opeethypotheek


opeethypotheek 1.0

hypotheek afgesloten op de overwaarde van iemands huis, met de bedoeling om consumptief inkomen voor de huiseigenaar beschikbaar te maken door middel van leningen met het huis als onderpand, meestal bij ouderen die hun huis al hebben afgelost en een aanvullend pensioen nodig hebben

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een opeethypotheek…

is een hypotheek; is een lening; is een transactie

      Algemene voorbeelden


      Bij het afsluiten van een opeethypotheek kunt u gebruik maken van deze overwaarde. U leent dan van de bank, met uw woning als onderpand. Over deze lening bent u wel rente verschuldigd. Omdat uw woning als onderpand dient, ligt deze rente relatief laag. Deze rente is overigens niet aftrekbaar. Vaak wordt de te betalen rente bij het krediet opgeteld, zodat de schuld niet alleen toeneemt met de onttrekking, maar ook met deze rente.

      http://www.geldenrecht.nl/artikel/2013-04-01/de-opeethypotheek,

      Er is een voorstel in de maak om de verkoop van de opeethypotheek in ons land mogelijk te maken. Een opeethypotheek is bestemd voor senioren die woningeigenaar zijn en een aanvullend pensioen nodig hebben. Ze geven hun woning in onderpand aan de bank, die hun een maandelijkse som uitbetaalt en geleidelijk eigenaar van de woning wordt. Zo kunnen de senioren tot hun dood in de woning blijven en het slapende vermogen dat eraan vastzit toch te gelde maken. De kinderen zien hoe een deel van hun erfeniskoek door hun ouders wordt opgegeten. In bankjargon heet zo'n hypotheek een 'omgekeerde hypotheek', een vertaling van het Engelse 'reverse mortgage'.

      De slachtoffers van de economische achteruitgang worden niet alleen beticht van misbruik, maar moeten ook zo snel mogelijk hun zuur verdiende spaargeld, hun bezit, inclusief de eigen woning, inleveren. Pas als zij werkelijk bezitloos geworden zijn en niet een verdienende partner hebben komen zij in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Banken bieden zogenaamde "opeethypotheken" aan en worden na overlijden van de hypotheeknemer(s) eigenaar van de woning. Al het moeizaam opgebouwde bezit wordt gewoonweg door het financierskapitaal geroofd. Werkende mensen hebben slechts zo lang een baan als hun arbeidskracht het kapitaal meer oplevert dan kost.

      De gemeente Hengelo werkt aan een plan om huiseigenaren van 55 jaar en ouder meer financiële armslag te bieden. Via een nog op te richten stichting kunnen zij op hun huis, waarop nauwelijks meer hypotheeklasten drukken, een krediethypotheek nemen. Die hypotheek wordt gekoppeld aan een lijfrentepolis, die een levenslange maandelijkse uitkering garandeert. Dit soort constructies (die feitelijk neerkomen op een 'op-eet-hypotheek') zijn niet nieuw, maar door de maatregelen van de regering in het kader van de brede herwaardering zijn ze wel interessanter geworden.

      https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:003109019:mpeg21:a00266,