ondergoed


ondergoed 1.0

kleding die onder de bovenkleding, op de blote huid, wordt gedragen, bijvoorbeeld een onderbroek en een hemd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ondergoed…

is kleding; is een voorwerp

  • [Kleur] is vaak wit, maar kan ook tal van andere kleuren hebben
  • [Materiaal] is meestal gemaakt van een zachte stof, bijvoorbeeld katoen of zijde
  • [Functie] wordt gedragen om de geslachtsdelen en vaak ook de romp te warmen, te beschermen en te bedekken
  • [Gebruikswijze] wordt op de blote huid gedragen
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld een onderbroek en een hemd of een onderbroek en een bh

Algemene voorbeelden


Om elf uur 's morgens, terwijl zij allen, in badpak, in de keuken zaten te keuvelen, middenin een onoverzichtelijke warboel, de tafel vol kranten, volle asbakken, pannen met aangekoekte etensresten, wijnflessen, ondergoed en kinderkleren, de haard vol bergen vuile was, zagen zij, ongeschoren, ongewassen, ongeschminkt langharig tuig, mevrouw Maeterlinck, de eigenares van het landhuis in de deuropening staan.

Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,

Een schilder over wie verteld werd dat hij de vrouwen die hij schilderde eerst naakt liet poseren. Vervolgens verzocht hij hen hun ondergoed aan te trekken en schilderde hij het ondergoed over de naakte vrouw op het doek.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Ineens is iedereen stom, behalve zij zelf. Niets past en niets is leuk. Vooral met ondergoed ligt het in die leeftijdsgroep nog wel eens gevoelig. Waar kun je je met goed fatsoen in tonen tijdens de gymlessen op school? We hebben het wel over stringetjes, bovenstukjes en zo…

http://www.lifestyle.nl/zomer03/art14.htm

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • doorzichtig ondergoed
  • dun ondergoed
  • eigen ondergoed
  • fatsoenlijk ondergoed
  • fris ondergoed
  • functioneel ondergoed
  • gewoon ondergoed
  • kanten ondergoed
  • katoenen ondergoed
  • luxe ondergoed
  • mooi ondergoed
  • nat ondergoed
  • ongewassen ondergoed
  • oud ondergoed
  • pikant ondergoed
  • satijnen ondergoed
  • schoon ondergoed
  • sexy ondergoed
  • spannend ondergoed
  • speciaal ondergoed
  • strak ondergoed
  • thermisch ondergoed
  • trendy ondergoed
  • vers ondergoed
  • vrouwelijk ondergoed
  • vuil ondergoed
  • warm ondergoed
  • wit ondergoed
  • wollen ondergoed
  • zijden ondergoed
  • zwart ondergoed

De New York Times wijdde onlangs een compleet katern van zes pagina's aan de trend die gaat van minirokje, make-up, piercing en laklaarzen. Daar komt dus nu de string-rage bij. Is de volgende stap doorzichtig ondergoed, dus echte lingerie?

http://www.femistyle.be/nl/kids/string.shtml

Aan pakken voor speedskiën worden speciale eisen gesteld. Bunny Helling van Helling Euroski in Zaandam: "Belangrijk is dat de coureur niet verbrandt als hij valt. Daarom moeten ze dan kunnen doorglijden. Vroeger zag je teflonachtige coatingen. Nu is dat meer materiaal op basis van siliconen. Onder het skipak dragen ze meestal niet meer dan wat dun ondergoed."

NRC,

Vera gaapte en liet haar hoofd op het kussen zakken. Het was te merken dat ze niet erg meeleefde. "Heb je daarom dit rare ding aan," zei Vera. lk droeg een normaal stel mannenondergoed waaraan niets raars was. "Dat heeft je moeder mij gegeven," zei ik, "omdat ons eigen ondergoed natuurlijk nat was van het zwemmen."

De meidenziekte, Tom Pauka,

In de kamer van LeBump zegt hij: U bent niet in behoorlijke onderkleding op school gekomen, juffrouw Karr. Je vraagt hem of hij dat alstublieft wil herhalen, meneer. Heimelijk stel je je het college voor waar je algauw naartoe zult gaan - een lommerrijk oord met uitgestrekte gazons en meisjes in geruite rokken en vrolijke Ierse tuinlieden die vrolijk heggen snoeien en zeggen: een pracht van een dag gewenst, mevrouwtje. U leidt de jongens af, juffrouw Karr. Fatsoenlijk ondergoed is verplicht.

Cherry, Mary Karr,

Hij schoor zich, trok fris ondergoed en een schoon overhemd aan, en at twee sneetjes geroosterd brood.

Blanco, Peter Terrin,

Het Noorse Helly Hansen is al vanaf 1877 aktief bezig met kleding voor zeilers, zeelieden en buitensporters. Zo was ze ook de eerste ter wereld met functioneel ondergoed, zoals haar Lifa Bodywear.

http://www.sportenvrijetijd.nl/frame.html

Uitwasbare producten worden geleverd in één- en tweedelig systemen en zijn geschikt voor mannen, vrouwen en kinderen. Het materiaal kan psychisch een positief effect hebben omdat men een onderbroek draagt die te vergelijken is met gewoon ondergoed. Milieuvriendelijkheid en geen grote voorraad en kostenbesparing op lange termijn kunnen als voordelen genoemd worden.

http://www.mstwente.nl/incontinentiecentrum/materialen/absorberende_verbanden.doc/

Maar ontrouw was veeleer: na het baden te kwistig bodylotion gebruiken; onder je kleren kanten ondergoed dragen waarvan je je afvraagt of het niet een overspannen anticipatie verraadt; praten over gevulde parelhoen; op de parkeerplaats van het duinreservaat uitstappen en denken: jezus, de verkeerde schoenen!

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

Drink voor en na seksuele betrekkingen wat water, om mogelijk binnengedrongen bacteriën sneller te kunnen uiturineren. Was zo spoedig mogelijk na de geslachtsgemeenschap (wasje en plasje). Vermijd strakke kledij en draag katoenen ondergoed.

http://urologiehasselt.be/patienten.html

Weet je dat vrouwen een moord kunnen doen voor luxe ondergoed?

Alles wat het geval is, Milo Anstadt,

Het thema van de lingerieweek is dit jaar 'emotie'. De gedachte hierachter is dat lingerie en emotie onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Nou ben ik een groot voorstander van mooi ondergoed en het moet vooral goed zitten. Maar emoties? Blij met een nieuwe aanschaf, ok, maar waar komt nou gevoel bij kijken?

http://www.fashionunited.be/e/column.htm

Enkele andere Ig Nobelprijzen van dit jaar lokten minder controverse uit. Bij voorbeeld de geneeskundeprijzen voor de studies "De cognitieve effekten van gedwongen ademen door één neusgat" en "De impact van nat ondergoed op de temperatuurregelingsrespons en op termisch komfort in de kou."

De Standaard,

Maar zelfs hier waar het oogwit en de tanden donker blijven, waar woorden zelden luider klinken dan het ritselen van een paar geldbiljetten, waar het stinkt naar pis en ongewassen ondergoed, waar lichamen gedurende korte tijd van huurder veranderen, ook hier ontbreekt het avontuur.

Calvados, Elvis Peeters,

Het nieuwe goed was voor de kinderen of voor hem, voor zichzelf vond ze die afgedragen spullen goed genoeg dus bleef ook hij zijn oude ondergoed dragen.

De kinderen van Arthur, Kristien Hemmerechts,

Overigens liet Ann Summers - een keten voor pikant ondergoed en seksartikelen - juist vorige week weten tijdens de kerstdagen een recordaantal van 7.500 lingerieparty's aan huis te hebben georganiseerd.

de Volkskrant,

Hij opent de rits. Kleren, een toilettas. Halfleeg, maar het neemt nog te veel plaats in. Eén voor één werpt hij haar garderobe het smalle treinraam uit. Mooie spullen. Satijnen ondergoed, een gouden bustehouder.

Enkele reis moeder, Bram Vermeulen,

En opeens staat hij daar: de ideale schoonzoon, het type van iedere dag schoon ondergoed.

