pasar


pasar 1.0

((vooral) in Nederland)

Indische markt; markt of marktplaats in Indonesië of Maleisië

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pasar…

is een markt; is een gebeurtenis

  • [Plaats] werd gehouden in Nederlands-Indië en wordt nu gehouden in Indonesië en Maleisië

    Algemene voorbeelden


    Ik vind Non in haar pendoppo, bezig een plant die zij 's ochtends vroeg op de pasar van een betrouwbare kweker heeft gekocht 'klaar te maken', zoals zij het noemt. Dee, die geen interesse heeft voor dit werk, is in de tuin blijven schommelen.

    Sleuteloog, Hella S. Haasse,

    Hij stuurde het meeste personeel naar huis, de kookmeid, de wasmeid, de naaimeid, alle meiden, behalve Marisini en baboe Assinah, die nu gezamenlijk voor het huis en de kinderen moesten zorgen [...]. Inkopen op de pasar deed hij zelf.

    Mevrouw mijn moeder, Yvonne Keuls,

    Winkelstraten in plaatsen als Bukittinggi of Semarang waren minder rommelig dan de Amsterdamse Kalverstraat of de Haagse Spuistraat. De pasars bij de Kraton in Cirebon of in de prachtige markthallen in Balige (bij het Tobameer) zijn zeker minder vies dan de markt in de Haagse Herman Costerstraat.

    NRC,

    Op de expositie zie we hoe batik gemaakt wordt, hoe de pasar of markt van het gehucht Garut eruitzag, er zijn staatsieportretten van gouverneurs, residenten en Javaanse prinsen.

    NRC,

    Vaste verbindingen


    pasar malam

    1. avondmarkt in Indonesië of Maleisië. In Nederland een nostalgische oosterse jaarmarkt, die niet noodzakelijk 's avonds gehouden wordt.

      Naast de dansavonden willen wij in de toekomst ook lezingen, kookcursusssen en op kleine schaal een pasar malam (Indische avondmarkt) gaan organiseren, waar naast standhouders ook optredens zullen worden georganiseerd van Indonesische dansen, traditionele kleding, pentjak silat (Indonesische verdedigingssport) etc. Onder het genot van typische Indische snacks (pasteitjes, risoles, pisang goreng (gebakken banaan) nasi- of bami goreng etc. etc.) kan men dan genieten van het aangeboden programma.

      http://www.deouwetoren.nl/

      De Evenementenhal in Borne is tot en met zondag 15 mei het toneel van de Pasar Malam, de feestelijke Oosterse jaarmarkt die al achttien jaar lang duizenden liefhebbers trekt. Het wordt de laatste Pasar Malam oude stijl. Komend najaar verhuist het beurscomplex naar Hengelo.

      Meppeler Courant,

    Pasar Malam Besar

    1. als eigennaam: festival dat jaarlijks op het Malieveld in Den Haag plaatsvindt, en dat voornamelijk draait om de Indonesische en Indische cultuur, waarbij Oost en West elkaar ontmoeten

      Actuele verkeersinformatie over de bereikbaarheid van Den Haag bij grootschalige evenementen zoals de Pasar Malam Besar, Parkpop, en het North Sea Jazzfestival, evenals de bereikbaarheid van Scheveningen bad, wordt als extra verkeersbulletin uitgezonden via Radio West (88.4 FM) en StadsRadio 94 (94.0 FM).

      http://www.denhaag.nl/