oplossingsgerichtheid


oplossingsgerichtheid 1.0

het oplossingsgericht zijn; het gericht zijn, afgestemd zijn op het oplossen van problemen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Oplossingsgerichtheid…

is een eigenschap

      Algemene voorbeelden


      Over die praktijkkosten is de LHV met Zorgverzekeraars Nederland nog in overleg. 'We zijn dan ook erg teleurgesteld dat ze tijdens dit overleg naar het stakingsmiddel grijpen', zegt een woordvoerder van de zorgverzekeraars. 'Ook wij vinden dat de praktijkkosten zijn achtergebleven en dat de normen aangepast moeten worden. Dus waarom staken terwijl er nog geen eindbod ligt?' Maar volgens de LHV-woordvoerder is de staking juist mede bedoeld om de verzekeraars onder druk te zetten. 'We praten al jaren, maar het overleg wordt telkens getraineerd en de oplossingsgerichtheid is niet erg groot. Onze leden hebben daar geen enkel vertrouwen in."

      Het Financieele Dagblad,

      In de huidige buyers market voor advies is het belangrijk om meer grip te krijgen op mogelijk effectiviteitsbevorderende factoren. Wellicht kan oplossingsgerichtheid hier een rol bij spelen.

      http://www.m-cc.nl/verslagonderzoekadviesstijlen.htm

      Een pasgeboren baby die nog niet veel heeft kunnen leren, vertoont gedrag, dat in wezen slechts verfijnd hoeft te worden om als 'volwassen' door te gaan. Het genetisch netwerk is oplossingsgericht omdat oplossingsgerichtheid een goede eigenschap voor een brein is. Elke toevoeging, verfijning of vergroting van dit netwerk wordt enkel dan vastgelegd, als het resultaat ervan overeenkomt met de wenstoestand.

      http://home.planet.nl/~theeuwes/home.html,

      Onze account-managers, technici en IT specialisten zijn ervaren en getrainde mensen en werken conform zorgvuldig vastgestelde procedures en richtlijnen. Naast ons specialisme kan de eindgebruiker vanzelfsprekend een beroep doen op onze betrouwbare en doelmatige serviceorganisatie, onze flexibiliteit en oplossingsgerichtheid.

      http://www.compenic.nl/

      Op basis van dit onderzoek denken wij dat wij redelijk tot goed in staat zijn om 3 van de 4 aspecten van oplossingsgerichtheid in kaart te brengen. Bovendien lijken alle vragen samen een goede meting te zijn voor oplossingsgerichtheid in het algemeen. De bij de aspecten horende vragen hangen vanuit het perspectief van de respondenten gezien blijkbaar zinnig met elkaar samen.

      http://www.m-cc.nl/verslagonderzoekadviesstijlen.htm

      Om iets meer licht te werpen op dit validiteitsvraagstuk hebben wij de respondenten gevraagd een korte zelfbeschrijving te geven aan de hand van vijf vragen die gebaseerd zijn op de zogenaamde Big Five factoren van persoonlijkheid. Op basis hiervan kan met de nodige voorzichtigheid worden afgeleid dat oplossingsgerichtheid positief samenhangt met consciëntieusheid, openheid en (milde) onzekerheid.

      http://www.m-cc.nl/verslagonderzoekadviesstijlen.htm

      Uit de correlaties tussen oplossingsgerichtheid enerzijds en consciëntieusheid, openheid en onzekerheid/stelligheid anderzijds is vooruitlopend op het effectiviteitsonderzoek met veel slagen om de arm af te leiden dat oplossingsgerichtheid samen zou kunnen gaan met een positieve adviseursattitude c.q. succes als adviseur.

      http://www.m-cc.nl/verslagonderzoekadviesstijlen.htm

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • algemene oplossingsgerichtheid

      Het per definitie oplossingsgerichte netwerk 'gebruikt' deze feiten en wensen, omdat dit een succesvolle manier is om aan de 'beslissende' wenstoestanden van de eerst lus te voldoen. Deze principes werken, omdat het totale netwerk 'oplossingsgericht' is. Hierboven wordt dan ook gesteld dat de netwerken van dien aard zijn, dat ze een 'juiste' reactie teweegbrengen bij een bepaalde combinatie van toestandsfeiten. De oorzaak van deze algemene 'oplossingsgerichtheid' is primair evolutionair. De structuur van de hersenen is voor een belangrijk deel genetisch bepaald. Een pasgeboren baby die nog niet veel heeft kunnen leren, vertoont gedrag, dat in wezen slechts verfijnd hoeft te worden om als 'volwassen' door te gaan.

      http://home.planet.nl/~theeuwes/home.html,

      • sterke oplossingsgerichtheid

      Bij onvoldoende informatieuitwisseling treedt procesverlies op door sterke oplossingsgerichtheid. Te snel naar oplossingen zoeken terwijl het probleem nog niet duidelijk is. De voor- en nadelen van de oplossingen worden niet goed bekeken. Groupthink door gerichtheid op groepscohesie. Dit gebeurt vooral bij directief leiderschap, gemis aan procedures voor besluitvorming.

      http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/Socialepsychologie.pdf