ondernemings-cao


ondernemings-cao 1.0

(business, economie en financiën)

collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die alleen geldt voor alle werknemers van een bepaalde onderneming, van een bedrijf
Vroeger en ook nu nog vaak, in afwijking van de officiële spelling, gespeld als CAO in het tweede lid.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ondernemings-cao…

is een cao

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] geldt alleen voor de werknemers van een bepaalde onderneming, van een bepaald bedrijf
  • [Onderscheid of tegenstelling] geldt alleen voor een onderneming (bedrijf), in tegenstelling tot een bedrijfs-cao die van toepassing is op de gehele sector

    Hoofdsemagram: cao


    Algemene voorbeelden


    In de cao staat [...] voor welke werkgevers en werknemers de afspraken gelden. Er zijn cao's die maar voor één bedrijf gelden, bijvoorbeeld voor Philips of de NS. Dat heet dan een ondernemings-cao. Er zijn ook cao's die voor meer werkgevers in één bepaalde bedrijfstak gelden. Dat heet dan een bedrijfstak-cao.

    http://www.socialezekerheid.nl/smartsite.dws?id=32256,

    Wordt een CAO van werkgeverszijde afgesloten door slechts één werkgever, dan spreekt men van een ondernemings-CAO (bijvoorbeeld de ANP-CAO).

    http://www.villamedia.nl/n/nvj/magdatzomaar/welopfgeencao.shtm,

    Het aantal werknemers dat onder een ondernemings-cao valt is de afgelopen jaren sterk toegenomen ten opzichte van het aantal dat onder een bedrijfstak-cao valt.

    NRC,

    De CAO die de aanvullende vergoeding voorziet, moet gesloten zijn voor de geldigheidsduur die de geldigheidsduur van de CAO met betrekking tot het voltijds brugpensioen niet overschrijdt of die drie jaar niet overschrijdt als er geen sectoriële of ondernemings-CAO is met betrekking tot het voltijds brugpensioen.

    http://jbas1071.eunet.be/vfsg/nieuwe%20website%20seniorenproject/Seniorenproject/Pensioenen/pensioen1.htm

    Als één van de grootste werkgevers in Brabant heeft OMO sinds enkele jaren een eigen ondernemings-CAO met de vakbonden afgesloten. Deze CAO OMO onderscheidt zich essentieel van de gangbare arbeidsvoorwaarden binnen het onderwijs en biedt OMO-docenten unieke en zeer aantrekkelijke voorwaarden.

    http://www.omo.nl/default.aspx?pid=8&itemid=13669,

    In goede samenwerking met CNV bedrijvenbond, FNV bondgenoten en vakbond ABW is ProfCore tot een onderhandelingsresultaat gekomen voor de nieuwe ondernemings-CAO. Deze nieuwe ondernemings-CAO kent een looptijd van 1 oktober 2008 tot 31 maart 2010.

    http://www.profcore.nl/IManager/Content/4634/WrQ5/mt1961/mi70714/mu1240495154/mw1/mv2362,

    Bij ondernemings-cao's is een betere afstemming mogelijk op de ondernemingsresultaten. Bovendien is vorig jaar de wet Vermeend/Vreugdenhil van kracht geworden die het fiscaal aantrekkelijker maakt om over te gaan op beloning die afhankelijk is van de resultaten van de onderneming.

    NRC,