opkikkertje


opkikkertje 1.0

iets wat iemand mentaal opkikkert, opbeurt

Algemene voorbeelden


De stijgende omzet en exploitatiewinst waren wel opkikkertjes.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een opkikkertje geven
  • een opkikkertje krijgen
  • een opkikkertje kunnen gebruiken

Een hoogst ongewone situatie: Indurain na één week Tour, na de eerste grote tijdrit zelfs, in de verliezende hoek. Bijna vijf minuten goed te maken op Berzin. "De chronorit monterde me een beetje op", zei hij gisteren, meer toegejuicht dan ooit tevoren. "Het was enorm belangrijk dat ik het mentale front een opkikkertje gaf."

De Standaard,

De dag voordien hadden we een opkikkertje gekregen, er belde een journalist.

Berthold 1200, Paul Koeck,

De maatregel met betrekking tot het geplande bezoek van Hirsch Ballin [...], leverde hem binnen het ministerie een flinke dosis goodwill op. De nieuwe bewindsman had even laten weten dat híj het is, die het buitenlands beleid maakt en dat de minister van justitie niet de aangewezen man is om in Jeruzalem de afwijzende boodschap van de regering over de deportatie van Palestijnen te gaan toelichten. Een dergelijk opkikkertje kon het ministerie goed gebruiken. Het voelt zich al geruime tijd in zijn competenties bedreigd door de minister-president, in het bijzonder op Europees terrein.

NRC,

in voorzetselgroep


  • aan een opkikkertje toe zijn

Als ik in de put zit, en ik ben dringend aan een opkikkertje toe, denk ik aan China en Joris Ivens.

Averechts, Gerrit Komrij,

opkikkertje 2.0

middel dat iemand opkikkert, in het bijzonder een borrel

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


'Drie uur,' zei Van Dam. Hij liep naar de portiersloge, ging er binnen en haalde een fles uit een kastje te voorschijn. 'Heb jij zin in een opkikkertje?' 'Een opkikkertje?' vroeg Kees schaapachtig. 'Kun je een geheimpje bewaren?' vroeg van Dam [...]. Hij nam twee plastic bekers en begon de jenever in te schenken.

De lift: naar het filmscenario van Dick Maas, Gerben Hellinga,

De hele bende begeeft zich naar de bar om een opkikkertje.

Hete zeeprikkels, Andreas Roels,

Tevens is de sociale functie van koffie verbonden met de stimulerende werking ervan: je biedt iemand een opkikkertje aan.

http://www.de.nl/makeframe.asp?Frame=assortiment

Ooit heeft de oermens ontdekt dat deze praktijk, het kauwen van khat, ertoe leidt dat men zich na verloop van tijd wat minder moe en uitgeput ging voelen. Het bood zo de mogelijkheid om door te kunnen gaan. De natuur biedt de mens meer van deze opkikkertjes.

http://www.fss.uu.nl/cvo/exerp.htm