overpad


overpad 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

pad dat leidt over andermans eigendom
Vaak met de juridische bijgedachte dat het pad onderworpen is aan een erfdienstbaarheid die eigenaren van aanliggende percelen het gebruik ervan toestaat om hun eigendom te bereiken of te verlaten.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een overpad…

is een pad

  • [Functie] dient om de toegang tot aangrenzende percelen en eigendommen mogelijk te maken
  • [Plaats] loopt over andermans grondeigendom
  • [Gebruiker] wordt gebruikt door de eigenaar van een aanliggende eigendom, vaak een plaatselijke bewoner zoals een buur
  • [Recht] is vaak voorwerp van een erfdienstbaarheid die bepaalt dat men een buur daarover toegang tot zijn eigendom moet toestaan

Hoofdsemagram: pad


Algemene voorbeelden


De buren zijn volgens een ingeschreven erfdienstbaarheid verplicht elkaar, aan de achterzijde van hun perceel, over een strook grond van ongeveer 1 meter breed, overpad te verlenen [...]. De eigenaren, althans hun rechtsvoorgangers, van Adelaarstraat 2, 3 en 4 hebben dit overpad echter bij hun achtertuin getrokken en met schuttingen afgesloten. Alleen het overpad achter perceel Adelaarstraat 1 is nog open.

http://www.eerstehulpbijrecht.nl/data/files/Uitspraak%20Afspraak%3Dafspraak.pdf,

De voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor: woonhuizen al dan niet in combinatie met ruimte voor een aan-huis-verbonden-beroep; aan-/uitbouwen en bijgebouwen; met daaraan ondergeschikt: tuinen, erven en terreinen; verhardingen; overpaden en inritten ten behoeve van aanliggende bestemmingen.

http://ruimtelijkeplannen.hengelo.nl/plannen/NL.IMRO.0164.BP0029-/NL.IMRO.0164.BP0029-0401/r_NL.IMRO.0164.BP0029-0401_2.3.html

Deze vier fraai vormgegeven rijwoningen beschikken over een heerlijke diepe achtertuin, waarachter een gezamenlijk overpad ligt.

http://www.wittevanscholten.nl/het_plan/a-koetswoningen-1-4,

In de inleiding van onze dagvaarding geven wij inderdaad aan dat wij uitgaan van een gezamenlijk overpad waarvan de ene helft (60 cm) van buurman is en de andere helft (60 cm) van ons zodat iedereen gebruik kan maken van een pad van 1.20 m.

http://rechtenforum.nl/forum/thread/title/Overpad%3B+tegenstrijdigheid+in+kadasterkaart+en+koopakten/t/6044/,

Van de Witte loopt over een pad door een weiland waarin een aantal stierkalveren staan. Hij moet van dit overpad gebruik maken om zijn eigen land te bereiken. De wandeling wordt wreed onderbroken als een stierkalf de man op de hoorns neemt.

http://www.google.nl/#hl=en&tbo=d&output=search&sclient=psy-ab&q=%22een+aantal+stierkalveren+staan%22&oq=%22een+aantal+stierkalveren+staan%22&gs_l=hp.3...1724.8208.0.8290.32.32.0.0.0.0.90.1786.32.32.0.les%3B..0.0...1c.1.DeIr0jZ3ovQ&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=caff1b88c9661fa4&bpcl=38625945&biw=1248&bih=808,

Vaste verbindingen


recht van overpad

  1. recht dat men heeft om zich via een pad over andermans perceel naar zijn eigendom te begeven

    Een recht van overpad is het recht dat u heeft om gebruik te maken van (een deel van) de grond van iemand anders. Heeft u het recht van overpad? Dan mag u over de grond van uw buren lopen of fietsen om bij uw huis of ander eigendom te komen.

    http://www.juridischloket.nl/vraagenantwoord/wonen/buren/recht-van-overpad/Pages/default.aspx

    In de toekomst krijg je de situaties dat de mensen in een huurwoning tussen de mensen in een koopwoning komen en andersom. En in dergelijke gevallen zit je toch met gezamenlijk onderhoud aan de woningen en je krijgt situaties als recht van overpad en andere zaken waarbij over en weer zaken geregeld moeten worden.

    Meppeler Courant,

overpad 2.0

afbeelding

Bron: Spoorjan
( CC BY-SA 3.0 )

oversteekplaats voor voetgangers en fietsers over een spoorweg; kruising van een voetpad of fietspad met een spoorweg

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een overpad…

is een pad

  • [Functie] dient om voetgangers en fietsers de mogelijkheid te geven een spoorweg over te steken
  • [Pad of traject] leidt over een spoorweg

    Hoofdsemagram: pad


    Algemene voorbeelden


    Het bestuur van de ANBO heeft een gesprek gehad [...] over een gelijkvloerse spoorwegovergang [...]. Een beveiligd overpad of liften geven een blijvende oplossing voor de bereikbaarheid van de perrons.

    Meppeler Courant,

    Reizigers moeten van een bewaakt overpad gebruik maken om de sporen over te steken.

    http://www.wierden.nl/Docs/Masterplan%20Stationsomgeving/Haalbaarheidsstudie%20onderdoorgang%20Dikkensweg.%20Webversie.pdf,

    Allereerst worden de twee perrons in Molenhoek met elkaar verbonden via een voetgangersbrug; in 2010 is de definitieve oversteek gereed in de vorm van een beveiligd gelijkvloers overpad voor voetgangers over het spoor.

    http://www.mookerheide.nl/bereikbaarheid.html,

    ProRail ziet de mogelijkheid om het overpad te heropenen na uitgebreid onderzoek naar de veiligheid op het spoor [...]. Een aantal medewerkers krijgen een specifieke instructie om veilig gebruik te maken van het overpad. Alleen die medewerkers mogen gehandicapte reizigers begeleiden bij het oversteken. Voor anderen blijft het overpad gesloten. Deze situatie van het overpad is een tijdelijke omdat in Gorcum in 2013 liften worden geplaatst op het station, waardoor het overpad sowieso overbodig wordt.

    http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=1783125,

    Op overpaden bij stations steken voetgangers en/of fietsers soms toch over bij geactiveerd overpad. Voor ProRail heeft TNO onderzocht of het aanbrengen van hangwerken onder de spoorbomen en het beter laten aansluiten van hekwerken bij de overweginstallatie hielpen in het terugdringen van onveilig oversteekgedrag van voetgangers en/of fietsers.

    http://www.inoisterwijk.nl/nieuws/2010/07/16/hangwerken-onder-spoorbomen-leidt-tot-veiliger-oversteekgedrag-voetgangers,