outlaw


outlaw 1.0

afbeelding

Bron: stick-man-11
( CC BY-NC-SA 3.0 )

buiten de wet gestelde, vogelvrij verklaarde misdadiger in het Wilde Westen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een outlaw…

is een misdadiger; is een persoon

  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Amerika, ten tijde van het Wilde Westen
  • [Tijd] dateert uit de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw, ten tijde van het Wilde Westen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vogelvrij
  • [Onstoffelijke eigenschap algemeen] is misdadig
  • [Geslacht] is van het mannelijk geslacht
  • [Waardering] is weliswaar een misdadiger, maar wordt in een geromantiseerde opvatting wel als cultheld vereerd

Algemene voorbeelden


De Pony Express bleef slechts negentien maanden operationeel. Zijn taak werd op 24 oktober 1861 door de transcontinentale telegraaf overgenomen. Die korte tijdspanne volstond echter om zijn koeriers - Billy Cody alias Buffalo Bill was een van hen - als onvervaarde strijders tegen de onverbiddelijke natuur, bloeddorstige indianen en al even buitbeluste outlaws, een onuitwisbare plaats in het geschiedenisboek van het grote Amerikaanse avontuur te bezorgen.

De Standaard,

In zijn boek schenkt hij veel aandacht aan de Electronic Frontier Foundation die een kleine twee jaar geleden in de Verenigde Staten werd opgericht. Met haar naam herinnert deze organisatie van verontruste computergebruikers aan het Wilde Westen dat in de vorige eeuw meter voor meter werd veroverd door kolonisten, outlaws en andere onaangepasten.

NRC,

In Great Plains maakt Ian Frazier een reis door het midden van Amerika. Dat geeft hem gelegenheid om de geschiedenis van het Wilde Westen op te halen. Indianen en outlaws, valsheid en moord, vasthoudendheid en moed, cowboys en koeien.

NRC,

Als minder succesvolle, maar serieuze pogingen kunnen 'The Quick and the Dead' genoemd worden (een western rond een vrouwelijke outlaw), de futurische stripverfilmingen 'Barb Wire' en 'Tank Girl' en 'Point of No Return', de remake van een Franse actiefilm rond een vrouwelijke huurmoordenaar.

Trouw,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


outlaw 2.0

iemand die zich aan een misdrijf schuldig heeft gemaakt of gewoon is misdaden te plegen; misdadiger; crimineel

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een outlaw…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Enkele gegijzelden zijn de treinkapers in de gevangenis blijven bezoeken. "Identificatie met de agressor" wordt dat genoemd. Het is natuurlijk fnuikend voor de algemene moraal als onze meisjes verliefd worden op de outlaws.

      Morgenster, Jaap Scholten,

      De voor verkrachting veroordeelde Tyson wordt met open armen ontvangen door het publiek. Zijn gevangenisstraf heeft geen invloed gehad op zijn populariteit bij boksfans. "Boksen is altijd een sport van outlaws geweest", zei een bokscommentator van de tv-zender ABC deze week.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      outlaw 3.0

      iemand die zich willens en wetens niet houdt aan de regels of gebruiken die gelden binnen een bepaalde kring of maatschappij en zich er daardoor van distantieert of door anderen uitgesloten wordt

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een outlaw…

      is een persoon

      • [Onstoffelijke eigenschap algemeen] is sociaal niet aangepast

        Algemene voorbeelden


        Ondertussen was die jongen die een zangeres in mij zag ook niet helemaal normaal. Wij waren de outlaws van de klas, met het ene verschil dat Sander boven de wet stond, en ik erbuiten. Ik weet zeker dat hij een paar jaar later keurige gaatjesschoenen droeg, maar dat ging ik niet meer meemaken, want op het Marnix was ik een soort antilichaam. Ik moest eruit.

        Gouden bergen, Herman Stevens,

        In de literatuur en in de subcultuur ontstond in dezelfde periode de cyberpunk. In de literatuur gaat het meestal om sciencefiction-werken waar een sombere maatschappij wordt geschetst die haar onderdanen controleert en onderdrukt met technologie. De punks zijn de outlaws die het systeem met zijn eigen technologische wapens bevechten, belachelijk maken of aanwenden voor de bevrediging van hun individuele behoeften.

        De Standaard,

        Je bent een geboren outlaw. 'Ik ben sociaal volkomen onaangepast. Ik kan bv. onmogelijk geregeld acht uur per dag werken. Ik heb in al die jaren diverse betrekkingen gehad, maar na 14 dagen ten hoogste vluchtte ik weg. Ik was altijd in de contramine. Toen ik drie was bezorgde ik mijn ouders kommer en overlast. Ik werd uitbesteed bij een boer. De landelijke atmosfeer en openlucht zouden een bedarende invloed op me uitoefenen. Na twee weken bracht de boer me terug, ik had zijn varkens bont en blauw geslagen.'

        Ik ga altijd uit de weg voor een andere ezel, Jos de Man,