten van een portie bedorven gebakken paling. De ober van het restaurant had 'm nochtans aanbevolen.

    Mank, Herman Brusselmans,

    voorafgegaan door als


    • als ober

    Hij had een baan als ober geaccepteerd in de Focolare, maar de situatie werd pijnlijk toen hij moest bedienen aan een tafel met oudklasgenoten van de middelbare school.

    De grens van glas, Carlos Fuentes,

    Na zijn VWO-examen werkte Crough jarenlang in de horeca als ober.

    Algemeen Dagblad,

    De afgelopen jaren hebben diplomaten die gestationeerd zijn in steden waar het leven erg duur is, zoals Tokyo, toestemming gevraagd om bijbaantjes als ober te nemen. Met hun salaris kunnen ze niet in de stijl leven die van een diplomaat wordt verwacht, vinden ze.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen