pasja


pasja 1.0

titel van een hooggeplaatste ambtenaar of militair in hoge rang die ten tijde van het Ottomaanse Rijk, tot 1935, werd toegekend door de sultan
Wordt, door de slechte reputatie die de titeldrager genoot, ook beledigend gebruikt, als bijnaam, en wordt in afwijking van de offiiciële regels vaak gespeld als Pasja (met hoofdletter).

Semagram (extra betekenisinformatie)


Pasja…

is een titel

  • [Tijd] is een titel die werd toegekend ten tijde van het Ottomaanse Rijk, die niet meer werd toegekend na 1935
  • [Geslacht] is de titel van een man
  • [Betrokkene] is een titel die werd toegekend door de sultan
  • [Bezitter of eigenaar] is de titel van een hooggeplaatste ambenaar, zoals een gouverneur, of van een militair van hoge rang, zoals een legeraanvoerder
  • [Waardering] is de titel van iemand die de reputatie had een machtsmisbruiker te zijn

Combinatiemogelijkheden


met eigennaam


  • pasja Aslan
  • pasja Mercedes
  • Kemal Pasja Atatürk
  • Ali Pasja
  • Enver Pasja

De Turks-Russische invloedsstrijd woedt hevig in het verbrokkelde Georgië. De Turkse invloed is groot in Adzjarië, een Georgische republiek bewoond door Adzjaren, geïslamizeerde Georgiërs. Aslan Abachidze, bijgenaamd Pasja Aslan, heerst over die republiek zonder veel rekening te houden met Tbilisi.

De Standaard,

Gratsjov kwam ook vaak in het nieuws met corruptiezaken. Hij kreeg in de pers de bijnaam "pasja Mercedes" na berichten dat hij zich op oneerlijke wijze dure Duitse wagens aanschafte.

De Standaard,

Kemal Pasja Atatürk heeft toen aan de Koerden onafhankelijkheid beloofd als beloning voor de hulp in de strijd tegen de Britten, de Fransen, de Russen en de Grieken. Maar daarvan is niets terechtgekomen, het was een truc om de steun van de Koerden te winnen.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/archief/article/detail/1008132/2010/08/03/Koerden-kunnen-Kosovo-navolgen.dhtml,

In het voetspoor van de Engelse dichter Lord Byron reisde zij naar Albanië met als einddoel het imposante paleis van Ali Pasja.

http://www.boeken.net/wbnliterair/index.asp

Enver Pasja was plaatsvervangend opperbevelhebber en streed aan verschillende fronten. Enver Pasja was onder meer verantwoordelijk voor de slachting van de Armeniërs in 1916. Toen het Ottomaanse Rijk na de Eerste Wereldoorlog verdeeld raakte en Enver Pasja in Kemal Atatürk een gevreesde tegenstander vond, verliet Enver Pasja zijn vaderland.

http://www.absolutefacts.nl/politiek/data/enverpasja.htm,

pasja 1.1

iemand met de titel van pasja

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pasja…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      In de cafés zitten de opiumschuivers, rij aan rij, terwijl hier en daar voor de deuren halfnaakte mannen zitten, slaperige reuzen met een massieve ijzeren ring om hun nek. Het is druk in deze wijk, zo druk dat het lijkt of er myriaden dansende derwisjen over straat wervelen, en de vertoornde geest van een heimelijk in bloed gesmoorde pasja er nog huishoudt.

      Averechts, Gerrit Komrij,

      Combinatiemogelijkheden


      voorafgegaan door als


      • zich gedragen als een pasja
      • zitten als een pasja
      • eruitzien als pasja's

      Sinds de komst van zijn vriendin besteedde hij geen aandacht meer aan hen. Het leek wel of zijn werk als assistent-reisleider er voorgoed op zat. Hoe hij zich de voorbije week ook voor ons had uitgesloofd, nu gedroeg hij zich als een pasja op honeymoon.

      In liefdes naam, Greta Seghers,

      Ik sloeg dekens om mij heen en tot slot een purperen harige sprei. Als een pasja zat ik in die gewaden die zich in ruime plooien naar mijn houding schikten.

      Hier ben ik, Donald Niedekker,

      Ik heb niet opgeruimd, dringt tot me door [...]. Kniel voor de spiegel, zie diepe groene katteogen die me bang maken [...]. Ik scheur me los, word onmiddellijk afgeleid door Shaun en Bill, die naast elkaar staan en er uitzien als pasja's uit een kitsjfilm met hun donkere joodse hoofden.

      De schaamte voorbij, Anja Meulenbelt,

      pasja 1.2

      man die zich omringt met vrouwen en zich door hen laat verwennen

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 1.1 : 1.2

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een pasja…

      is een man; is een persoon

      • [Geslacht] is een man
      • [Gedrag] omringt zich met vrouwen, over wie hij de baas speelt, en laat zich door hen verwennen

        Algemene voorbeelden


        Op school noemden ze hem de pasja. Al die meiden om hem heen.

        De kus, Jan Wolkers,

        Heb hem vaak gevraagd waarom hij bij zijn moeder bleef wonen. Gemakkelijk zo. Met al die losvaste meiden. De meeste tijd slaap ik toch in hotels. Ik kan haar zo lekker pesten. Dacht altijd dat hij een stuurse don Juan was. De pasja. Altijd op de vlucht voor een vaste verhouding.

        De kus, Jan Wolkers,