Trouw,

Dat Kylie Minogue en Madonna fans zijn van sexy ondergoed weten we. Maar dat Estelle Gullit, Aukje van Ginniken en Chazia Mourali bezeten zijn van ondergoed is minder bekend. Wat is er zo bijzonder aan die schaarse lapjes stof?

De Telegraaf,

Laatst begon hij er ook nog over dat ik nooit spannend ondergoed kocht en dat hij in bed altijd het initiatief moest nemen.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Wie een optimaal resultaat wil, begint met goed ondergoed. Bij inspanning transpireert u, katoenen ondergoed blijft dan nat en geeft geen vocht door naar de volgende laag. Daardoor krijgt u, als u zich even niet inspant, koude rillingen en koelt u snel af. Om dit te voorkomen is er speciaal ondergoed dat het transpiratievocht doorlaat naar de volgende laag.

http://www.janssen.nl/catalogus/catalogus.htm

Uit een klein experiment blijkt dat de vruchtbaarheid van mannen die van strak ondergoed overstappen op een boxershort wordt vergroot.

De Standaard,

Twee paar versleten bergschoenen lagen aan de ene kant. "Wat zit daarin?" vroeg ik, met mijn teen duwend tegen een zachte nylon tas. "Handschoenen, sokken, thermisch ondergoed, dat soort dingen." "Je hebt best veel bagage." "Zo weinig mogelijk," antwoordde hij, terwijl hij rondkeek. "Ik draag die spullen niet voor de lol."

Bezeten van mij, Nicci French,

Manshoge reclameborden voor sigaretten of trendy ondergoed schoven als het ware in een aaneengesloten keten aan ons voorbij, evenzo de vieze walmen uitstotende fabrieken.

In liefdes naam, Greta Seghers,

Ze gaven hem vers ondergoed, kousen en ongetwijfeld een propere zakdoek.

Acacialaan, Koen Peeters,

Zo verbood in 1898 de burgemeester van Dinxperlo het buiten te drogen hangen van vrouwelijk ondergoed. Dit was onzedelijk en kon voor de mannelijke bewoners van zijn gemeente slechte gevolgen hebben. Ondergoed van mannen mocht wel buiten. Dat was niet onzedelijk omdat er geen seksuele belangstelling voor was.

http://www.nisso.nl/ncolu.htm

Later, in de badkamer, richtte ze de douchestraal op haar kut en vroeg zich voor de zoveelste keer af waarom ze geen bidet hadden. Iedereen keilde er zijn vuile ondergoed in tot aan het einde van de dag de vrouw des huizes - haar vriendin dus - alles bij elkaar nam en naar de wasmand in de kelder droeg.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Ellen, vooruitziend als altijd, had voor ons beiden warm ondergoed voor het einde van onze vakantie meegebracht en ook een paar wollen truien.

De ark en de ratten, Erik Van Ruysbeek,

De portier had in het donker de enkel van zijn ene been op de knie van de andere gelegd en toen zijn arm dóór de broekspijp van het steunende been gestoken en wel zo ver tot zijn hand in het kruis van zijn broek rustte. De rest was kinderspel en uit de geopende gulp van de nachtportier Velleman zag ze tussen veel wit ondergoed een forse mannenduim omhoog steken.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

Hij was dus een van die evangelische zielen met wollen ondergoed die, min of meer naar het voorbeeld van de heilssoldaten, 's nachts in de rosse buurten patrouilleerden om de openbare ontucht te beteugelen, om de hoeren en de mietjes en alle andere 'lichtschuwe zondaars' door de mangel van de christelijke zedenleer te halen.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

Lucie Wijnakker kijkt naar The Graduate met Dustin Hoffman in de hoofdrol. Het gaat over een ouder wordende vrouw die in haar zijden ondergoed de jonge student verleidt.

http://www.boeken.net/wbnliterair/index.asp

Jas, shirt, gele schoenen, broek, onderbroek (ze draagt zwart ondergoed, ze draagt altijd zwart ondergoed als ze zin heeft in seks) - één voor één belanden de kledingstukken op de motorkap.

De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • glanzend ondergoed
  • opwindend ondergoed
  • passend ondergoed

Zij rook naar mama's symmetrisch opgevouwen en gerangschikt glanzend ondergoed in de tweede lade van de spiegelkast in haar slaapkamer, naar poudre-de-riz.

Het verdriet van België, Hugo Claus,

Als ik de cijfers van de postorderbedrijven moet geloven heeft elke vrouw in haar kast een geheim laatje met opwindend ondergoed en wordt de man op zaterdagavond met zwoele teksten van het kalfslederen bankstel naar de satijnen lakens gelokt alwaar een knetterend voorspel van enkele uren op hem wacht.

NRC,

Disposable ééndelig of gesloten systeem. Dit wordt toegepast bij zwaardere vormen van urine en faeces incontinentie en als nachtverband. Vanwege verschillen in heupopvang van patiënt en de absorptiecapaciteiten van het materiaal zijn er diverse maten verkrijgbaar. Deze zijn te verkrijgen als vouw en broeksystemen aan de zijkant voorzien van een fixatiestrip. Het materiaal oogt als een luier. Voordelen zijn dat ze goed aansluiten op het lichaam en er minder kans is op lekkage en geurtjes. Disposable tweedelig of open systeem. Deze verbanden kunnen mbv goed passend ondergoed of een netbroekje worden gefixeerd en hebben geen sluiting.

http://www.mstwente.nl/incontinentiecentrum/materialen/absorberende_verbanden.doc/

als object bij een werkwoord


  • ondergoed aantrekken
  • ondergoed dragen
  • ondergoed laten zien

Ik was ooit eens op een feest, of een receptie, of een gezellige samenkomst, whatever, alleszins op zo'n gelegenheid waar iedereen op zo'n vervelende manier de verveling staat te verdrijven dat de saaiheid in hoofdletters van de muren druipt, en toen hoorde ik Paul Jambers vragen aan Pascale Jambers: "Heb je ondergoed aangetrokken, vuile hoer?".

Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

Op de Amerikaanse werkvloer is het kostuum in ieder geval weer een hot item, hoewel sommigen nog wel wat moeite hebben met de basiskleding: in een bedrijf moest het management er zelfs formeel op aandringen dat de werkneemsters ook ondergoed gingen dragen.

De Telegraaf,

Veel knipoogjes ten slotte ook bij John Galliano die in zijn eigen collectie de modellen verkleedt in schoolmeisjes, maar dan wel heel ondeugende die voortdurend hun ondergoed laten zien.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • een vrouw in ondergoed
  • (nog) in mijn ondergoed (zijn)
  • (nog) in je ondergoed (zijn)
  • (nog) in haar ondergoed (zijn)
  • (nog) in zijn ondergoed (zijn)

In 1961 verscheen er zelfs een advertentie voor een wasproduct met een vrouw in ondergoed.

De Standaard,

Vanaf die dag begon de kleine Ruth Levy uitvluchten te verzinnen om niet naar gymnastiek te hoeven. Zij vergat bij voorbeeld haar donkerblauwe sportbroek. "Dan maar in je ondergoed," zei de gymnastiekjuffrouw onaangedaan.

Liefdesmeer & andere verhalen, Chaja Polak,

Je laat het klinken alsof ik in mijn ondergoed op het dorpsplein het gouden kalf ga aanbidden.

Poes poes poes, Paul Mennes,

Rik filmde haar terwijl ze in haar ondergoed op de bank lag en verleidelijk naar de camera keek.

Gevallen vrouwen, Laurie Langenbach,

Kees was nog in zijn ondergoed, de klep van zijn onderbroek met lange pijpen hing open.

't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

  • een la met ondergoed

Ik vertelde dat Adèle dood was en dat haar laatste brief aan Adam vlak voordat ze verdween, onder in mijn la met ondergoed lagen.

Bezeten van mij, Nicci French,

  • zonder ondergoed

Ik kan niet een moeder zijn. Ik kan het gewoon niet. Wel een vrouw, dat heb ik geleerd, bij jou, van jou. Neuken in zee, zand en zout in je kut. Zonder ondergoed naar het ziekenhuisbal, intens tevreden met mijn lichaam, dank je wel, dank je wel. Maar een kind dat in mij groeit?

