oenologie


oenologie 1.0

wetenschap die zich bezighoudt met de studie van de bereiding en de bewaring van wijn, vooral in biochemisch opzicht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Oenologie…

is een wetenschap

  • [Geheel] behoort tot de ingenieursstudies
  • [Plaats] wordt voornamelijk gedoceerd aan universiteiten van wijnproducerende landen
  • [Object betroffen] houdt zich bezig met de studie van de bereiding en de bewaring van wijn

    Algemene voorbeelden


    In de 19e eeuw is ook de grondslag gelegd voor de moderne oenologie, de wetenschap van de wijnbereiding. Dat gebeurde door de Franse geleerde Louis Pasteur. Van de vele ontdekkingen die hij deed is die van het hoe en waarom van de alcoholische gisting wellicht de belangrijkste.

    http://www.wijninfo.nl/site/?db,

    Oenologie. Wetenschap van de wijnbereiding. Zowel de vinificatie als de opvoeding of rijping van de wijnen vallen hier onder. De enorme toename van de kennis in de laatste decennia door het oenologisch onderzoek over de gehele wereld, heeft in de wijnwereld een ware revolutie veroorzaakt. Door de oenologie leerde men de processen van de wijnbereiding doorgronden en kreeg zo greep op de diverse processen tijdens de vinificatie en rijping van wijn.

    http://wijntraining-online.nl/wijn-abc/o,

    Een oenoloog is een wijnbouwtechnisch ingenieur, iemand met een diploma behaald aan een instelling voor wetenschappelijk onderwijs. Binnen de oenologie spelen met name de biochemische aspecten van de wijnbereiding een prominente rol. Het is namelijk de taak van een oenoloog om producenten te adviseren wat ze wel en niet moeten doen om een bepaalde smaakstijl te creëren en hoe eventueel noodzakelijke correcties door te voeren tijdens het wijnbereidingsproces. Aan Nederlandse universiteiten wordt het vak oenologie niet gedoceerd. Hiervoor moet je terecht in echte wijnbouwlanden.

    http://wijn.nl/site/wetenswaardigheden_over_wijn/titels_in_wijnland.php,

    Sedert 1993 werkt zijn neef Jean-Baptiste Cordonnier, landbouwingenieur met een master in de oenologie, mee in het bedrijf. De wijngaarden van het domein bevinden zich in een gehucht van Moulis, Grand Poujeaux, vooral vermaard wegens zijn kiezelbodem en de goede zuid, zuid-west oriëntatie.

    http://www.wijnclub.org/DUTRUCH.pdf

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • wijnbouw en oenologie

    Mijn vader had het idee om op de grond van zijn vader in Heuvelland een kleine wijngaard aan te planten. Met die notie ben ik na mijn studies in Gent naar Frankrijk vertrokken waar ik Wijnbouw en Oenologie studeerde. Wijnbouw is het landbouwgedeelte van de wijnproductie en Oenologie is de eigenlijke wijnchemie.

    http://www.westhoekinspireert.be/martin-bacquaert/,

    Na zijn opleiding tot agrarisch ingenieur op het gebied van wijnbouw en oenologie aan de Universiteit van Stellenbosch, ging Philip Jonker in 1997 voor zijn vader Lourens Jonker werken. Hij en zijn vrouw Lindelize werkten bijna geheel dit jaar op diverse wijnbedrijven in Californië (Napa Valley) en Frankrijk (Saint-Émilion).

    (onbekend) ,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding