ornitholoog


ornitholoog 1.0

iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met de studie en de beschrijving van vogels; vogeldeskundige; vogelkundige; vogelkenner

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ornitholoog…

is een persoon

  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft een relevante opleiding genoten
  • [Activiteit of handeling] bestudeert en beschrijft vogels en hun gedrag
  • [Object betroffen] houdt zich bezig met de studie van vogels en hun gedrag

    Algemene voorbeelden


    Sommige biologen, ornithologen en andere deskundigen vinden dat je de natuur zijn gang moet laten gaan en spreken over "natuurlijke" selectie (de zwakken sterven en de sterken blijven over).

    http://home.planet.nl/~nvd.strix/

    Zowel het kleinste uiltje van Afrika als de meest gestreepte ekster van het continent wonen er. 550 verschillende soorten, beweren de ornithologen. En die geleerde bollen vormen op hun beurt een unieke soort. Uitgedost in scoutskledij met tropenhelm en gewapend met telescoop, camera, cassetterecorder, verrekijker en sandwiches, kun je niet alleen in de beschermde reservaten maar ook in iedere savanne, moeras, woud, strand of andere biotoop op zo'n "birdwatcher" botsen.

    De Standaard,

    Zijn kijk op eco-toeristen: "Ze studeren vlijtig voor ornitholoog in de Zoo van Antwerpen, reizen met overladen boekenplanken achterin de wagen, hebben een engelengeduld bij het observeren en stellen honderden vragen".

    De Standaard,

    Een poelifinario, een kroet of een tsjak-tsjak, waarvan de 'ornitholoog' Toon Hermans ons ooit de zeldzame geluiden heeft laten horen, zullen we niet gauw vinden in de broedkooien en volières van de leden van de Edelzanger.

    Meppeler Courant,

    Het waren ornithologen van het Instituut voor Natuurbehoud, die gisterenmiddag van op het schip Zeehond tellingen maakten van trekvogels, die het kadaver zagen drijven.

    http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=GBUB0MEQ,

    Zo werd in 1988 nog geplubliceerd door de Duitse ornitholoog Holger Schulz, een erkende autoriteit op ooievaarsgebied, dat de scheidingslijn van de westelijke en oostelijke trekroute van de ooievaar zich juist onder Drenthe bevond.

    Meppeler Courant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    ornitholoog 2.0

    iemand die zich uit liefhebberij bezighoudt met het observeren van vogels; vogelaar

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een ornitholoog…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        De muziek voor de film werd geschreven door Bruno Coulais, hij weet op wonderbaarlijk wijze de vogels op zijn muziek te laten dansen. Deze vogels konden mij alvast geen volledige film boeien. Misschien wil hij de ornitholoog in elk van ons naar boven laten komen, maar bij mij is dit alvast niet gelukt. Ben je in voor een filmavond met mooie natuurbeelden dan is dit de film van de maand, maar ik wandel liever in het bos.

        http://www.kutsite.com/recensie/

        Voor ornithologen uit alle uithoeken van Europa is Monfragüe een begrip vanwege de vele bijzondere soorten vogels die hier vrij eenvoudig te observeren zijn.

        http://www.wandelwaaier.nl/vakantie-informatie/Spanje%20(ex.Canarische%20eilanden)/info5026/wandelwaaier101310.html

        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen