onbekwame


onbekwame 1.0

((vooral) in België)

iemand die niet in staat is om iets naar behoren te doen; iemand die niet in staat is om zelfstandig om met enige hulp ingrijpende beslissingen te nemen; iemand die onbekwaam is

Semagram


Een onbekwame…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is niet in staat om iets naar behoren te doen; is niet in staat om zelfstandig of met enige hulp ingrijpende beslissingen te nemen; is onbekwaam

  Algemene voorbeelden


  Wat is er nog aantrekkelijk aan de politiek? Veel, maar dan moet er wel wat gebeuren aan de randvoorwaarden. Geen schandalen meer, een volwassen en professionele organisatie, een sociaal statuut, het zou al helpen. Maar vooral een parlement dat in eer wordt hersteld, een politiek klimaat waarin nog wordt geluisterd naar een afwijkende mening. Het is belangrijk. Want anders worden we binnenkort volledig geregeerd door hele of halve onbekwamen.

  De Standaard,

  Te veel onbekwamen willen parlementslid worden.

  De Standaard,

  Soms is de onbekwaamheid gedeeltelijk en worden personen aangeduid die de onbekwame moeten bijstaan, d.w.z. samen met de onbekwame zullen handelen.

  http://users.pandora.be/jan.fiers1/1ortho/

  Combinatiemogelijkheden


  met ander, nevengeschikt substantief


  • corrupten en onbekwamen

  En er zullen ook nog wel rechtschapen leiders zijn, mensen die mijn stem niet horen omdat de korrupten en onbekwamen zoveel lawaai maken.

  Berthold 1200, Paul Koeck,