oppleuren


oppleuren 1.0

(zeer informeel)

maken dat je wegkomt; opdonderen; oprotten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Oppleuren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Kan die sneeuw oppleuren? Mijn schoenen gaan nu echt [...] uitslaan. En ik moet nog met de auto weg.

      http://twitter.com/renroz/status/8408081300,

      Dus omdat je voor kinderen hebt gekozen moet je ze maar verwennen, niet klaarmaken voor het betalen van vaste lasten, niet voorbereiden op het feit dat wat ze uit de kast vreten ze ook moeten betalen, verantwoordelijkheden etcetc? Tot ze op hun 35ste heel misschien eens oppleuren en niet eens voor hun ouders gaan zorgen zodra die de hoge leeftijd bereiken?

      http://forum.scholieren.com/archive/index.php/t-1682656.html,

      Deze man nu, piekerde er niet over om zijn vingers te branden. Hij stapte naar de minister van defensie en zei: "Dit is jouw pakkie an." Die zegt aan de Franse minister: "Als jullie niet onmiddellijk oppleuren, zullen we jullie aanvallen, te land, ter zee en in de lucht."

      http://www.schrijversgroep77.org/?p=640,

      Trouwens, het sportcommentaar op Eurosport is helemaal bedroevend, dus da's ook geen optie. Kunnen alle commentatoren niet gewoon oppleuren! Ik wil gewoon sport zien.

      http://forum.fok.nl/topic/817921,

      We belden aan Bij alle deuren Ze vertelden aan Ons meldden aan Ons non-stop Dat we op moesten pleuren.

      Fin de siècle, John Schleipen,

      Vaste verbindingen


      pleur op!; pleurt op!

      1. donder op!; maak dat je wegkomt!; ga toch weg!

        Rotterdammers hebben van oudsher ook de neiging ziektes op elkaar te stapelen - "tyfuskankerteringlijder" - of tot werkwoorden te maken: "tief op", "pleur op."

        NRC,

        Even verderop is cabaretier/dichter Jules Deelder, eveneens lid van het comité en doorgewinterd Sparta-fan, bezig met zijn tirade aan het adres van "die krotenkokers van de gemeente". Sparta op vreemde bodem? Ondenkbaar. "Dan kom ik niet meer. Wie zou ik dan moeten aanmoedigen? Spartexcelsior ofzo? Pleurt op!"

        NRC,

      oppleuren met (de genoemde persoon of zaak)!

      1. weg met (de genoemde persoon of zaak)!

        Wie ook het lek zou zijn, feit is dat sinds het aantrekken van Pierre er weer gezeik is in de selectie. Zo was het 3 jaar geleden ook met Van Persie en de oude Kalou waar van Hooijdonk op zat te zeiken. Kortom: Oppleuren met die van Hooijdonk.

        http://feyenoord.netwerk.to/forums/HTML/forum2/1111-104.php,

        Dus Nathalie, veel succes met je avances naar Rita toe, maar nou oppleuren met je loze dreigementen voordat we een artikel aan jou gaan wijden. De enige reden dat we het hier nog over Rita hebben is omdat jij als een dolle gereageerd hebt op een artikel van een jaar geleden. Hoe dom kan je zijn.

        http://www.drijfzand.com/2007/04/28/dit-is-rita-verdonk/,

        We hebben drie stappen gezet wanneer ik word aangesproken door een radiojournalist die op hoge toon wil weten waarom ik hier überhaupt aanwezig ben, nadat ik in Vrij Nederland heb gezegd dat ik de film niet geslaagd vind. Nog voor ik me kan verdedigen roept Joop van Tellingen naar de journalist: 'Hé, pleur op met die kankermicrofoon!' Hé, kankermicrofoon voor dat gezicht vandaan!' Dat gezicht en de vriendin van dat gezicht moeten namelijk op de foto.

        Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,