ongeloofwaardig


ongeloofwaardig 1.0

niet waard om geloofd te worden; het geloven niet waard; niet geloofwaardig; onaannemelijk; niet overtuigend; onbetrouwbaar
Zie voor de combinatiemogelijkheden het antoniem geloofwaardig.
Zie ook : geloofwaardig

Algemene voorbeelden


Het CDA dreigt volstrekt ongeloofwaardig te worden omwille van het gedoogakkoord met Geert Wilders. Dat zegt oud-minister Ab Klink deze week over zijn partij in een interview met het weekblad Vrij Nederland.

http://binnenland.nieuws.nl/635822,

Als je te lang op integriteit blijft hameren, wordt het vanzelf ongeloofwaardig.

de Volkskrant,

Volgens Köhler moet men ervoor waken om de ooggetuigenverslagen in Reporter als ongeloofwaardig af te doen 'alleen wegens de monsterachtigheid van de beschreven wreedheden'.

Rotterdams Dagblad,

Bourne verschaft inzicht en weet zelfs de voor de leek ongeloofwaardigste zaken tastbaar, reëel te maken.

http://www.ganesha.be/boekensham.htm,

Verder regeren met de LPF heeft Balkenende in de verkiezingscampagne echter 'ongeloofwaardig' genoemd.

Het Financieele Dagblad,

Sinds enkele weken zijn de zee-aapjes, een soort pekelkreeftjes maar voor de verkoop omgedoopt tot sea-monkeys omdat dat beter 'bekt', verkrijgbaar bij speelgoed- en dierenwinkels. Daarmee zijn de wezentjes gepromoveerd naar de status van huisdier. Voorheen werden ze gebruikt als visvoer. Dit nieuwtje op de markt oogt volledig ongeloofwaardig. Vrolijk getekende gedrochtjes met varkensneuzen en menselijke lippen bevolken het aquarium-etiket.

Haagsche Courant,

Dit multiply-effect, berekende Andare, kost Haagse werkgevers elk jaar euro 11 mln. Linschoten: 'In andere steden is het niet anders. Landelijk kost dit honderden miljoenen per jaar. En omdat mensen één ziektedag ongeloofwaardig vinden, maken ze er drie van.'

Het Financieele Dagblad,

De belastingopbrengst zou met opzet te laag zijn geraamd, zodat minister Kok vlak voor de verkiezingen een meevaller uit de budgettaire hoed zou kunnen toveren. Zoiets valt nooit uit te sluiten; wel is deze complottheorie erg ongeloofwaardig.

NRC,

Ondanks talrijke ooggetuigenverslagen in de loop van tientallen jaren, waarvan sommige geloofwaardig en sommige ongeloofwaardig – dronken fantasieën en vrome wensen, aandachttrekkerij – was de tijger onzichtbaar gebleven. Er waren uitgebreide zoektochten gehouden, één keer door het World Wild-life Fund, de andere keren door avonturiers en fantasten.

Het tijgerspoor, Julia Leigh,

'Een gedeputeerde kan alleen maar psychische schade oplopen. Op die plek moeten geen mensen zitten die op twee plaatsen bij de besluitvorming betrokken zijn. Dan kom je als provinciaal bestuurder ongeloofwaardig over', zei het Groenlinkse statenlid L. Koops.

Meppeler Courant,

Dick ten Have vond dat ik in de tussenliggende vijf maanden wat moest bijkomen. Het klonk ongeloofwaardig uit de mond van deze workaholic.

Alles wat het geval is, Milo Anstadt,

De zuster van Gerard, Lysbet, is evenmin erg geloofwaardig, en de verhouding tussen broer en zus heeft een welhaast incestueus karakter. Maar dat blijft zo schimmig dat het daardoor iets ongeloofwaardigs krijgt.

NRC,

"Ik heb gewerkt volgens het veilige princiep dat ik vertrokken ben van historische feiten waarrond of waartussen ik dan een bedacht, maar niet ongeloofwaardig verhaal heb gecreëerd."

