oer-Hollands


oer-Hollands 1.0

heel erg Hollands of Nederlands; zeer Hollands of Nederlands; typisch Hollands of Nederlands; in hoge mate kenmerkend voor Holland of Nederland
Het woord heeft grotendeels dezelfde combinatiemogelijkheden als het grondwoord Hollands.
Zie ook : Hollands

Algemene voorbeelden


Luchten met cumulusbewolking zijn in Nederland geen uitzondering en is principe ook een echt oer-hollandse lucht.

http://www.meteonet.nl/index.html,

Een doodgewone, oer-Hollandse knul van 27 jaar, casual gekleed in T-shirt en spijkertenue.

Meppeler Courant,

Het beloofde een mooie nazomerse dag te worden, de route bleek te lopen over de Lekdijk en dwars door de Lopikerwaard heen, behalve oer-Hollands met veel grasland en zwartbonte koeien slingerde de route over de Lekdijk langs de rivieroever, over verharde maar naar bleek ook onverharde wegen, doordat men bezig is met dijkverzwaring.

(onbekend) ,

De Tweede Wereldoorlog versterkte de symboolwaarde van het Oranjehuis, dat in de jaren daarna met Juliana en Beatrix de belichaming werd van een aantal oer-Hollandse burgerlijke waarden.

NRC,

Met een overzicht van antieke en moderne snacks, internationaal en oer-Hollands, en met recepten om zelf te maken.

NRC,

Want alles is er nu ineens weer op gericht om te laten zien dat het bedrijf eigenlijk oer-Hollands is.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


 • oer-Hollandse degelijkheid

Greentex is voorloper in de kassenbouw. Met een andere kijk op de bouw van kassen. Doordachte ontwerpen, die hun vorm krijgen in oer-Hollandse degelijkheid.

http://www.greentex.nl/

"Wij zullen één moeten blijven en met oer-Hollandse degelijkheid blijven doorwerken", sprak minister Kernkamp van overzeese gebiedsdelen te Utrecht.

NRC,

 • een oer-Hollands gerecht
 • een oer-Hollandse maaltijd
 • oer-Hollandse erwtensoep

Een stand met oer-Hollandse erwtensoep naast een kraampje waar de pan met Marokkaanse koes-koes op het vuur stond.

Meppeler Courant,

Je gelooft het haast niet van de groente die de basis is voor oer-Hollandse gerechten als andijviestamppot.

http://www.lifeandcooking.nl/season3/templates/iglo_article.jsp?aid=18

Toch bleef, terwijl we een oer-Hollandse maaltijd opgediend kregen – vermicellisoep, een runderlapje met bloemkool, kruimige aardappelen en vette jus en een griesmeelpuddinkje toe (en dat voorafgaande aan een SM-orgie!) – die naam maar door mijn hoofd spoken.

De zonnewijzer, Maarten ’t Hart,

 • een oer-Hollands karakter
 • een oer-Hollandse sfeer

Ondanks de kolder en de oer-Hollandse sfeer is het boek erg leesbaar, al is het mij niet meteen duidelijk wie in Vlaanderen op deze eigenzinnige verhalen zit te wachten.

De Standaard,

Nederland ligt in Shanghai goed in de markt. Het stadsbestuur besloot onlangs akkoord te gaan met de aanleg van een 'Holland Thema-park', na een bezoek aan een dergelijk pretpark in Japan. Het themapark, dat eind 1997 klaar zal zijn, wordt voor een kwart gefinancierd door Shanghai en voor een kwart door Nederlandse bedrijven; de andere helft van het benodigde kapitaal van 60 miljoen gulden bestaat uit lange-termijn leningen. Het dorp zal net als zijn Japanse broertje een oer-Hollands karakter krijgen: molens, een dorp, bootjes en veel bloemen.

NRC,

 • een oer-Hollandse traditie

Dreigen wij een oer-Hollandse traditie kwijt te raken?

http://frontpage.fok.nl/review/1912/1,

 • een oer-Hollands landschap
 • een oer-Hollands natuurgebied
 • een oer-Hollandse moerasdelta
 • een oer-Hollandse vaart
 • oer-Hollandse polders

Ze verwijdert zich al direct ver van Belle van Zuylens biografie, maar aanvankelijk lijkt dat juist spannend: in die rij, in een oer-hollands landschap schaatsende meisjes, in dat eigenwijze kind bij de dienstbode in de keuken, in het bokkige meiske dat uit opstandigheid geld pikt uit haar moeders kas, valt allicht een kleine Belle van Zuylen te herkennen, die, hoe onvoorstelbaar dat ook was in haar tijd, een veelzijdig leven verkoos boven een eenduidig vrouwenbestaan.

NRC,

Er is weliswaar niets mis met de reflectie van de witte zeilen in het water en de sfeerrijke impressies van de oer-Hollandse moerasdelta, maar het is wel jammer dat een beeldend kunstenaar anno 1995 zoveel concessies aan de gemiddelde (goede) smaak moet doen om zich te kunnen handhaven.

Meppeler Courant,

Op de zondagen 11 (1e pinksterdag) en 25 juni organiseert Staatsbosbeheer een wandeling door het oer-Hollandse natuurgebied Ham en Crommenije, normaal afgesloten voor het publiek.

Haarlems Dagblad,

De oer-Hollandse polders met uitgestrekte, wuivende velden en bomenrijen vormen de aanleiding voor zijn kunst.

Meppeler Courant,

Ik voelde me zwaar opgelaten, maar toen we de stad uit waren en langs zo'n oer-Hollandse vaart reden met schuimkopgolven en traag wuivende rietpluimen erlangs en een loodgrijze regenlucht erboven, en kordaat malende molentjes her en der, en Freek telkens moest afremmen omdat groepjes meerkoeten met gestrekte halzen als stormtroopers de smalle weg overstaken, kikkerde ik weer op.

De zonnewijzer, Maarten ’t Hart,

 • oer-Hollandse gezegden
 • oer-Hollandse woorden

Velen beschouwen het eerder als een houding, een attitude waarop oer-Hollandse gezegden als "Rustig aan dan breekt het lijntje niet" en "Geen oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt" van toepassing zijn.

http://www.conservatismeweb.com/,

Om die reden is het andere begrip uit het tuintje van Kok, de solidariteit, met zijn geur van verre revoluties en Derde-Wereldkoffie, door de meeste sprekers al ingewisseld voor oer-Hollandse woorden als gemeenschapszin en burgerschap.

NRC,