pandapunt


pandapunt 1.0

(neologisme)

punt voor elke maand, bij studenten voor elke week, dat men geen seks heeft gehad; punt dat men zichzelf of anderen toekent voor een bepaalde periode zonder seks

Semagram


Een pandapunt…

is een punt

 • [Toepassingsgebied of bereik] is een punt dat men zichzelf of een ander toekent voor elke maand, bij studenten voor elke week, dat men geen seks heeft gehad

  Hoofdsemagram: punt


  Algemene voorbeelden


  Pandapunten geven aan hoelang iemand geen seks heeft gehad. De waarde van een Pandapunt is afhankelijk van de status van de persoon in kwestie. Voor studenten staat één Pandapunt gelijk aan één week zonder seks. Voor alle andere personen geldt een seksloze maand als één Pandapunt.

  http://www.pandapunt.nl/

  Inderdaad, pandapunten gaan over je seksleven. Voor elke seksloze maand verdien je één hele pandapunt. Voor studenten werkt de teller iets genadelozer: al bij een week zonder seks mag je er een punt bijschrijven – van studenten wordt blijkbaar nog iets meer verwacht dat ze zich fanatiek inzetten tegen uitsterving. Degene die na een jaar de meeste punten heeft is de winnaar, een eer die waarschijnlijk wordt beloond met meewarige blikken en hopelijk een telefoonnummer uit barmhartigheid.

  NRC,

  Bij het pandapuntenspel beweert men echter dat degene met de meeste pandapunten (dus met de minste seks) de winnaar is, maar toch is het niet iets om trots op te zijn. Wij studenten leven in een bonobomaatschappij. Dit pandapuntensysteem is het bewijs. Niemand wil de panda zijn. De panda wordt met uitsterven bedreigd.

  http://dichtgetikt.wordpress.com/2012/06/17/pandapunten/,

  Eén pandapunt staat voor 1 week geen seks als je een student bent, 1 maand voor niet-studenten.

  http://kiwiblog.nl/2011/03/pandapunten/,

  Hoeveel panda punten hebben de Amsterdamse jongeren? Jazz (16): "Wanneer was Koninginnedag ook alweer? Owja nee ik heb geen pandapunten." Amber (18): "Geen panda punt. Heb een scharrel. Vind hem wel een beetje leuk maar of het wat gaat worden is de vraag." Melis (18): "Heel veel! Ik ben Moslima, dus ik ben nog maagd."

  http://shannonvanriswick.blogspot.nl/search?updated-min=2010-01-01T00:00:00%2B01:00&updated-max=2011-01-01T00:00:00%2B01:00&max-results=18,

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • pandapuntencollectie
  • pandapuntencompetitie
  • pandapuntenspel
  • pandapuntensysteem
  • pandapuntmethode

  Etymologie


  Aard herkomstinheems woord
  Vroegste datering2008
  Periode opkomst2012
  Omstandigheden opkomstHet woord ontstond in een Utrechts studentenhuis, waar de enige plant in huis, een bamboeplant, onderhouden moest worden door degene die het langst geen seks had gehad. De term verspreidde zich eerst over de Utrechtse studentenhuizen en sprong vandaaruit over naar studentenhuizen in Amsterdam en Nijmegen. Medio 2010 werd door het studentenhuis waar het woord zijn oorsprong had, de website www.pandapunten.nl in gemaakt. De groeiende bezoekersaantallen van de site illustreren de gaandeweg groeiende bekendheid van het woord. In januari 2012 werd het woord bij het grote publiek geïntroduceerd door een vermelding tijdens de Nationale IQ-quiz. Ook in Vlaanderen raakte het woord bekend; het werd in Leuven geïntroduceerd door een Nederlandse studentenvereniging en sloeg vervolgens over naar Antwerpen en Gent.
  BedenkerHet woord is bedacht door studenten van een Utrechts studentenhuis.
  BenoemingsmotiefHet eerste element verwijst naar de panda, die weinig sekslust heeft en mede daardoor nu met uitsterven bedreigd wordt.
  BijzonderhedenHet woord werd in december 2012 gekozen tot Mooiste Woord van het Nederlands. Hetzelfde studentenhuis dat verantwoordelijk was voor het bedenken van het woord pandapunt, introduceerde in oktober 2012 de tegenhanger tijgerpunt.