De Standaard,

Het boek is volgens Kücking het werk van een wispelturig karakter en het resultaat van een verdoezeling van de waarheid, een eenzijdige interpretatie van persoonlijke herinneringen en het gebruik van ongeloofwaardige bronnen.

De Standaard,

Het is totaal ongeloofwaardig vol te houden dat er op 1 januari 1999 een muntunie met ongewijzigde stabiliteitsnormen en een grote groep deelnemers zal ontstaan, aldus Schatz: "De regeringen kunnen wat ze nu beloven, helemaal niet gestand doen."

De Standaard,

De produktie is er een van het typisch Italiaanse soort, bekend uit de Scala: gestileerde en geabstraheerde ouderwetsigheid uit tal van tijdperken en akelig ongeloofwaardig acteren temidden van fraai gemaakte monumentale decors.

NRC,

'Er is niets veranderd, Tommie, jij bent mijn prinses.' Op elk woord legde Loulou de nadruk [...]. Het kon niet, het was te ongeloofwaardig, maar bovenal: het mocht niet, het maakte alles kapot. Niet alleen mijn vertrouwen in Loulou, mijn bewondering voor hem, maar ook dat wat nog maar net in mij ontstaan was, noem het warmte, genegenheid, noem het verliefdheid in het prilste, prilste stadium. Kapot.

Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel, Yvonne Keuls,

Ook ik heb die oorlog meegemaakt. Iets wat mij nu ongeloofwaardig in de oren klinkt. Maar zelfs frontsoldaten hebben meestal maar een flauw idee van de veldslag waaraan ze hebben deelgenomen.

Hersenschimmen, J. Bernlef,

Gieneman dacht na. Soms was de waarheid ongeloofwaardiger dan een leugen. Hij besloot tot de waarheid.

Met voorbedachten rade, Henri Knap,

De revue was amper gepakt en per autobus de stad uit of het gerucht ging dat de 'imitator' in zijn laatste nummer werkelijk Spalla was, in de meest ongeloofwaardige, geraffineerde vermomming die je je maar denken kon: als zichzelf.

De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


ongeloofwaardig 2.0

(soms)

blijk gevend van ongeloof; verbaasd
In combinatie met werkwoorden die een zintuiglijke waarneming uitdrukken, zoals aankijken, aanstaren en aanhoren.

Algemene voorbeelden


In een oogwenk zoekt hij toevlucht in het oorlogsmuseum. Moeder noch tante hoeft hij mee te vragen. Het zou geen betekenis hebben. Geen enkele bezienswaardigheid kan hen ontroeren. Best zó. Ze zijn wellicht als de zelfzuchtige Prins. Deze dertigjarige plakker verklaarde net voor het ingaan van het verlof: 'Welja, wat hebben ze in België van artiesten?... Rubens en Vermeer van Delft, meer niet.' Hij had zijn werkmakker toen ongeloofwaardig aangekeken en gevraagd waar hij dat uitgevonden had.

Hete zeeprikkels, Andreas Roels,

Als ik samen met Rob even later buiten een frisse neus sta te halen komen er twee meiden naar buiten die zonder enige schaamte voor ons komen staan, ons een tijdje ongegeneerd aanstaren, elkaar ongeloofwaardig aankijken om vervolgens elkaar de bevestigende woorden toe te spreken: "ze zijn het echt."

http://www.fatmonkey.nl/node/141

Iedereen zal hem ongeloofwaardig aanstaren als hij vervolgens vertelt dat hij op de leeftijd van elf maanden al sabbelde op een bolletje heroïne.

http://www.aukje.net/aukjeweb/sites/feb03.html,

Op een dag viel Geer zijn oog op een aanbieding van een staalleverancier waarin platen ijzer van 3 en 4 mm. met incourante afmetingen werden aangeboden met zeer hoge kortingen. Geer belde meteen Henk de Kock op, die dit ongeloofwaardig aanhoorde. Henk op pad en na wat gepraat bij de leverancier kon Henk de platen kopen en ophalen.

http://www.analogics.nl/paginas/beun/debeun71.pdf,