onbestendigheid


onbestendigheid 1.0

het onbestendig zijn; het onderhevig zijn aan veranderingen, vaak met de bijgedachte dat men er daardoor niet op kan vertrouwen; wisselvalligheid; veranderlijkheid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Onbestendigheid…

is een eigenschap

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de eigenschap dat iets onderhevig is aan veranderingen

    Algemene voorbeelden


    Fouché's personnages leveren een dikwijls vruchteloze strijd om te overleven in een wereld die haast geen mogelijkheid tot zingeving inhoudt. Menselijke verhoudingen worden gekenmerkt door onbestendigheid. Evenals bij M.C. Botha spelen de verhalen zich af tegen het décor van de zich wijzigende politieke machtsverhoudingen.

    http://user.online.be/gramadoelas/ozalit/ozalit15.htm,

    De westerse denktraditie heeft nooit de filosofische dimensie van de pure natuur onderkend: de fenomenaliteit droeg, door haar onbestendigheid, altijd het karakter van het vergankelijke, en het was precies het onvergankelijke dat het object van de filosofie was.

    http://www.scfa.be/?cat=teksten=andere=48,

    Saskia de Coster (°1976) heeft met "Vrije val" een schier onbegrijpelijk en niet te catalogeren debuut de wereld in gestuurd. Later - al kan je je geen buil vallen aan een interpretatie meer of minder - blijkt dat de 'zwakzinnige' Charlotte en Atlantis als moordenaars gestraft zijn, als gevolg van een samenzwering tegen een 'President' die een nieuw autoritair regime wilde installeren. Daardoor zijn ze gedwongen om zin- en redeloos rond te blijven zwalpen. En dan is er nog de derde passagier 'Konrad', die aan het eind de onbestendigheid mag verhogen. Hij - de stille bespieder - weet evenmin door het harnas van het stel te dringen en legt er zelf het bijltje bij neer. Aanvankelijk ga je als brave lezer aan je verstandelijke vermogens twijfelen. Spoorslags geloof je dat je een stommeling bent geworden.

    http://www.deusexmachina.be/main/deus103/deus0408.htm,

    Onlangs beleefde ik een bizarre week waarin de onbestendigheid der dingen zich in volle omvang manifesteerde.

    http://www.karmanomics.nl/foot-prints/231-onbestendigheid-een-ooggetuige-verslag,

    't Zijn zij, die iets van het eeuwige in zichzelf hebben doorleefd en naar dat licht heenworstelen om boven de onbestendigheid der dingen uit te komen.

    http://www.digilife.be/schoolnet/boeddhisme.doc

    Hij ontwikkelt een complexe visie op de moderniteit, die niet gezien kan worden als eenduidig programmatisch of transitorisch, maar die juist als inzet heeft de programmatische mogelijkheden die inherent zijn aan het moderne - het nieuwe barbarendom - te laten ontvlammen aan de meest transitorische aspecten ervan - mode, massacultuur, transparantie en onbestendigheid in de architectuur.

    http://www.phil.uu.nl/esthetica/indexx.html

    onbestendigheid 1.1

    het voortdurend aan wisselende stemmingen onderhevig zijn; het niet standvastig zijn in zijn doen en laten of daarvan blijk gevend; wispelturigheid; onstandvastigheid

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Onbestendigheid…

    is een eigenschap

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt niet zelden aan vrouwen toegeschreven
    • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de eigenschap dat iemand voordurend onderhevig is aan stemmingswisselingen

      Algemene voorbeelden


      Bovendien kennen de Afrikanen geen geheimen voor elkaar. Ook in deze karaktertrek zijn ze gelijk aan kinderen. Velen hebben goede eigenschappen waarvan de goedhartigheid wel de mooiste is, maar tonen tegelijk een zekere zwakheid en onbestendigheid van karakter.

      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/407280/1995/02/11/Missionarissen-preekten-alleen-voor-eigen-kerk.dhtml,

      De minnaar is door zijn geliefde in de steek gelaten. Hij klaagt over de onbestendigheid van de vrouw. Die vergelijkt hij met de weerhaan.

      http://www.dbnl.org/tekst/_zut001zutp01_01/_zut001zutp01_01_0013.php,

      Een Franse schrijver in Rome laat zich door een Hollywoodproducent strikken voor commerciële aanpassingen in een Odyssee-verfilming. Hij geeft daarmee voeding aan de onbestemde minachting van zijn vrouw. Een bijna klassieke tragedie in de reflecties over de eeuwigheidswaarde van kunst en de onbestendigheid van individuele emoties.

      http://www.film1.nl/films/18635-Le-mepris.html,

      onbestendigheid 2.0

      iets wat het onbestendig zijn inhoudt; dat wat onbestendig is; dat wat het onderhevig zijn aan veranderingen inhoudt of daarvan blijk geeft

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een onbestendigheid…

      is een omstandigheid

      • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de omstandigheid dat iets het onderhevig zijn aan veranderingen inhoudt of daarvan blijk geeft

        Algemene voorbeelden


        Tijdens het laatste weekend van augustus wordt in de straten van de middeleeuwse stad Artajona het traditionele evenement gehouden om de onbestendigheden van weleer in herinnering te roepen.

        http://www.turismo.navarra.es/hol/organice-viaje/recurso.aspx?o=4049

        In de havens, op schepen en ook tijdens vliegreizen ondergaat de container vele onbestendigheden. Met dergelijke verhuizingen is het dus erg belangrijk dat uw inboedel verpakt is met de uiterste zorg en het juiste materiaal.

        http://www.koopsverhuizingen.nl/internationaal-verhuizen.html

        Jan Blokhuijsen schaatst tegenwoordig voor TVM. Hij haalde vorig seizoen de erepodiums van het EK en WK allround. Hij is, zoals elke schaatser, uiterst zuinig op zijn materiaal. Hij vindt een foto maken met twee schaatsen over de schouders een risico, want als de ijzers elkaar raken, heb je zomaar een onbestendigheid in je voornaamste gereedschap.

        http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3006382/2011/11/01/Wit-want-dat-vond-ik-fris-staan.dhtml,

        Nice onthult ook dat Prokofiev zich zelfs tijdens zijn verblijf in Parijs goed bewust was van de onbestendigheden van Bolsjewistisch Rusland: hij begreep drommels goed de betekenis van de mededeling van een tante in 1928 dat haar dochter door ziekte was geveld, namelijk dat ze door leden van de staatsveiligheid was gearresteerd.

        http://www.musicalifeiten.nl/boekbesprekingen/p/prokofiev-from-russia-to-the-west.html