oncoloog


oncoloog 1.0

arts die is gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en het onderzoek van kanker; kankerspecialist

Semagram


Een oncoloog…

is een arts; is een persoon

 • [Deskundigheid of vaardigheid] is gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en het onderzoek van kanker

  Hoofdsemagram: arts


  Algemene voorbeelden


  In de kankerbestrijding zijn er namelijk drie hoofdpijlers: de radiotherapie (bestraling), de medische oncologie (medicatie, chemotherapie) en de oncologische chirurgie (heelkunde). Specialisten in deze drie medische disciplines zullen samen de diagnose bespreken en de kanker behandelen Niet alleen de multi-disciplinaire samenwerking typeert de oncologische staf, maar ook een zeer grote mate van inleven. Alle oncologen en oncologisch verpleegkundigen zijn zich uitermate bewust van wat de kankerpatiënt doormaakt.

  http://www.monica.be/diensten/medisch/oncochirurgie.html

  De celdodende middelen doden niet alleen de kankercellen, maar ook gezonde, vooral snelgroeiende lichaamscellen. De ernstige bijwerkingen van cytostatica zijn er de oorzaak van dat ze theoretisch gezien niet optimaal worden ingezet. Gemeten aan in het laboratorium gekweekte kankercellen doodt een dubbele dosis meer dan twemaal zoveel cellen. Veel cytostatica hebben, met andere woorden, een steile dosis-responscurve waarvan het hoge-dosisgedeelte niet wordt benut. Veel oncologen zijn ervan overtuigd dat met hogere concentraties cytostatica de kans op genezing toeneemt.

  NRC,

  Vaste verbindingen


  gynaecologisch oncoloog


  1. gynaecoloog die is gespecialiseerd in de behandeling van kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen

   Specialist in gynaecologische kanker. In ons ziekenhuis kunt u voor kwaadaardige gynaecologische aandoeningen terecht bij een gynaecologisch oncoloog. Dit is een gynaecoloog die zijn kennis en vaardigheden heeft aangevuld met een vijfjarige opleiding. Daardoor is hij deskundig in de behandeling van kwaadaardige aandoeningen van vrouwelijke geslachtsorganen.

   http://www.umcn.nl/Zorg/Afdelingen/VerloskundeenGynaecologie/GynaecologischeOncologie/Pages/default.aspx,

   Patiënten die geopereerd worden door een gynaecologisch oncoloog hebben een betere levensverwachting dan patiënten die door een algemeen gynaecoloog worden geopereerd [...]. Gynaecologisch oncologen (gynaecologen die een aanvullende tweejarige opleiding tot oncoloog hebben gevolgd) blijken vaker volgens de richtlijnen te opereren en laten minder vaak (grote) tumorresten achter bij een operatie dan algemeen gynaecologen [...]. In veel ziekenhuizen in Nederland worden patiënten met eierstokkanker nu nog door de algemeen gynaecoloog geopereerd; in de noordelijke regio wordt momenteel slechts veertig procent van alle patiënten met eierstokkanker door een gynaecologisch oncoloog geopereerd.

   http://www.gezondheid.nl/nieuwsartikel.php?nieuwsartikelID=2457,

  medisch oncoloog


  1. internist die is gespecialiseerd in de behandeling van kanker met behulp van medicijnen, in tegenstelling tot bv. de radiotherapeutische of chirurgische oncoloog

   De medische oncoloog is: - de expert in het behandelen van kwaadaardige aandoeningen door middel van medicamenteuze therapieën, waaronder chemotherapie, hormonotherapie, biologische therapieën, immunotherapie, en doelgerichte behandelingen [...]. - de arts die samen met andere specialisten het behandelingsplan vastlegt in multidisciplinair verband en in staat is hierin een coördinerende rol te vervullen.

   http://med.kuleuven.be/education/ASO/Medo.pdf,

   De medisch oncoloog biedt zorg aan patiënten met vele soorten kanker en is met name verantwoordelijk voor de behandeling met anti-kankermedicijnen (chemotherapie, immuuntherapie en hormonale therapie).

   http://www.rkz.nl/index.php?p=135&item_id=99

   Oncologie is dat deel van de medische wetenschap dat zich bezig houdt met de behandeling van kanker. Alle kwaadaardige ziekten vallen daaronder. Daarom zijn er diverse specialisten die zich met oncologie bezig kunnen houden. Voor urologen geldt dat een groot deel van alle patiënten onder behandeling of controle is in verband met een kwaadaardige ziekte. Bijvoorbeeld van de prostaat of de blaas. Maar ook andere specialisten kunnen zich bezig houden met deze ziekten: zo zal de internist die zich met chemotherapie bezig houdt (ook wel de medisch oncoloog genoemd) deze patiënten soms ook behandelen. Als radiotherapie nodig is zal de radiotherapeutisch oncoloog dat op zich nemen.

   http://www.centrumvoorurologie.nl/oncologie,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • oncologe

  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • internist-oncoloog
  • pediater-oncoloog