ontdekkingsreiziger


ontdekkingsreiziger 1.0

iemand die naar onbekende gebieden of plaatsen reist, meestal ver weg, vaak met de bedoeling deze gebieden en hun culturen te onderzoeken en in kaart te brengen en vroeger, met name tussen de zestiende en de twintigste eeuw, ook veelal met de bedoeling die gebieden te koloniseren of te veroveren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ontdekkingsreiziger…

is een persoon

  • [Functie] richt zich op het ontdekken en onderzoeken van nieuwe gebieden of landen
  • [Middel] reist vaak per boot

    Algemene voorbeelden


    Ik voel me als een ontdekkingsreiziger, die, vlak voor de expeditie gaat beginnen, nog een keer de bepakking inspecteert, opgewonden voor het nieuwe, dat hij zal gaan ontdekken.

    http://www1.phys.uu.nl/wwwaoud/highlights/oratie_straten/oratiefiles/3-laserk-text.asp,

    Misschien vat de ontdekkingsreiziger nu een glimp op van de verborgen tempel, het verloren gewaande Atlantis.

    http://lambda.radiotequila.be/oudnederlands.htm

    Elizabeth zelf trok drie volle dagen uit om uit de mond van de ontdekkingsreiziger de wondere verhalen te horen over zijn omzwervingen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een Britse ontdekkingsreiziger
    • een Europese ontdekkingsreiziger
    • een Franse ontdekkingsreiziger
    • een Portugese ontdekkingsreiziger
    • een Spaanse ontdekkingsreiziger

    Adam hield zich op de vlakte, zoals gebruikelijk, maar op een gegeven moment vroeg Kaplan hem of hij gedreven werd door de grote romantische traditie van Britse ontdekkingsreizigers als kapitein Scott.

    Bezeten van mij, Nicci French,

    Europese ontdekkingsreizigers, die naast de inheemse toepassingen van Marapuama bij stoornissen van het maagdarmkanaal, bij impotentie, neuromusculaire problemen, reumatiek, griep en hartzwakte, ook de erkende kwaliteiten als afrodisiacum hadden ervaren, brachten de plant naar Europa.

    http://www.orthos.nl/media/perio/DOK94/DOK94art.htm

    Wel, deze plantnaam is bedacht door de grote Franse ontdekkingsreiziger, missionaris en plantkundige Charles Plumier. Van een van zijn reizen naar Midden- en Zuid-Amerika bracht hij een plant mee die toen in Europa nog geheel onbekend was, maar die wij nu onmiddelijk als een fuchsia zouden herkennen.

    http://home-1.worldonline.nl/~veenvang/AM-J7_Fuchsia-info_Magazine.htm,

    Een paar grote pleinen en boulevards hadden wel nieuwe namen gekregen (Praça do Primeiro de Maio bij voorbeeld), maar je sloeg een hoek om en je vond weer een of andere Portugese ontdekkingsreiziger of koloniale functionaris op een keurig tegeltje in de muur gemetseld.

    Quissama, F. Springer,

    In Europa leerde men chocolade pas kennen in 1528, toen een Spaanse ontdekkingsreiziger, Fernando Cortez, terugkeerde vanuit Mexico.

    http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-2001/Diabetes-Info-Mar-Apr-2001/mmmm_chocolade.htm

    in voorzetselgroep


    • door ontdekkingsreizigers meegenomen

    Zoals zoveel andere ontdekkingen werd ook de tabak en later de tabaksplant mee door ontdekkingsreizigers mee naar Europa genomen.

    http://users.skynet.be/zoekheteensop/tabak.htm

    met ander, nevengeschikt substantief


    • ontdekkingsreizigers en avonturiers
    • ontdekkingsreizigers en etnografen
    • ontdekkingsreizigers en kolonisten

    Die ouders zijn, verdwijnen en worden wat ze ooit zijn geweest – werelden waar ontdekkingsreizigers en avonturiers naar op zoek zijn.

    Berichten uit Maanzaad Stad, Abdelkader Benali,

    Sinds het begin van deze eeuw spanden ontdekkingsreizigers en etnografen allerhande zich in om in Centraal-Afrika de "stammen" - die men gaandeweg uit pudeur de "etnische groepen" ging noemen - te lokaliseren.

    De Standaard,

    Intussen vond sedert het einde van de 15de eeuw een nieuwe uitbreiding plaats: het christendom vestigde zich in het kielzog van ontdekkingsreizigers en kolonisten in Noord- en Zuid-Amerika, later ook in Afrika en Australië.

    http://www.pienternet.be/doc/werkstuk/opstel_Nederlands.html,

    met eigennaam


    • de ontdekkingsreiziger Abel Tasman
    • de ontdekkingsreiziger Marco Polo

    In 1642 arriveerde de Zeeuwse ontdekkingsreiziger Abel Tasman en hij veranderde de naam in Nieuw-Zeeland, naar zijn geboortegrond.

    De Standaard,

    Kroatië is erg aktief op de filatelistische scène. Wij zetten de laatste vijf uitgiften van 1995 op een rijtje. 23 november: zegel van 1,20 kuna voor het eeuwfeest van het Instituut voor blinde kinderen [...]; - 7 december: zegel van 3,50 kuna voor de 700ste verjaardag van de terugkeer uit China van de ontdekkingsreiziger Marco Polo, wiens familie afkomstig was van het Kroatische eiland Korcula.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding