onderhoudsplichtige


onderhoudsplichtige 1.0

iemand die een onderhoudsplicht heeft ten opzichte van iemand of iets; iemand die onderhoudsplichtig is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een onderhoudsplichtige…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een onderhoudsplicht ten opzichte van iemand of iets

    Algemene voorbeelden


    Het kan natuurlijk zijn dat er omstandigheden komen waardoor een onderhoudsplichtige de aan hem opgelegde alimentatie niet meer kan voldoen.

    http://www.1ouder.nl/info/alimentatie.shtml

    Ook ten aanzien van beleidsonderwerpen die op zich los staan van de nieuwe wetgeving is de behoefte aan beleidsinformatie gegroeid. Voorbeeld hiervan is de terugvordering van onterecht verleende bijstand en verhaal van bijstand op onderhoudsplichtigen en anderen.

    http://www.st-ab.nl/abwor51.htm,

    Sjaan krijgt dus maandelijks van de Sociale Dienst fl. 1.050,00 en van Piet fl. 800,00. Er is een mogelijkheid om de alimentatie te cederen. Dit betekent dat Piet de alimentatie niet aan Sjaan moet betalen maar aan de gemeente. Op dat moment zou Sjaan iedere maand fl. 1.850,00 van de Sociale Dienst ontvangen. Dit gebeurt vaak als onderhoudsplichtigen niet aan hun verplichting tot betalen van de alimentatie voldoen.

    http://www.1ouder.nl/info/alimentatie.shtml

    In 1997 wordt door de onderhoudsgerechtigde beslag gelegd voor de bedragen die de onderhoudsplichtige nog verschuldigd is voor de periode van augustus 1983 tot en met december 1988.

    http://www.cass.be/cass/cass2001/cass_nl/p6.htm