Het meesterstuk, Anna Enquist,

met substantief ervoor


  • een hoopje ondergoed
  • een set ondergoed
  • een setje ondergoed
  • een stapeltje ondergoed
  • een stel ondergoed
  • een stuk ondergoed
  • een type ondergoed

"Oei oei oei," roept ze want zo kan ze niet naar haar beschermheer en financier, notaris en minister Baelens, zij trekt haar combinaison uit, maar omdat gij, Holst, in geen weken de was gedaan hebt, dat is bekend, dat staat genoteerd, zoekt ze in een hoopje ondergoed diep van onder in de kast naar een andere combinaison, de deur valt toe achter haar, in het slot, zij kan er niet meer uit, ze bonkt, ze roept twee dagen lang.

Het verdriet van België, Hugo Claus,

De crisis noodzaakte de klanten om langer met een set ondergoed te doen.

Walvis, Tom Naegels,

Het is amper twee jaar geleden dat Deetje Blaauw, Gerard den Boer en Maarten Klaassen samen ondergoed op de markt gingen brengen dat uniform was voor zowel vader als zoon, moeder en dochter. Dus zoonlief heeft hetzelfde setje ondergoed als vader.

http://www.lifestyle.nl/zomer03/art14.htm

Ik waakte erover zo rechtvaardig als mogelijk te verdelen: een wat beter kledingstuk met wat afdragertjes, een broche met een paar veelgedragen schoenen, een lederen handtas en een stapeltje ondergoed.

Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

Maar waar kwamen de kleren eigenlijk vandaan? Toen hij een jongen was, waren die er gewoon. Drie stel ondergoed ("één in de was, één in de kast, één amme lijf"). Een korte broek en een blouse voor de zomer.

't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

Mijn ogen dwaalden voor de zoveelste keer naar Gerda's beha. Ik sprong op - het succesvolle verhaal over het zuchten gaf me de moed daartoe - greep dat opwindende stuk ondergoed, hield het voor mijn borst en wiegelde met mijn heupen, en zong ter begeleiding: tralala hoelala traladieda. Rita barstte in lachen uit en wipte uit haar fauteuiltje.

De hemelvaart van Massimo en Lui oog, Oek de Jong,

Een jaar lang leverden tien mannen twee keer per maand sperma in bij het Tilburgse ziekenhuis. Na een half jaar wisselden ze van type ondergoed. De mannen die waren begonnen met het dragen van boxershorts zagen het aantal beweeglijke cellen fors afnemen, nadat ze op de strakke slips waren overgestapt.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt substantief


  • ondergoed en sokken
  • ondergoed en toiletspullen
  • ondergoed of lingerie

Winkelen en kleding, ze hebben er allebei een hekel aan. Moeten we nu alweer nieuwe spullen kopen, nee hoor het kan nog wel wachten. Dus liep ik alle zaken af en sjouwde me een bult met tasjes vol nieuw goed of meters stof om van alles te maken omdat ze niets lekker vonden zitten wat uit de winkel kwam. Vandaar dat ze vanaf hun 12e jaar al kleedgeld kregen om ondergoed en sokken te kopen zodat ze vast konden wennen om er zelf maar voor te gaan zorgen.

http://www.nvbs.nl/wwwrotterdam/Kletspraatjes/KPjuli03.htm,

Het is een onbegrijpelijk, ziekmakend heimwee dat me plaagt telkens wanneer ik probeer in een ander dan mijn eigen bed te slapen, al minstens tien jaar ben ik geen nacht meer van huis geweest, in de zekerheid dat het plezier van een reisje met schoon ondergoed en toiletspullen in een tas bij lange na niet opweegt tegen de vloek van zoveel volkomen verlaten onbewoonde nachtelijke uren.

Het nietigste, Marie Kessels,

Zulke korsetten hadden weinig te doen met erotiek, en feitelijk droegen de vrouwen in die tijd helemaal geen aantrekkelijk ondergoed of lingerie.

http://www.toostylish.com/page.php?cid=1=2=858

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen