opruiming


opruiming 1.0

( Met betrekking tot ongewenste zaken en de locaties waar die zaken zich bevinden)
het verwijderen en veilig afvoeren van ongewenste elementen van een bepaalde locatie, zoals explosieven, besmet vee in een agrarisch bedrijf, oude graven of vervuilende olie; het opruimen; opruimactie; handeling waarbij iets schoongemaakt wordt of weggeruimd wordt; dan ook: ruiming

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een opruiming…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Schoonmaak nucleaire terreinen VS kost 230 mld. Het opruimen van Amerikaanse installaties voor de produktie en opslag van kernwapens zal ten minste 230 miljard dollar kosten en tot ver in de volgende eeuw duren [...]. Het rapport, dat maandag is gepubliceerd, noemt tachtig produktie- en onderzoeksinstallaties die voor opruiming in aanmerking komen, verspreid over dertig Amerikaanse deelstaten.

      NRC,

      De tanker verliest meer dan 80 procent van zijn olie. Bij de eilanden ontstaat zo een olievlek van zo'n 1.000 km² die de zeebodem en de stranden van de unieke eilanden besmeurt. De opruiming verloopt zeer moeilijk omdat het delicate leefmilieu van de eilanden geen chemische bestrijdingsmiddelen verdraagt.

      http://www.gva.be/dossiers/-o/olieramp/dossier.asp

      Alle schapen, geiten en kameelachtigen (bv. lama's) die na 1 februari 2001 uit het Verenigd Koninkrijk gekomen zijn, worden opgeruimd [...]. De opruiming gebeurt zeer hygiënisch en met respect voor het dierenwelzijn. De dieren worden ter plaatse gedood door elektrocutie. De kadavers worden naar Rendac gevoerd, waar ze vernietigd worden.

      http://www.vilt.be/index.php/nl_BE/news/show/id/76057,

      Het Bosnisch-Servische leger heeft heftig geprotesteerd tegen de vernietiging van de munitie en de mijnen, en stelde dat de explosieven slechts voor defensieve doeleinden waren bedoeld en daarom niet onder Dayton vielen. Uiteindelijk hebben de 2.000 Navo-militairen bij de opruiming geen tegenwerking van de Serviërs ondervonden.

      De Standaard,

      Beginsel "de vervuiler betaalt". Dit beginsel bepaalt dat wie schade of verstoring veroorzaakt, ook moet instaan voor de (kosten van de) opruiming of voor de hersteloperatie.

      http://www.gent.be/

      Milieuorganisaties en de publieke opinie bekijken sedert de mislukking van het dumpingsplan voor het Shell-olieplatform elke opruiming met argusogen.

      De Standaard,

      Het graf van de timmerman, zonder wiens machine ik misschien wel nooit een boek van meer dan tweehonderd bladzijden zou hebben geschreven, moet men opzettelijk hebben gespaard bij de onvermijdelijke opruiming die, naar de jaartallen van de andere graven te oordelen, een jaar of veertig geleden heeft plaatsgevonden.

      Klaas kwam niet, W.F. Hermans,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      ( (vooral) in België. In Nederland wordt meestal over een preventieve ruiming gesproken.)
      • een preventieve opruiming

      De kostprijs van de preventieve opruiming bedraagt 35 miljoen frank, waarvan allicht 15 miljoen wordt betaald door de Europese Unie. De beslissing tot preventieve slachting is vrijdag al gevallen.

      De Standaard,

      Preventieve opruimingen. In de zone van 1 km rond de haard worden alle tweehoevigen opgeruimd. Als de opruiming logistiek niet kan binnen 7 dagen zullen de dieren gevaccineerd worden zodat het virus zich niet kan verspreiden in afwachting van de preventieve opruiming.

      http://cmlag.fgov.be/nl/dos/dg5/MondEnKlauwzeer/watis.html,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • de opruiming van afval
      • de opruiming van het puin
      • de opruiming van de vuilnis

      Het is een probleem van de hele mensheid geworden en daarom zal de wereldgemeenschap moeten meebetalen aan de kosten van de opruiming van dit afval.

      NRC,

      De brandweer ontdekte later op de voormiddag zijn lijk bij de opruiming van het puin.

      De Standaard,

      Daarnaast werkte hij als pompbediende, maakte zwembaden proper en hielp bij de opruiming van vuilnis in de New Yorkse straten.

      De Standaard,

      De opruiming van het afval is eenvoudig en goedkoop: houtafval kan worden gecomposteerd of als energiebron dienen.

      http://www.houtinfobois.be/nl/home.asp

      Vanuit zijn campagnetrein liet president Clinton de conventie weten dat hij bij herverkiezing bijna 30 miljard frank zal spenderen aan versnelde opruiming van giftig afval.

      De Standaard,

      ( (vooral) in België. In Nederland wordt in deze context meestal over ruiming gesproken.)
      • de opruiming van het bedrijf
      • de opruiming van dieren
      • de opruiming van de geitenhouderij
      • de opruiming van runderen
      • de opruiming van varkens
      • de opruiming van de veestapel

      Er werd niet afgestapt van het principe om ieder BSE geval publiek te maken de dag van de opruiming van het bedrijf (dit om de veehouder te besparen van ongewenste media-aandacht).

      http://www.favv.be/jaarverslagen/_documents/Jaarverslag2001.pdf,

      Blijkens verklaringen van woordvoerders zou de Europese Commissie rekenen met een schadeloosstelling van 200 tot 250 miljoen ecu of 7,6 tot 9,5 miljard fr. per jaar bij een opruiming van 700.000 dieren per jaar.

      De Standaard,

      De Boerenbond drong aan op de opruiming van de Britse dieren om het imago van Belgisch vlees op te krikken en om de neerwaartse druk op de prijzen te verminderen.

      De Standaard,

      Over de ultieme poging van zijn Vlaamse ambtgenote Vera Dua om de opruiming van de biologische geitenhouderij in Klemskerke alsnog te verhinderen, zegt Gabriëls dat Dua hem altijd mag bellen.

      http://www.gva.be/dossiers/-m/mkz/bioboer.asp,

      Indien de extreem lage prijs een tijdje aanhoudt, en dat ziet er naar uit, zal Europa alvast verplicht zijn runderen op te kopen tegen de vastgestelde interventieprijs. Daar bovenop zullen meer dan waarschijnlijk kompensaties komen voor de opruiming van runderen.

      De Standaard,

      In opdracht van het ministerie van Landbouw is gisteren begonnen met de opruiming van 12.000 varkens uit 38 Belgische bedrijven.

      De Standaard,

      Die felle inkrimping van het aantal bedrijven vanaf 1990 vergt een wat genuanceerde verklaring. Ze is niet zomaar toe te schrijven aan veel varkenshouders die het niet meer zagen zitten na een opruiming van hun veestapel.

      De Standaard,

      • de opruiming van kernafval
      • de opruiming van kernwapens
      • de opruiming van landmijnen
      • de opruiming van het wrak

      Heerema en Smit Internationale hopen via de Konsomolets Foundation een aandeel te verwerven in de markt voor opruiming van het Russische kernafval, die in totaal op een waarde van miljarden guldens wordt geschat.

      NRC,

      Het NPV belooft "algehele en volledige ontwapening", maar volgens tegenstanders van verdere of zelfs algehele opruiming van kernwapens zou dit schurken alleen maar vrij baan geven, doordat de kernwapenindustrie toegankelijker is geworden en waterdichte controle niet bestaat.

      NRC,

      Er moest vele uren worden onderhandeld om tot een akkoord te komen. De meest controversiële zaken waren abortus, het gezin en de opruiming van landmijnen.

      De Standaard,

      De internationale gemeenschap heeft zich verregaand geëngageerd bij de Bosnische bevolking voor de organisatie van vrije en eerlijke verkiezingen in de zomer [...], het tot stand brengen van een doelmatige en rechtvaardige politiemacht en de opruiming van miljoenen landmijnen.

      De Standaard,

      Toen graaf Zeppelin even later voor de resten van zijn schepping stond, had hij maar één gedachte: dit is het einde van mijn droom [...]. Verder gaf hij ir. Dürr opdracht de opruiming van het wrak te regelen.

      http://users.skynet.be/verganeglorie/

      • de opruiming van meren
      • de opruiming van rivieren
      • de opruiming van Sarajevo

      "Er wordt wel veel gepraat over de opruiming van rivieren en meren die licht of zwaar verontreinigd zijn, maar voorlopig blijft het bij veel woorden en weinig daden".

      De Standaard,

      De stadskanker Fontainas, achter het gelijknamige plein tussen Beurs en Zuidstation, heet in de volksmond "Sarajevo" [...]. Het college trekt twee miljoen uit voor de opruiming van Sarajevo en zal de plek met een laag teelaarde bedekken.

      De Standaard,

      • opruiming van de olie
      • opruiming van het strand

      De twee Franse oliezuigers Alcyon en Ailette, die meehielpen bij de opruiming van de olie voor de kust van Galicië, zijn teruggehaald.

      http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2779521/2002/12/05/Olievlek-breidt-zich-uit.dhtml,

      Maandagochtend is er olie aangespoeld langs de kust van Noordwijk [...]. Bij de opruiming van het strand vondt men echter 25 dode vogels en nog 10 levende, allen met olie besmeurd.

      http://www.noordwijktoday.nl/nieuws/regionaal/balans-olie-opruiming/2/462,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • opruiming en vernietiging

      Rechtstreekse schade bij de veehouderij doet zich voor onder de vorm van marktschade en schade ten gevolge van opruiming van dieren, vernietiging van producten of het afzetten ervan in een opkoopregeling.

      http://www.innovatie.vlaanderen.be/pbo/eindrapporten/PBO97-49-162-varkenshouderij.pdf,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      opruiming 1.1

      het uitzoeken, weggooien en opbergen van spullen in een woning, een kamer of eventueel andere ruimte

      Betekenisbetrekking


      specialisering
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een opruiming…

      is een handeling

          Algemene voorbeelden


          Bijna vijf jaar geleden heeft Hofland in een stukje tegen de afschaffing van het opstel deze regels van een achtjarige jongen in de herinnering teruggeroepen, regels die Carmiggelt tientallen jaren tevoren voor het nageslacht had bewaard. Bij een opruiming vond ik het terug in een la. Waarom had ik het daarin gelegd?

          NRC,

          'Dat zal een hele opruiming zijn!' zei Freddy terwijl we door de twee kamers liepen, waar alle meubels al bij elkaar waren gezet. 'Het moet weg. Ik wil met de verbouwing beginnen!'

          Bas, Annie Van Keymeulen,

          Soms is er een incidentele noodzaak voor een opruiming of herinrichting. Bijvoorbeeld bij verandering van woonomgeving. Als iemand kleiner gaat wonen. Of in geval van scheiding, invaliditeit, ziekte of overlijden. In dergelijke situaties moeten een heleboel spullen een andere bestemming krijgen.

          http://home.introweb.nl/~ned-po/

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          opruiming 1.2

          natuurlijke vernietiging; afbraak

          Betekenisbetrekking


          specialisering
          Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een opruiming…

          is een handeling

              Algemene voorbeelden


              Vliegen voeden zich door vloeistof op te zuigen en hebben dus meestal een zuigsnuit. Ze maken zelf hun voedsel vloeibaar door er eerst vocht op te spugen, dat zich dan vermengt met hetgeen ze willen nuttigen en dat daarna weer wordt opgezogen. Zo zuigen ze kadavers (niet het bot) en lijken, stront en aas op, zodat ze voor opruiming in de natuur heel nuttig zijn.

              http://www.natuurvereniging-ridderkerk.nl/diversen/vliegen.php

              Combinatiemogelijkheden


              met adjectief ervoor


              • de natuurlijke opruiming

              Een andere mogelijkheid is een stof die de natuurlijke opruiming van GLP-1 vertraagt, zodat het hormoontje langer aktief kan blijven.

              De Standaard,

              met voorzetselgroep


              Voorzetsel: van

              • de opruiming van cellen
              • de opruiming van stofwisselingsresten

              Onderzoekster Dorien Schrijvers toont in haar doctoraal proefschrift aan dat er een verband bestaat tussen een verstoorde opruiming van dode cellen en slagaderverkalking.

              http://www.hbvl.be/archief/guid/verstoorde-opruiming-dode-cellen-oorzaak-slagaderverkalking.aspx?artikel=11c4a62d-5979-48f1-b991-181bdd6683d0,

              Het lichaam wordt zo door de van binnenuit aangevoerde bestanddelen van het transpiratievocht als het ware "schoongespoeld". Deze regelmatige opruiming van in de weefsels achtergebleven stofwisselingsresten en van stoffen die hier na ziekteprocessen zijn blijven hangen, is een van de belangrijkste 'diepte-effecten' van het sauna-baden.

              http://www.thermenoosterhesselen.nl/

              Woordfamilie


              Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              opruiming 1.3

              ( Met betrekking tot plaatsen en personen)
              vernietiging; wegvaging

              Betekenisbetrekking


              metafoor
              Betrokken betekenissen 1.0 : 1.3

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een opruiming…

              is een handeling

                  Algemene voorbeelden


                  Wat opnieuw bij dit alles bleek, was de intelligentie, het planmatige, het methodische dat achter en in deze gebeurtenissen schuilging. Geen sprake meer van toeval, maar uitsluitend nog van een vernietigingsoperatie op wereldschaal, van een opruiming van het zichtbare leven op aarde, geleid door een exacte kennis van onze structuren en organisaties.

                  De ark en de ratten, Erik Van Ruysbeek,

                  Combinatiemogelijkheden


                  als object bij een werkwoord


                  • opruiming houden

                  De verwoesting van het centrum had in één klap opruiming gehouden onder de wirwar van krochten en stegen en door tbc besmette achterwoningen maar ook de weg geëffend voor de gemeentelijke onteigening van de complete binnenstad en voor een radicale herbouw waarvan de wereld zou opkijken.

                  NRC,

                  Daar komt bij dat Napels geteisterd wordt door een geheim genootschap dat onder de naam 'Schone Straten' letterlijk opruiming houdt. Verdachten tegen wie een gerechtelijk onderzoek loopt wegens omkoping, belastingfraude of banden met de georganiseerde misdaad, worden bewusteloos geslagen en in een vuilniswagen gegooid.

                  http://www.boeken.net/wbnliterair/index.asp

                  met voorzetselgroep


                  Voorzetsel: van

                  • opruiming van Joodse getto's

                  Litouwse hulppolitie was betrokken bij de "opruiming" van joodse getto's in Minsk en andere steden in Wit-Rusland.

                  NRC,

                  opruiming 1.4

                  ((vooral) in Nederland)

                  het wegwerken van bepaalde personen; het selecteren van personen, waarbij de ene groep mag blijven of een bepaalde functie mag houden maar de andere groep niet

                  Semagram (extra betekenisinformatie)


                  Een opruiming…

                  is een handeling

                      Algemene voorbeelden


                      'Een kweekvijver voor crimininaliteit', zo schetst Overgauw de sfeer die er op dat moment heerste. Met een streng regime en een 'drastische opruiming van leerlingen', werd er in de nieuw gevormde scholengemeenschap orde op zaken gesteld.

                      NRC,

                      Combinatiemogelijkheden


                      als object bij een werkwoord


                      • opruiming houden onder

                      Bij de recente geslaagde machtsgreep heeft Leo Kirch, een film- en t.v.-magnaat, meteen opruiming gehouden onder Springers oude getrouwen.

                      NRC,

                      Zo had het Nederlanderschap nog eeuwen van vader op zoon kunnen overgaan, als op 1 januari 1985 niet een nieuwe Rijkswet op het Nederlanderschap in werking was getreden met als een van de doelen een grote opruiming te houden onder de echte en de latente Nederlanders.

                      NRC,

                      met voorzetselgroep


                      Voorzetsel: onder

                      • opruiming onder oude getrouwen
                      • opruiming onder Nederlanders

                      Bij de recente geslaagde machtsgreep heeft Leo Kirch, een film- en t.v.-magnaat, meteen opruiming gehouden onder Springers oude getrouwen.

                      NRC,

                      Zo had het Nederlanderschap nog eeuwen van vader op zoon kunnen overgaan, als op 1 januari 1985 niet een nieuwe Rijkswet op het Nederlanderschap in werking was getreden met als een van de doelen een grote opruiming te houden onder de echte en de latente Nederlanders.

                      NRC,

                      opruiming 2.0

                      het tegen korting verkopen van goederen, bijvoorbeeld omdat deze weg moeten zoals aan het einde van een seizoen of na de feestdagen; ook: periode waarin deze kortingen plaatsvinden; uitverkoop; solden; sale; soms ook: leegverkoop
                      In België is solden of koopjes veel frequenter.

                      Semagram (extra betekenisinformatie)


                      Een opruiming…

                      is een handeling

                      • [Waarneembaarheid] is zichtbaar als reclame op en in winkels (plaatjes met procenttekens of woorden als sale, kortingen of alles moet weg en in Nederland door opruiming, uitverkoop, in België door solden of koopjes)
                      • [Tijd] vindt plaats aan de einde van een seizoen, eind januari en eind juli
                      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] bestaat erin dat goederen, vooral kleding, tegen kortingen aangeboden worden
                      • [Gevolg of resultaat] leidt vaak tot drukke winkelstraten
                      • [Motief] heeft als bedoeling van de winkelier dat alles verkocht wordt of dat klanten ook andere dingen kopen en terugkomen
                      • [Recht] is qua periode in België door de wet bepaald en mag buiten die periode (in de zogenaamde sperperiode) niet plaatsvinden

                      Algemene voorbeelden


                      Inmiddels zijn veel oude artikelen via de opruiming weggewerkt.

                      ANP,

                      De periodes waarin de verkopers van kleding, lederwaren en schoenen mogen overgaan tot een opruiming zijn strikt bepaald.

                      De Standaard,

                      De handelaar is verplicht deze actie aan te kondigen onder de benaming opruiming, solden of een gelijkaardige benaming zoals "alles moet weg, afslag, koopjes, hernieuwing van de voorraad of einde reeks."

                      De Standaard,

                      Het gaat hier in heel wat gevallen om woorden die in de taalbeschouwing barbaristisch of puristisch genoemd worden. Voorbeelden van barbarismen zijn: solden voor opruiming, editoriaal voor redactioneel, frigobox voor koelbox, er is geen kat voor er is niemand.

                      http://www.kuleuven.ac.be/facdep/arts/bibliotheek/neerta.htm

                      Combinatiemogelijkheden


                      als object bij een werkwoord


                      • houden

                      Wij zouden het liefst zien, dat de detailhandel tweemaal per jaar opruiming hield.

                      Meppeler Courant,

                      Hij begon een sigarenwinkel aan de Molenstraat en hield op een gegeven moment opruiming. Hierbij prees hij het merk 'edelachtbaar' op een wijze aan, dat iedereen begreep waar het om ging. In de etalage stond namelijk 'alle edelachtbaren moeten eruit'.

                      Meppeler Courant,

                      in voorzetselgroep


                      • in de opruiming
                      • uit de opruimingen

                      Dan begin ik ondertussen over mijn winterjas. Hij hing een jaar of vijf geleden in de opruiming, een beer van een jas.

                      NRC,

                      Een manufacturenhandelaar meldde tevreden aan zijn stamtafel dat de Lomma's hem in één dag bevrijd hadden van de winkeldochters die hij zelfs in de opruiming nooit was kwijtgeraakt: meer dan tweehonderd totaal verkleurde satijnen onderjurken met weeffouten.

                      De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

                      Als laatste opmerking geldt dat een artikel niet onder Refund Protection valt indien de verkoper van het artikel een gelijke of zelfs betere garantie geeft. Artikelen die niet onder deze regeling vallen zijn: dieren en levende planten; unieke zaken zoals antiquiteiten, kunstobjecten en bont [...]; artikelen uit de opruiming; consumptieartikelen en producten die beperkt houdbaar zijn.

                      http://www10.americanexpress.com/sif/cda/page/0,1641,3513,00.asp

                      met ander, nevengeschikt substantief


                      • opruiming en kortingsacties

                      De eigen reclameafdeling op het hoofdkantoor is elke dag bezig met een up-to-date en onderscheidend advertentiebeleid [...]. Deze afdeling is ook verantwoordelijk voor de publiciteit rond de opruiming en kortingsacties.

                      http://www.zeeman.com/Standaard/zeeman_begin.htm

                      Woordfamilie


                      Als deel van een afleiding


                      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


                      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


                      opruiming 3.0

                      (voetbal; sport en recreatie)

                      het vaak min of meer lukraak naar voren spelen van de bal, zodat het spel minder gevaarlijk is voor de betreffende partij

                      Semagram (extra betekenisinformatie)


                      Een opruiming…

                      is een handeling

                      • [Functie] dient om het voetbalspel minder gevaarlijk te maken voor de betreffende partij doordat de bal weg is van het doel van de tegenstander
                      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gebeurt vaak min of meer lukraak of ongecontroleerd
                      • [Activiteit of handeling] vindt plaats tijdens het voetballen, in een voetbalwedstrijd
                      • [Handelende persoon] gebeurt meestal door verdedigers, door de verdediging

                      Combinatiemogelijkheden


                      in voorzetselgroep


                      • voor opruiming zorgen

                      Beide ploegen lieten zien dat ze tot goed voetbal in staat waren. Wat betreft veldspel deden ze niet voor elkaar onder. Over en weer kwamen wat kansen, maar de verdedigingen konden in de meeste gevallen voor opruiming zorgen.

                      Meppeler Courant,

                      Pas in laatste instantie konden keeper Gert Abma en Henri Eenkhoorn wat chaotisch ogend voor opruiming zorgen.

                      Meppeler Courant,

                      Wedstrijdmoment voor het Baarlo-doel, waar Wouter Peeters zorgt voor 'opruiming'.

                      http://www.voetbal-clubs.nl/voetbal/baarlo/,