parel


parel 1.0

afbeelding

Bron: Hannes Grobe/AWI
(CC BY 3.0)

bolletje van parelmoer dat in een oester of ander schelpdier ontstaan is door een binnengedrongen vuiltje zoals een zandkorreltje en dat bij mensen zeer geliefd is als sieraad

Semagram


Een parel…

is een voorwerp

 • [Kleur] heeft meestal een lichte kleur (crème of lichtroze), maar komt ook in een donkere variant voor
 • [Lichtreflectie] glanst iriserend
 • [Omvang concreet] is niet zo groot, heeft de grootte van een kraaltje
 • [Vorm] is een bolletje
 • [Groeiwijze] groeit langzaam
 • [Materiaal] bestaat uit parelmoer, de iriserende stof die door sommige schelpdieren aangemaakt wordt
 • [Ontstaan] ontstaat in een oester of in de schelp van een ander dier dat parelmoer aanmaakt, omdat een vuiltje of oneffenheid zoals een zandkorrel met laagjes parelmoer bedekt wordt
 • [Voortbrenging] wordt ook kunstmatig gekweekt (een gekweekte parel, ook cultivéparel of mikimotoparel genoemd) en nagemaakt van kunststof
 • [Duurzaamheid] gaat vaak niet langer dan zo'n 100 jaar mee, omdat het parelmoer dan gaat afbladderen
 • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] is in de natuur een zeldzaamheid: geschat wordt dat slechts in 1 op de 15000 oesters een parel zit
 • [Gebruikswijze] wordt ter versiering gebruikt, in sieraden, kleding en siervoorwerpen
 • [Betrokkene] wordt opgevist door een parelduiker of gekweekt door een parelkweker
 • [Object betroffen] bevindt zich vaak in een sieraad (een ketting, armband of oorbellen), op een siervoorwerp of op mooie kleding
 • [Waardering] varieert in waarde afhankelijk van factoren als de glans (of luster), de vorm, de kleur, de grootte, perfectie en de kwaliteit parelmoer
 • [Kostbaarheid] kan grote waarde hebben

Algemene voorbeelden


Na eeuwen van wetenschappelijke gissingen en twijfel weten we nu dat de parel een min of meer regelmatig klompje parelmoerstof is, dat in het lichaam van de pareloester of -mossel wordt gevormd. Zij ontstaat doordat mantelepitheel (het goedje dat parelmoer vormt aan de binnenzijde van de schelp) in het bindweefsel van de mantel terechtkomt, bijvoorbeeld door zandkorrels of parasieten.

NRC,

De parel groeit zéér langzaam. De snelheid van groeien hangt af van de temperatuur van het zeewater en de soort pareloester. De pareloesters werken langzaam maar gestaag door. Ze zetten per dag twee tot zeven laagjes af die elk 0.0005 millimeter dik zijn, ofwel een halve micron. Het resultaat na één jaar is verschillend.

http://www.naturalis.nl/nl/zakelijk/nederlands-edelsteen-laboratorium/parels/wat-zijn-parels/

Het betoverende kleurenspel, de onweerstaanbare glans en het feit dat de mens haar niet hoeft te slijpen of te polijsten maakt de parel tot een kostbaar kleinood en sieraad.

http://www.juweliergeers.be/

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • parels dragen

Eindelijk beslist zij om zich tergend traag om te draaien, de vrouw die naar haar parfum ruikt, haar haar heeft, haar schouders, de onmogelijke vrouw die haar kleren en haar parels draagt.

Cargo, Patrick Conrad,

In veel Europese landen waren speciale wetten van kracht die bepaalden wie wel of niet parels mocht dragen.

NRC,

Ze is een waardige dame die parels draagt en zich van een ebbenhouten wandelstok bedient.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

 • parels rijgen

Ze reeg de parels aan een gouden draad en maakte zo een prachtige ketting.

http://erfgoedproject.wikispaces.com/file/view/de+parelschaal.doc

In de regionale kantoren van de Liga en in de Citroën-Brailleclubs komen blinden en slechtzienden bijeen om samen dingen te doen: boetseren, parels rijgen, manden vlechten en andere manuele activiteiten.

http://www.braille.be/nl/default.asp

met adjectief ervoor


 • een echte parel
 • een natuurlijke parel
 • echte parels
 • valse parels

Echte parels zijn zonder menselijke bijdrage absoluut natuurlijk ontstaan. Als toevallig een ander deeltje in de schelp binnen dringt, beschermt de schelp zich hier zelf tegen. Dat is het begin van de parel.

http://www.parel-sieraden.nl/parel-soorten-echte-parel.html

Een zogenaamde cultivéparel is een echte parel, waarvan het groeiproces in gang is gezet door menselijke tussenkomst.

http://www.juweliergeers.be/

Parels om haar hals, al konden het heel goed de valse parels van de jaren vijftig zijn.

Gouden bergen, Herman Stevens,

Naast natuurlijke parels bestaan er ook gecultiveerde parels, dit zijn parels die gekweekt worden onder streng gecontroleerde omstandigheden. De overgrote meerderheid van de aangeboden parels is tegenwoordig gecultiveerd. De natuurlijke parel kan worden onderscheiden van de "gekweekte" parel bij doorlichting met röntgenstraling.

http://www.naturalis.nl/nl/zakelijk/nederlands-edelsteen-laboratorium/parels/wat-zijn-parels/

Terwijl hij [...] naar haar toeloopt, merkt hij dat zij ook de avondschoenen van lichtgroen satijn en het halssnoer van zijn vrouw draagt, drie rijen valse parels en een gouden slot in de vorm van een hart, en hoe ze haar linkervoet net als Bettemie achter haar rechterkuit geklemd houdt.

Cargo, Patrick Conrad,

 • witte parels
 • zwarte parels

De opnames zijn begonnen voor de film over Margaret (Maggie) Hilda Thatcher [...]. De hoofdrol is toebedeeld aan Meryl Streep [...]. Volgens de vrijgegeven foto's is het kapsel aardig gelukt en staan de bekende witte parels haar goed.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1849074/2011/02/10/Lady-met-de-ogen-van-Caligula-en-de-lippen-van-Marilyn-Monroe.dhtml,

Deze zomer zou er een verbod moeten komen op kleren met een Disney-tekening op. Vooral van Winnie the Pooh word ik zenuwachtig. Ook tijgerprints, bodywarmers, witte parels, en strakke jeansshorts met flosjkes aan kunnen niet.

De Morgen,

Er zijn vele soorten pareloesters, daarom hebben parels verschillende kleuren. Een zeewater-oester, van het geslacht Pinctada, levert meestal een zachte tint: zilver, wit, rose of een bronsglans. Zwarte parels komen van de soort Pinctada margaritifera, de "blacklipped oyster". Als een parel grijs of zwart is komt dat omdat het parelmoer een organisch pigment in zich heeft.

http://www.naturalis.nl/nl/zakelijk/nederlands-edelsteen-laboratorium/parels/wat-zijn-parels/

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


 • glinsterende parels

Een slanke figuur in zijden avondjurk met glinsterende parels om de hals stond losjes geleund tegen een marmeren schoorsteenmantel waarboven een spiegel, zodat je haar donkerblonde, piekfijn in golfjes gelegde krullen niet alleen van voren, maar ook van achteren heel goed kon bewonderen.

Quissama, F. Springer,

Zuster Econome leek op Onze lieve vrouw van smarten, glinsterende parels in olie gedoopt rolden van haar bloedrode oogranden.

Het verdriet van België, Hugo Claus,

met adjectivisch voltooid deelwoord


 • aaneengeregen parels
 • geregen parels

Het gaslicht beeft en komt bleek overeind in het gloeikousje, in de koker van het lampeglas. Om de wijde witte stolp hangt een groene franje van aangeregen parels. Ze hangt boven de keukentafel, en klopt week, in vale lichtstralen, het hart van ons huis.

De reis, Rose Gronon,

Ze draagt een gouden band om haar hoofd met twee aan twee geregen parels erop, afgewisseld met twee aan twee geregen zwarte edelsteentjes.

http://books.google.nl/books?id=3ckowBiYtfgC&printsec=frontcover&hl=nl&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false,

 • gecultiveerde parels
 • gekweekte parels

Naast natuurlijke parels bestaan er ook gecultiveerde parels, dit zijn parels die gekweekt worden onder streng gecontroleerde omstandigheden. De overgrote meerderheid van de aangeboden parels is tegenwoordig gecultiveerd. De natuurlijke parel kan worden onderscheiden van de "gekweekte" parel bij doorlichting met röntgenstraling.

http://www.naturalis.nl/nl/zakelijk/nederlands-edelsteen-laboratorium/parels/wat-zijn-parels/

De onderscheiding bestaat uit twee delen: een plaquette met een gegraveerde boodschap van de president van Mazda en een speld met een in zilver gevatte, gecultiveerde Japanse parel.

Meppeler Courant,

Naast de bekende ronde vorm, hebben parels bijna alle soorten en maten [...]. Tegenwoordig worden ze op industriële wijze gekweekt en nagemaakt, waardoor de glans er toch een beetje vanaf gaat. Het resultaat is dat jan en alleman ermee kan lopen, zoals die Amerikaanse dame die in de jaren vijftig een jurk liet maken van 100.000 gekweekte parels - hetgeen toentertijd toch nog altijd een slordige 900.000 dollar kostte.

NRC,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

 • een parel in haar oren
 • parels in haar oren

Met haar linker wijs- en middelvinger raakte ze verstrooid aan de ronding van haar kin. De lange parel in haar oor, als een glazen traan, zoog het licht in zich op.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

Ze droeg een zomerjurk met schouderbandjes en had vermoedelijk parels in haar oren.

Blanco, Peter Terrin,

Voorzetsel: om

 • parels om haar hals

Ik draaide me om in mijn stoel, zag de met glinsterende stenen bezette riemen op haar enkels, haar diepgebronsde kuiten, het vibrerende roze van haar japon, de parels om haar hals en haar lokken die net als op haar trouwfoto in twee zware krullen tot boven haar jukbeenderen kwamen.

Sluitertijd, Erwin Mortier,

Een prachtige vrouw, mooi en elegant, in een zwarte jurk met diep uitgesneden decolleté, parels om haar hals en armbanden om haar polsen, perfect gekapt en opgemaakt, die hem zwijgend aankeek.

De grens van glas, Carlos Fuentes,

in voorzetselgroep


 • met parels bezet
 • met parels gedecoreerd
 • met parels overladen
 • met parels versierd

Haar frivole kostuum, voorzien van de nodige sluiers en rijkelijk met parels bezet, laat niet al te veel aan de verbeelding over.

http://www.bellydance.be/boek.html

De Boergondische gewaden, met bladgoud belegd, met stiksels en parels gedekoreerd, weerspiegelden een hoog besef van macht en superioriteit.

De Standaard,

Zo verbeeldde hij zich dat Fa, gekleed in een witte satijnen harembroek en overladen met parels, op hem kwam toegestapt.

Het beleg van Brussel, Frans Verleyen,

Haar garderobe telde 3000 jurken, 80 pruiken en tientallen oorhangers, ringen, colliers, haarnetjes en schoenen, die stuk voor stuk versierd waren met parels.

NRC,

 • een armband van parels
 • een ketting van parels
 • een snoer van parels

Er zijn geen halskettingen van parels of diamanten, noch zijn er gouden kettingen, maar er is zeker wel een zwaar beladen ketting rond je hals.

http://home.wanadoo.nl/sairam/

Ze droeg een jurk van zwarte zijde, om haar hals een snoer van parels, aan haar pols een beursje van wit bont.

Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

Met de gehandschoende hand, waarover de polsarmband van zwarte parels, voelde ze onder haar bleke dijen, daar waar ze boven de zwarte kousenranden met de strakgespannen jarretelles naakt was, bij haar gladgeschoren venusheuvel.

De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

voorafgegaan door als


 • als parels
 • glanzend als parels
 • glimmend als parels
 • als parels in de natuur gelegen
 • als parels in het landschap ingebed
 • schitteren als een parel

Dauwdruppels hingen als parels in z'n haar, ogen als zwarte kralen tuurden vanonder wenkbrauwen een mistig landschap in.

Meppeler Courant,

Hij stond ons op te wachten bij de ingang van het Hôtel de Sully, in het gezelschap van een knappe, slanke, jonge dame met donker haar en ogen glanzend als parels.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

Je ziet zijn tanden. droog en dof glimmend als parels.

De kus, Jan Wolkers,

Achter elke bocht in de weg wachten nieuwe verrassingen: uitgestrekte vlakten waarop lama's en vicuna's vredig grazen, ongerepte valleien, steile canyons en rokende vulkanen. In dit natuurgeweld liggen pittoreske dorpjes als parels ingebed.

http://www.arakea.be/site/schad_5174.htm

De hier en daar verspreid gelegen boerderijen met hun gronden maakten plaats voor een door bomen gedomineerd landschap waar landhuizen als parels in gelegen waren.

http://www.driebergen.nl/achtergronden/bkptraaij/bkp_traaij.htm,

Kaapstad schittert (nog) als een parel in het licht, als de mooiste stad ten zuiden van Rome.

De Standaard,

 • als een parel in een oester

Een goed toegankelijk park, mooi gelegen in het midden van de wijk. Onopvallend als een parel in een oester.

http://www.hvbws.nl/,

Als de parel in de oester, de oester in de zee zo lagen wij opgeborgen in het hart van het oceanische leven, dat ons bewoog en dat wij bewogen.

De lange geboorte, Lut Ureel,

met ander, nevengeschikt substantief


 • briljanten en parels
 • parels of diamanten
 • parels en edelstenen
 • parels en schelpen

Alles werd geïnventariseerd, meer dan 150 voorwerpen: gouden diademen, oorhangers, armbanden, kettingen, verschillende halskettingen met briljanten en parels.

NRC,

Kasten met geëmailleerde deksels welke soms de meest gecompliceerde miniaturen bevatten, dikwijls omrand met parels of diamanten.

http://217.18.67.78/05/Articles/Kats/katsarticle.htm

Op haar hoofd glanzen parels en edelstenen.

NRC,

Het is versierd met parels en schelpen.

http://home.planetinternet.be/~sintlod9/baluba/baluba_inhoud.htm

Vaste verbindingen


een barokke parel


 1. een grillig gevormde, niet perfect ronde parel

  Traditioneel wordt aangenomen dat hoe ronder de parel, hoe waardevoller. Toch kunnen barokke parels veel meer leven, glans en karakter hebben dan een perfect ronde parel.

  http://www.shenza.com/parel-kwaliteit/

  De Joodse kooplieden brachten gouddraad, barokke parels, smaragden en karmozijnrood naar Spanje zonder invoerbelasting te betalen.

  http://books.google.nl/books?id=Gg8GBAAAQBAJ&printsec=frontcover&hl=nl&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q=parels&f=false,

  Rond stukjes koraal, barokke parels en niet voor de hand liggende edelstenen fantaseert hij zijn eigenzinnige creaturen.

  http://www.depanne.be/product/477/tentoonstellingen-2006

parel aan de kroon


  Zie: parel aan de kroon

parels voor de zwijnen


  Zie: parels voor de zwijnen

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • barokparel
 • blisterparel
 • cultivéparel
 • glasparel
 • kunstparel
 • mabeparel
 • massageparel
 • mikimotoparel
 • nachtparel
 • namaakparel
 • nastrooiparel
 • natuurparel
 • reuzenparel
 • zoetwaterparel
 • zuidzeeparel

Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • parelantraciet
 • parelbank
 • parelblank
 • parelboor
 • parelboot
 • parelcollier
 • pareldruppel
 • parelduiken
 • parelduiker
 • parelduikster
 • pareleffect
 • parelgaren
 • parelglans
 • parelgrijs
 • parelgroeimethode
 • parelhalssnoer
 • parelhanger
 • parelhelder
 • parelketting
 • parelkleur
 • parelkrans
 • parelkroon
 • parelkust
 • parelliefhebber
 • parelmossel
 • parelnaald
 • pareloester
 • pareloog
 • parelpoeder
 • parelpunt
 • parelrand
 • parelring
 • parelroze
 • parelschelp
 • parelschotel
 • parelsnoer
 • parelspeld
 • parelsteek
 • pareltrut
 • parelvisser
 • parelvisserij
 • parelwit
 • parelzijde
 • parelzwart

Overige woordfamilieleden


parel 1.1

crèmekleur of andere lichte kleur met een iriserende glans; parelkleur; soms ook: elke kleur met een iriserende glans; parelmoerkleur

Semagram


Parel…

is een kleur

 • [Kleur] ziet eruit zoals een parel, dus licht (meestal crème of wit, soms ook roze, paarsig of groenig) met de typische glans van het parelmoer
 • [Lichtreflectie] ontstaat doordat het licht op een bepaalde manier (glanzend of iriserend) gereflecteerd wordt

  Algemene voorbeelden


  Zo is er op het einde van het boek een beschrijving van oude lakens die over tomatenplantjes worden gelegd om ze te beschermen en "die in alle tinten wit versteld waren: marmer, ivoor, melkzilver, sneeuw, krijt, parel, berkebast, spook, margriet, wolken, as, kwarts."

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • parelantraciet
  • pareleffect
  • parelessence
  • parelglans
  • parelgrijs
  • parelkleur
  • parelroze
  • pareltand
  • parelwit
  • parelzwart

  parel 2.0

  iets wat op een parel lijkt; iets wat eruitziet als een parel
  Zie de specifiekere subbetekenissen en de onderstaande verbinding.

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen1.0 : 2.0

  Vaste verbindingen


  parels van Baily


  1. lichtpunten aan de randen van de maan bij een zonsverduistering die ontstaan doordat de laatste zonnestralen voor de verduistering tussen de kraters van de maan doorschijnen

   Synoniem: kralensnoer van Baily

   Verder zijn de protuberansen (uitspringende vlammen van de zon) zichtbaar en de parels van Baily. De parels van Baily worden veroorzaakt doordat de zon in zijn laatste seconden voor totale verduistering nog tussen de kraters van de maan doorschijnt.

   http://www.astro.uva.nl/encyclopedie/

   Zodra het laatste streepje zonlicht verdwijnt, wordt het ineens donker en ontstaat de onwerkelijke sfeer die een totale zonsverduistering zo bijzonder maakt. Pas dan ook is bij voorbeeld de corona van de zon te zien, het aureool aan gloeiend hete gassen dat als een stralenkrans rondom de door de maan afgedekte zonneschijf oplicht. En pas dan ook worden de zogenoemde parels van Bailey zichtbaar. Dat zijn grote lichtflitsen die te zien zijn op het moment dat het laatste zonlicht door de dalen op de maan de aarde nog weet te bereiken en op het moment dat aan de andere kant het eerste zonlicht weer achter de maan vandaan komt.

   http://archief.weer.nl/?menu=view&cat=verduistering&item=duisterafrika20062001.wn,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • parelen
  • pareltje

  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • benzolietparel
  • boraxparel
  • dropparel
  • loodparel
  • massageparel
  • meloenparel
  • mengparel
  • mintparel
  • nachtparel
  • ozalietparel
  • suikerparel
  • waterparel
  • zweetparel

  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • parelamaniet
  • parelcokes
  • pareldraad
  • parelgerst
  • parelgezwel
  • parelgierst
  • parelgort
  • parelgras
  • parelgrind
  • parelhagedis
  • parelkrans
  • parelkruid
  • parellijm
  • parellijst
  • parelmais
  • parelmos
  • parelsteek
  • parelstruik
  • parelstuifzwam
  • parelsuiker
  • pareltapioca
  • parelthee
  • pareluitje
  • parelzaad
  • parelziekte

  Overige woordfamilieleden


  parel 2.1

  op een parel lijkende druppel; druppel die glanst of glinstert

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen1.0 : 2.1

  Betekenisbetrekking


  specialisering
  Betrokken betekenissen2.0 : 2.1

  Semagram


  Een parel…

  is een druppel

  • [Kleur] is doorzichtig of heeft een matglanzende parelachtige kleur
  • [Lichtreflectie] glanst of glinstert
  • [Vorm] is rond
  • [Samenstelling] bestaat uit een vloeistof

  Hoofdsemagram: druppel


  Algemene voorbeelden


  De stilte in de tuin werd slechts onderbroken door het komen en gaan van de sproeier, die zijn harde, transparante druppels in cirkels rond wierp, zijn parels in alle richtingen schoot.

  De jongste pop, Rosario Ferré,

  In dikke parels rolde het zweet van zijn voorhoofd en trok bleke strepen over zijn bestofte gezicht.

  Arend, Stefan Brijs,

  Combinatiemogelijkheden


  met substantief erachter


  • parels zweet

  Mag ik u wijzen op de matte parels zweet die zich in Annemiekes snotgoot hebben gevormd en de bepaald fraaie wijze waarop klissen haar tegen het geteisterde voorhoofd plakken.

  Henry; Snelle schets van het dagelijks leven op het einde van de twintigste eeuw, Peter De Graef,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • parelen
  • pareltje

  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • boraxparel
  • loodparel
  • waterparel
  • zweetparel

  parel 2.2

  (soms)

  bes die qua kleur en vorm aan een parel doet denken, in het bijzonder aalbes

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen1.0 : 2.2

  Betekenisbetrekking


  specialisering
  Betrokken betekenissen2.0 : 2.2

  Semagram


  Een parel…

  is een bes

  • [Lichtreflectie] is glanzend en min of meer doorzichtig
  • [Omvang concreet] is ongeveer zo groot als een echte parel
  • [Vorm] is een rond bolletje
  • [Soort] is meestal een aalbes, maar soms ook een andere bes

  Hoofdsemagram: bes


  Algemene voorbeelden


  Aalbessenjam, aalbessen met room, aalbessenvlaai, aalbessengelei en aalbessensap: wie trekt daar z'n neus voor op? Je kunt toch niet zo maar voorbijgaan aan deze fris gekleurde parels. Zelf aalbessenstruiken houden is verbazend gemakkelijk en de opbrengst van een paar bessenstruiken is enorm.

  http://www.neerlandstuin.nl/struiken/aalbes.html

  Deze zoetzure parels (een deel van de Aalbessen) zijn niet alleen maar schitterend om te zien, ze zijn ook super gezond.

  http://www.foodsandphotos.nl/rode-bessen-cranberry-koekjes-aalbessen/,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • blauwe parels
  • rode parels
  • witte parels

  Flensjes met verse blauwe bessen [...]. Heerlijk die grote ronde blauwe parels. Als ik ze weer zie kan ik ze niet laten liggen. Het lekkerste zijn ze natuurlijk vers, een geweldige combinatie met ijs maar nog veel lekkerder als je er dan ook nog eens warme flensjes bij maakt.

  http://www.smulweb.nl/recepten/1415894/Flensjes-met-verse-blauwe-bessen,

  De rode bes, of aalbes zoals deze rode parel ook wel wordt genoemd, wordt veelal verwerkt in jam, gelei, limonadesiroop, vruchtensap, fruitsalades en patisserie en desserts.

  https://www.delixl.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/newsdetail_17986.jsp,

  Omdat het momenteel bessentijd is en de bessen met dit weer zo snel rijpen, moest ik weer iets bedenken om weer wat bessen te verwerken. 2 struiken in mijn tuin hangen vol met deze rode sappige parels die erom schreeuwen om geplukt te worden.

  http://www.lekkertafelen.nl/recepten/ontbijten/rode-bessen-jam/

  Rondom de voet van de bomen stonden hulststruiken met voor het seizoen abnormaal rijpe rode bessen, en witte parels van maretak bespikkelden de takken.

  http://books.google.nl/books?id=GgKjSsunGpUC&printsec=frontcover&hl=nl&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false,

  Vaste verbindingen


  witte parel


  1. oud aalbesras, waarvan de struiken smaakvolle witte aalbessen geven

   Semagram


   Witte parel…

   is een plant

   • [Kleur] heeft groene bladeren en crèmekleurige bessen
   • [Soort] is een aalbes
   • [Verloop] geeft half juli bessen
   • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft bessen met een lekkere smaak
   • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] is niet zo vatbaar voor bladvalziekte

   Witte- en roze trosbessen zijn lekker zoet, terwijl de rode trosbessen licht zuur smaken. Witte trosbessen zoals 'Witte Parel' en 'Blanka' hebben soms minder last van vogelvraat.

   http://fruitabc.blogspot.nl/2012/06/rode-en-witte-trosbessen-oogsten-ribes.html,

   Ik heb [...] een paar witte parels opgeruimd omdat de opbrengst na 13 jaar behoorlijk minder werd ondanks goede verzorging. Tijd voor nieuwe soorten!

   http://www.moestuinforum.nl/giga-slechte-oogst-van-de-rode-bessen-t2091.html,

   Witte Parel is een oud ras dat gelijk rijpt met Albatros. De vrij tere witte bessen zijn kleiner en hangen aan tamelijk korte trossen. Goede snoei is noodzakelijk om de besgrootte op peil te houden.

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_bes

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • pareltje

  parel 3.0

  exemplaar dat voortreffelijk in zijn soort is; prachtexemplaar; topstuk

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen1.0 : 3.0

  Semagram


  Een parel…

  is een exemplaar

  • [Kwaliteit] is prachtig; is zeer goed; is voortreffelijk in zijn soort

   Algemene voorbeelden


   De filosoof en de sluipmoordenaar is een van de parels in het oeuvre van Vestdijk.

   NRC,

   Mol heeft zo'n 150 delen typografisch verzorgd, ook het onlangs verschenen jubileum-deel De Buitenkant van Gerrit Komrij [...]. "De reeks is een absolute parel, bijna een kroonjuweel", zegt Herm Pol.

   NRC,

   Klassiek en jazz konden samen voor een nieuwe muziek zorgen. Die muzikale beweging was geen opwindend leven beschoren, maar bracht toch enkele parels voort.

   De Standaard,

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • barokke parels

   Laat je op sleeptouw nemen door de drie 'prinsen' van de Antwerpse baroktijd. Rubens, Jordaens en Van Dyck leiden je naar de absolute toppers van barokke bouw-, schilder-, en beeldhouwkunst [...]. Ook in het huis van de 17de-eeuwse burgemeester en kunstminnaar Nicolaas Rockox ontdek je een schat aan barokke parels.

   http://www.visitantwerpen.be/bezoekerssite-nl/publicatiekanalen/stad/antwerpenbe/bezoekerssites/bezoekerssite-nl/bezoekerssite-nl-bezoekerssite-nl/doelgroepnavigatie/meetings/meetings-tours--incentives-meetings-meetings-tours--incentives-rubens-met-een-gids.html

   Muziek- en Woordacademie Zoltàn Kodàly nodigt iedereen uit om vrijdag 14 december om 19.30u in de Sint-Guibertuskerk in Schilde te genieten van een concert met oude muziek onder het motto Barokke parels.

   http://www.gva.be/cnt/aid1296079/barokke-parels,

   In de sfeervolle rooms katholieke kerk op de Noordeindseweg vond vrijdagavond 15 oktober een concert plaats met als titel Barocco. Barokke parels uit eind 1600 tot half 1700. Het werd een welkome verrassing voor alle bezoekers.

   http://www.heraut-online.nl/heraut-online/heraut-online/?itemid=14370,

   • culinaire parels
   • literaire parels
   • poëtische parels
   • een poëtische parel

   Zij garanderen dat Nederland meer culinaire pareltjes heeft dan u denkt.

   De Standaard,

   Alle uitgevers vinden dat hun boeken literaire parels zijn.

   De Standaard,

   Uit ergernis over het onbegrip en de geringe waardering die zijn dichtbundels ten deel vielen heeft Boudewijn Büch ooit besloten zijn poëtische parels niet langer voor de zwijnen te werpen.

   http://www.boudewijnbuch.net/

   Het is onbegrijpelijk dat deze poëtische parel zo weinig kritische aandacht kreeg.

   De Standaard,

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: onder

   • de parel onder de internationale bridgetoernooien
   • de parel onder de Limburgse fietsroutes

   De Brazilanen hebben de laatste twintig jaar alles gewonnen wat er te winnen viel, behalve deze parel onder de internationale bridgetoernooien.

   NRC,

   De Minerva-route, de nieuwste parel onder de Limburgse fietsroutes, werd in 2002 een voltreffer!

   http://www.toervl.be/script/common/00.00.html

   • parels uit de 20ste-eeuwse kamermuziek
   • een parel van neogotiek

   Zowel de Strijkkwartetten 1 2 van Janacek als de Lyrische Suite van Berg zijn parels uit de 20ste-eeuwse kamermuziek, alle drie geïnspireerd door bizarre liefdesverhalen, maar even overtuigend als "musique pure".

   De Standaard,

   Aan Frituur De Witten nemen we rechts de Hazaarddam, aan het eind daarvan naar links, dan naar rechts tot aan de wegwijzer Gaverland 1, die naar de ranke kapel leidt, een parel van op de spits gedreven neogotiek.

   De Standaard,

   Vaste verbindingen


   een parel van een ....


   1. een zeer mooi/mooie ...; een prachtig/prachtige ...; een ... die/dat een parel is

    Synoniem: een juweel van een ....

    Een parel van een lezing die werkelijk model zou kunnen staan.

    http://www.kuleuven.ac.be/vlr/011lexico.htm

    Op het programma stonden parels van aria's uit Don Giovanni, Die Zauberflöte en Le Nozze di Figaro.

    De Standaard,

    Het conflict dat zich nu ontspint zou van een diamanten schoonheid zijn indien erin gesproken werd: parels van dialogen zou het opleveren!

    Berichten uit Maanzaad Stad, Abdelkader Benali,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   • pareltje

   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • architectuurparel
   • dansparel
   • indieparel

   parel 3.1

   prachtige plaats; prachtplaats; prachtplek; toplocatie

   Betekenisbetrekking


   specialisering
   Betrokken betekenissen3.0 : 3.1

   Semagram


   Een parel…

   is een locatie

   • [Kwaliteit] is prachtig; is zeer mooi
   • [Waardering] is de moeite waard om te behouden en te bezoeken

    Algemene voorbeelden


    Minister Pronk wordt in dezelfde bundel bekritiseerd door de Brabantse CDA-gedeputeerde Van Geel, die zich ergert aan de hautaine houding van het rijk. "Dat ze ons vanuit Den Haag komen vertellen dat het rijk zich als hoeder beschouwt van onze mooie gebieden, zeg maar de parels, omdat de provincies niet goed omgaan met hun patrimonium. Maar het is het kabinet dat - tegen de zin van de provincie - een vergunning geeft om naar gas te boren in de Biesbosch".

    Brabants Dagblad,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • historische parels
    • toeristische parels

    U kunt enkele historische parels bezoeken zoals Brugge en Gent, met hun vele monumenten, musea en typische steegjes.

    http://www.eikenhof.be/Hotel/nederlands.htm

    Bakewell is met zijn 4.200 inwoners een der toeristische parels van het Peak District.

    De Standaard,

    De toeristische parels in Den Bosch en de omliggende regio met elkaar in verbinding brengen. Dat is de inzet van het plan De Ziel van Brabant, waarmee Den Bosch samen met andere gemeenten en partners meer toeristen naar de stad en de regio wil trekken.

    http://www.bd.nl/regio/den-bosch-en-omgeving/den-bosch-verbindt-parels-in-regio-1.1211738,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de parel van het Caribische gebied
    • de parels van Marokko
    • de parels van Spanje's mediterrane bossen

    In 1493 ontdekt Columbus Puerto Rico, de parel van het Caribische gebied.

    http://www.speelgoedmertens.be/spelen2.html

    Fes is een van de parels van Marokko, één van de vijf "keizerlijke steden", in een ver verleden de hoofdstad van de eerste koningen van het land.

    De Standaard,

    Vanuit Cáceres gaan we, na een kort bezoek aan de eveneens Middeleeuwse stad Plasencia, naar de laatste standplaats, het Natuurpark Monfragüe, een van de parels van Spanje's mediterrane bossen.

    http://www.wandelwaaier.nl/vakantie-informatie/Spanje%20(ex.Canarische%20eilanden)/info5026/wandelwaaier101310.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    • pareltje