parvenu


parvenu 1.0

iemand van geringe afkomst die tot aanzien en rijkdom is opgeklommen en zich daar graag op laat voorstaan, veelal zonder dat deze zich op een bijpassend beschavingsniveau weet te gedragen; nouveau riche

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een parvenu…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is van geringe afkomst en tot aanzien en rijkdom opgeklommen; laat zich daar graag op voorstaan; gedraagt zich veelal niet op het bijpassende beschavingsniveau van zijn nieuwe stand

    Algemene voorbeelden


    'En aan het eind van de maand,' vervolgde mijn vader,' strijkt hij het drievoudige op van wat wij verdienen. Hij laat een bungalow bouwen aan de rand van de stad met een garage voor zeker drie auto's, een paardenstal en een verwarmd zwembad, de parvenu.' 'Krankzinnig,' zei mijn moeder. Hierna zwegen ze allebei.

    De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

    De echte liefhebbers van de golfsport zijn gewaarschuwd. De banen worden overspoeld door parvenu's die willen golfen omdat dat tegenwoordig hoort. Hoe zorg je er nu voor dat al die personen zonder aanleg en zonder serieuze belangstelling voor het spel zo weinig mogelijk hinder en schade veroorzaken op de baan?

    NRC,

    De flessen met de fraaiste kastelen hadden we het eerst opgedronken. Op de cv-installatie stonden kistjes champagne. Moeder vond dat een drankje voor parvenu's. Ze nam nog liever een slok badwater.

    Morgenster: roman in drie delen, Jaap Scholten,

    Wat irriteert in de praatjes van Van Dis' verdedigers is de hoge toon waarop zij van leer trekken, alsof ze het minvermogende gepeupel toespreken dat immers toch niet snapt waar Hoge Kunst over gaat. Als Adriaan niet zo onverstandig was geweest om in paniek H.M. Van den Brink - de bekende brokkenpiloot van de VPRO - en Spoor te bellen om vergoelijkende stukjes, had er geen haan meer naar Van Dis' zoveelste plagiaat gekraaid. Maar nee, hoge toon, ferme praatjes ("Hoezo 'plagiaat'?"), de arrogantie van parvenuen die in Wassenaar niet verder zijn gekomen dan het Polanenpark waar de losers van de Goudkust hun dagen moeten slijten.

    http://www.theovangogh.nl/forza.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding