omnivoor


omnivoor 1.0

dier, met inbegrip van de mens, dat zowel dierlijk als plantaardig voedsel eet; alleseter

Algemene voorbeelden


Karpers zijn omnivoren. Zij zullen dan ook alles wat ze tegenkomen en wat ook maar enigszins op voedsel lijkt, onderzoeken.

http://home.hetnet.nl/~wimspruijt/soorten%20karpers.htm

De mens heeft als omnivoor een oneindige keuze aan voedselbronnen. Dit betekent dat de mens zich aan bijna alle natuurlijke omstandigheden kan aanpassen, wat een enorme vrijheid met zich meebrengt. Toch heeft de mens ook variatie nodig, we kunnen als mens alle benodigde voedingsstoffen nu eenmaal niet uit één bepaald voedsel halen.

http://www.kun.nl/quetzalcoatl/cultus/,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


omnivoor 1.1

iemand die zich zonder onderscheid voor de meest uiteenlopende zaken interesseert, vooral op cultureel gebied; iemand met ruime belangstelling

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een omnivoor…

is een persoon

  • [Gedrag] interesseert zich zonder onderscheid voor de meest uiteenlopende zaken, vooral op cultureel gebied

    Algemene voorbeelden


    In minder uitgesproken mate zijn omnivoren wel vaak te vinden onder hoogopgeleide alleenstaanden en kinderloze paren tot 45 jaar en wel meer in de grote steden dan elders. Het contrast tussen kieskeurige en onverschillige patronen van cultuurparticipatie tekent zich wel bij uitstek af onder de bevolking met middelbaar onderwijs en hoger.

    http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah166/nl/samenvatting.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een culturele omnivoor
    • een muzikale omnivoor

    Uit aanvullende analyses blijkt dat geboortejaargangen 1950-1960 als eerste braken met de gevestigde cultuur [...]. Het uitgaansrepertoire van dit cohort vertoont een mengeling van 'hoge' en 'lage' cultuur die tot nu toe door geen enkel ander cohort werd overtroffen. Deze culturele omnivoren worden echter niet bij uitstek gerekruteerd onder jonge professionals uit de grote steden, zoals in de literatuur verondersteld wordt.

    http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah166/nl/samenvatting.htm,

    "We zijn een mengeling van heel veel", duidt Alex aan. "Filmmuziek, de Red House Painters, The Byrds en Slowdive. Muzikale omnivoren. Eigenlijk komt het erop neer dat we niet terug willen naar vroeger, maar ook niet echt meewillen met techno-toestanden."

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    omnivoor 2.0

    zowel dierlijk als plantaardig voedsel etend; allesetend

    Algemene voorbeelden


    Kokerjuffers of schietmotten. De volwassen exemplaren zijn meestal bruine motachtige nachtdieren die zich zelden voeden. De eieren worden in geleipakketten afgezet op het wateroppervlak, in het water of op de overhangende oevervegetatie. De larven leven in het water en zijn omnivoor.

    http://www.argo.be/scholen/geonatuur/waterdieren/

    omnivoor 2.1

    evenveel belangstelling hebbend voor de meest uiteenlopende cultuuruitingen; met een ruime belangstelling

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 2.0 ; 2.1

    Algemene voorbeelden


    Niettemin geven dit en ander onderzoek, waarin een zogeheten omnivoor patroon in culturele consumptie wordt gesignaleerd, ons reden betekenis te hechten aan overeenkomstige kenmerken die bij het geboortecohort van 1950-1960 werden aangetroffen. Volgens ons onderzoek onderscheiden leden uit dit cohort zich door zowel conventionele als populaire cultuur te consumeren. Op het eerste gezicht lijken de leden van dit cohort 1950-1960 met die omnivore cultuurconsumptie een toevalstreffer.

    http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah166/nl/samenvatting.htm,